Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-19

Art Market Budapest – nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár a szomszédban

Art Market Budapest – nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár a szomszédban

A kilenc évvel ezelőtt életre hívott rendezvény célja, hogy olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutasson be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, azaz Budapesten, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat. 

Az idén is izgalmasnak ígérkező rendezvény miatt ráadásul csak ide a szomszédba, a Millenári Parkba kell elmennünk, ahol Kelet-és Közép-Európa legjelentősebb kortárs képzőművészeti vására, az Art Market Budapest immáron 9. alkalommal látogatható, október 3. és 6. között. Az elmúlt években hatalmas tömegeket mozgatott meg az esemény, és nemcsak azért, mert a világ meghatározó művészeinek munkái is láthatók, hanem mert a nyilvánosság számára is érthető nyelven beszél a kortárs képzőművészetről, külön hangsúlyt fektetve a fotó műfajára.
 
Art Market Budapest

Ha művészetről beszélünk, akkor először általában a korábbi évszázadok nagy, az idők próbáját már kiállt alkotásai és művészei jutnak eszünkbe. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy kiemelkedő alkotások most, napjainkban is ugyanúgy születnek, ezért is érdemes ellátogatni a kortárs művészeket bemutató rendezvényekre, mint amilyen az Art Market Budapest is.

Az itt megjelenő, a jövő épp most felemelkedő sztárjai, olyan friss művészeti inspirációkra építenek, mint a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, a fejlett Nyugat  új, progresszív generációjának művészete vagy más kontinensek, Európában még kevéssé felfedezett művészeti választéka.

Art Photo Hungary

A képi megjelenítés és az abban rejlő művészet egyik „legfiatalabb” formája a fotózás, hiszen az első időkben inkább tudományos és technikai újdonságnak számító fényképkészítést csupán a 19-20. század fordulóján kezdték egyre szélesebb körben művészetként is elismerni, ezért csak a 20. század elején vált hivatalosan is művészeti ággá. Elnevezése a görög φως phosz („fény”), és γραφις graphisz („rajz”) szóból ered, együtt „fénnyel rajzolás” vagy „fényrajz” a jelentése.

Budapest Európa gyorsan fejlődő, leendő új fotóművészeti központja, amely a világ fotóművészetét jelentősen befolyásoló huszadik századi mesterek, többek közt a magyar származású Brassai, André Kertész, Robert Capa és Moholy-Nagy László nyomdokain, fejlett oktatási- és intézményrendszerre, a fotóművészek és szakemberek új generációjára épít.

Éppen ezért 2014-ben a vásár fotóművészeti szekciójaként létrejött az Art Photo Budapest az Art Market Budapest helyszínén megrendezésre kerülő kísérővásár, Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóművészeti vására, amely egy teljes, különálló kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek.

Programok és jegyvásárlás

A 2011. óta megrendezésre kerülő vásár iránti jelentős nemzetközi érdeklődés, valamint az eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkezett kiállító mellett az idén 30.000 körüli látogatószámot várnak a szervezők.

Az Art Market Budapest programját és a jegyárakat a képre kattintva lehet megnézni. Ezen kívül érdemes követni a Hegyvidék kártya facebook oldalát, ahol hamarosan páros belépőjegyeket is lehet nyerni a rendezvényre!

Ajánló
Ajánló
Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban...

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Az elmúlt hetek során mind több szülő jött rá arra, hogy a gyerekeket milyen jól le lehet...

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

A kisgyerekek ösztönösen szeretik a természet közelségét, szívesen játszanak a...