Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-27

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Legyen karcsú és egészséges speedfitnesszel!

Képzeljen el egy olyan eszközt, amely annyira hatékony, hogy segítségével tizenöt perc tréning két óra kemény konditermi edzésnek felel meg. A speedfitness nemcsak erősítésre és fogyásra, hanem rehabilitációra is tökéletesen megfelelő.

A speedfitness egy elektromos izomstimulációt alkalmazó tréning (másképpen az EMS, az angol electromyostimulation, vagyis elektromos izomstimuláció fogalmának rövidítése). 
 
Az elektromos áram emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatása már több száz éve ismert. Állítólag már az ókori rómaiak is felfigyeltek erre a módszerre, és a ráják elektromos impulzusait használták gyógyászati célokra. 

A módszer azóta továbbfejlődött, és mára mesterséges impulzusokat használnak a kívánt hatás elérésére. A technológiával az űrkutatásban is kísérleteztek, mivel a súlytalanság körülményei között az emberi test izmai gyengülni kezdenek. Ennek megakadályozása hagyományos módszerekkel nem egyszerű feladat, ezért fordult a tudósok figyelme ismét az EMS-technológia felé, ami számos tanulmány és kutatás alapja lett. 
 
Biztató eredmények

Shi Zhou professzor, a Dél Keresztje Egyetem tudósa társaival egy hathetes, 30 önkéntesen végzett kutatás eredményeként bebizonyította, hogy heti háromszor húsz percen át az 50 Hz-es, 50-100 mA-es áramforrással 5 mp aktív és 10 mp-es pihenő ritmusban végzett gyakorlatok nemcsak a kezelt jobb láb izomzatának és izomerejének növekedését idézték elő, hanem a másik, elektromossággal egyáltalán nem ingerelt láb combizmát is fejlesztették. Németországban élsportolókon hajtottak végre kísérleteket. Ott azt tapasztalták, hogy sérülések, valamint nagy megerőltetéssel járó meccsek után az EMS-kezelésen átesett sportolók izomzata hamarabb regenerálódott. 

Hogyan zajlik a tréning?

A tréning előtt az edzeni vágyó nagyobb izomcsoportjaira egy-egy elektródát erősítenek. Ezek segítenek a nagyobb és intenzívebb izom-összehúzódás elérésében. Az edzés mindössze 15 percig tart, egy héten 2 alkalom ajánlott, mivel nagyon intenzív. Az edzés alatt 4 másodperces időközönként váltják egymást a stimulációs és a pihenő periódusok. A stimulációs periódus idején egyszerű gyakorlatokat kell végezni, így növelve az edzés hatékonyságát. 
 
A speedfitness abban különbözik az elődjeitől, hogy 

minden eddigi stimulációnál mélyebben hatol az izmokba,

egységnyi idő alatt lényegesen több izom-összehúzódásra késztet és nagyobb izommunkát végeztet,

kiterjed a test izomzatának 90 százaélkára,

elektromos impulzusai egyenletesen oszlanak el a szokatlanul nagy méretű elektródák felületén, így nincsenek erős rázást okozó csípős pontok.
 
A módszer teljesen biztonságos. Lényege, hogy az izom-összehúzódást nem súlyok emelésével érjük el, hanem az EMS-technológiát használva, amely közvetlenül az izmokat dolgoztatja. Így elkerülhetjük az ízületek és inak sérülését, mivel a mozgás során azok nem kapnak terhelést. 
Rehabilitációra is jó

Az elektromos izomstimulációs edzés kifejezetten jótékony hatású a hátfájásra, kezdődő sérvre, szalagszakadás utáni térdrehabilitációra, nem utolsósorban a vele született vagy szerzett rendellenességek kezelésére.

„A speedfitness segítségével egyidejűleg komplexen, mégis specifikusan lehet rehabilitálódva edzeni. Az impulzusok hatására akaratunktól függetlenül összehúzódnak az izmaink, ami épp egy sérült, hiányos ideg-izom kapcsolat lényege. A speedfitness pont azt tudja teljesíteni, hogy amit kigondolunk, azt végre is tudjuk hajtani – például egy műtét után. Megfelelő gyakorlatanyaggal a hátfájás már nem lesz probléma, műtét után az izom hamarabb újra működőképes lesz, miközben nekünk edzésélményünk van, hiszen komplexen erősíti az izomrendszert.

Gyógytornának is nevezhetjük, prevenciónak, de műtét után gyógyulásnak is. Kortól függetlenül, ha valakinek fáj valamije és elektromos izomstimulációs edzésen vesz részt, sokszor pár hét után már szinte csak az edzés miatt jár vissza, nem gondolva arra, hogy nem is olyan régen még más problémákkal küszködött”
– mondja Bicskei Izabella, az Idol Studio speedfitness edzője.

Ajánló
Ajánló
Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban...

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Az elmúlt hetek során mind több szülő jött rá arra, hogy a gyerekeket milyen jól le lehet...

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

A kisgyerekek ösztönösen szeretik a természet közelségét, szívesen játszanak a...