Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-21

Nem vagyunk cukorból: fussunk esőben is!

Nem vagyunk cukorból: fussunk esőben is!

Jó időben élvezet a szabadban futni, ám amikor megérkeznek az első szeles, hűvös, esős őszi napok, nehezebben vesszük rá magunkat az edzésre. Ne hagyjuk, hogy nyári futóeredményeinket tönkretegye az időjárás, ha okosan felkészülünk, a hulló cseppek sem akadályozhatnak meg minket a fejlődésben.

Amikor odakint szürke fellegek gyülekeznek, és az ablaküvegen vigasztalanul kopognak az esőcseppek, ne keseredjünk el! Az idő bentről legtöbbször sokkal rosszabbnak látszik, mint amilyen valójában. Ha rávesszük magunkat arra, hogy esős időben is nekivágjunk a futásnak, és végigcsináljuk az aznapra eltervezett edzésünket, megtapasztalhatjuk, hogy óriási sikerélményt ad, hogy felülemelkedtünk kényelmünkön és kiléptünk a komfortzónánkból.
Fogadjuk el viszont, hogy ilyenkor minden szempontból nehezítettebbek a körülmények, ne várjuk el magunktól, hogy csúcsot döntünk, sem időben, sem távolságban. Inkább azért érezzünk büszkeséget, hogy nem lustálkodunk odabenn a kanapén, és nem hagytuk ki ezt az edzésnapot sem.
 
Fő a biztonság!

A legfontosabb szempont az esőben: látni és látszani. Mivel a vízcseppek és a felhős, szürkés idő miatt csökken a látótávolság, érdemesebb biztonságos futóútvonalat választani. Ne nehezítsük az életünket azzal, hogy egy városi futás során esernyővel hadonászó, siető gyalogosok, a járdákon lévő pocsolyák, kevésbé jól látó autósok között lavírozunk, inkább menjünk kijelölt futópályára. A rekortánborításon nem áll meg a víz, és bármennyire unalmasnak tűnik róni a köröket, ez esetben jóval biztonságosabb. Ilyenkor se feledkezzünk meg arról, hogy nem csak nekünk kell látni, minket is észre kell, hogy vegyenek, így feltűnő, neonszínű ruházatunk, illetve az azon található fényvisszaverő csíkok akár az életünket menthetik meg. Ha a ruhánkon nincs ilyen tartozék, kiegészíthetjük a bokánkra vagy a csuklónkra rakható fényvisszaverő szalagokkal is.

Öltözzünk rétegesen!

Az esőben futás esetén okosan kell „belőnünk” a megfelelő mennyiségű ruházatot. Egy vízálló baseballsapka mindenképpen fontos, hogy ne hulljon az arcunkba az égi áldás. Kapható lehajtható, fülvédővel ellátott változata is, ami jó szolgálatot tehet hidegebb, szeles időjárás esetén. 

A futóöltözéknél a legfontosabb a legalsó réteg, ami közvetlenül a bőrünkkel érintkezik: ez legyen technikai anyagból készült póló, trikó. Semmiképpen se viseljünk vastag pamutruházatot, mert az beszívja a nedvességet. Legfelső rétegként felejtsük el a víztaszító esőkabátot, mert az benntartja a hőt és a vizet, inkább jól szellőző anyagból készült széldzsekit válasszunk.

Bár a lábbelink mindenképpen elázik majd, vegyünk fel nehezebben vizesedőt, hogy elodázzuk a pillanatot. Arra azonban érdemes figyelni, hogy milyen a futócipőnk talpa. Minél több redő van kialakítva rajta, annál jobb, mert esős terepen a legtöbb cipő csúszik, míg a redős talpnak jobb a tapadása a talajhoz.

Futás után kötelező

Nyújtsunk, de száraz ruhában – Hideg, esős időben felejtsük el, hogy a szabadban nyújtunk. Ha hazaértünk, vegyük le magunkról az átnedvesedett holmit, gyorsan zuhanyozzunk le forró vízben, vegyünk fel száraz, tiszta ruhát, és csak ezután álljunk neki a nyújtásnak. 

Hidratáljunk – Amikor hidegben és esőben futunk, előfordulhat, hogy az edzés végére egyáltalán nem szomjazunk meg. Ez azonban ne tévesszen meg minket, mindenképpen igyunk futás után!

Szárítsuk meg a cipőnket és a ruhánkat – Ha kész vagyunk mindennel, vegyük ki a cipőnkből a betétet, és helyezzük olyan helyre, ahol könnyen megszárad. A cipő belsejét tömjük ki újságpapírral, ez felszívja a nedvességet, és egyidejűleg segít, hogy a cipő megtarthassa eredeti alakját.

Csatlakozzon egy futóklubhoz!

Ahogy kedvezőtlenebbre fordul az időjárás, nehezebben indul el futni? Nos, egy jó társaság sokat lendíthet az elszántságán! A Hegyvidéken tavasztól a hideg idő beálltáig működő futóklubok segíthetnek, hogy lelkessé és motiválttá váljon. Az Aktív Hegyvidék program 2004 óta működik a kerületben, és az itt lakók számára ingyenes sportolási lehetőséget biztosító kezdeményezésnek óriási sikere van. A sportszakemberek hetente közel 400 kerületi lakost mozgatnak meg a különböző pályákon.

VÁROSMAJORI FUTÓKLUB
Keddenként
Gyülekező: 18.00
18.30–19.30 Városmajori Futópálya

NORMAFA FUTÓKLUB
Csütörtökönként
Gyülekező: 18.00
18.30–19.30 Normafa

GESZTENYÉSKERT FUTÓKLUB 
Keddenként
Gyülekező: 18.00
18.30–19.30 Gesztenyéskert futópálya

Ajánló
Ajánló
Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Egyensúly, küzdelem és gyógyulás – izgalmas ismeretterjesztő könyvek

Májusi könyvszemlénkben olyan kiadványok közül válogattunk, amelyek nemcsak abban...

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Meglepő mesék, talpraesett hősök és macskakalandok – könyvajánló gyerekeknek

Az elmúlt hetek során mind több szülő jött rá arra, hogy a gyerekeket milyen jól le lehet...

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

Kertészkedjünk a gyerekekkel!

A kisgyerekek ösztönösen szeretik a természet közelségét, szívesen játszanak a...