Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-29

Kiránduljunk Csokiföldre!

Kiránduljunk Csokiföldre!

Gombóc Artúr olyan mesefigura, akivel rengetegen tudnak azonosulni, hiszen ki ne szeretné a csokit? A csokoládé reneszánszát éljük, manapság se szeri, se száma az édes napoknak, fesztiváloknak, amelyek tematikája a csoki köré épül. Újabban pedig már múzeumok is várják az ellenállhatatlan édesség története iránt érdeklődőket.

Szamos Csokoládé Múzeum – Megvalósult édes álom

A Szamos csokoládé története 1986-ban kezdődött, amikor Szamos Mátyás megnyitotta első üzletét a Párisi utcában. Az akkor még aktívan dolgozó cukrászmester itt készítette el az első marcipános konyakmeggyét. A Párisi utcában lehetett először megvásárolni a különböző kézműves Szamos csokoládékat. Ma már a Hegyvidéken is több helyen kóstolhatjuk ezeket a finomságokat.

A Szamos család régi álma valósult meg azzal, hogy a csokoládérajongók örömére létrehozta a Szamos Csokoládé Múzeumot, ahol megismerkedhetünk a világ legkedvesebb édességének titkaival. Érdemes ellátogatni a Kossuth téren berendezett csokoládémúzeumba és megismerni a csoki édes történetét, megnézni a csokoládékészítés eszközeit a kezdetektől napjainkig, elmerülni a kalandos történetekben, amelyek a csokoládé különleges világába repítenek minket. Tekintsük meg, milyen hangulatot áraszt egy 20-as évekbeli cukorkabolt és egy századfordulós csokoládéműhely.

Fedezzük fel az aprólékos és finom munkával készített marcipánszobrokat, a Parlament tökéletes miniatűr másolatát, a koronázási ékszereket és a világ legnagyobb marcipánalkotását, amelyet 78 kilogramm marcipánból Jean-Étienne Liotard A szép csokoládéslány festménye alapján készítettek a Szamos mesterei. A Szamos Csokoládé Múzeum egyedülálló csokoládétörténeti látványossággal várja a csoki szerelmeseit.

Szerencsi csokoládé – Mindenki jól ismeri

Szerencs újkori történelme szorosan összekapcsolódik termelőüzemei, a cukorgyár és a csokoládégyár történetével. A cukorgyár 1889-ben, a csokigyár 1923-ban kezdte meg működését. Ez utóbbi indulásakor még kevés gép állt rendelkezésre, így csak táblás csokoládét és kakaóport gyártottak. Az üzem első vezetőjének Liechti Frigyest, a svájci származású élelmiszeripari mérnököt választotta az igazgatóság, aki 25 éven keresztül állt a gyár élén. E negyed évszázad alatt világhírűvé váltak a „cicás” emblémával jelzett termékek. Az általa válogatott munkaerő kiváló minőségű alapanyagból elsőrendű árut gyártott.

Évről évre nőtt a termelés, és mindinkább keresett, illetve világszerte ismertebb lett a szerencsi csoki. A második világháború előtt az ország legnagyobb csokoládégyára működött Szerencsen, amely az államosítás után sem veszítette el tekintélyét, hiszen kiváló minőségű csokoládét állított elő 1994-ig. Szerencs csokoládéhoz kötődő hírnevét napjainkban a Szerencsi Bonbon Kft. őrzi és örökíti tovább.

A nevezetes csokoládégyárnak, alapítóinak és munkásainak állít emléket a Zempléni Múzeumban az a kiállítás, amelynek az alapját Maszler László magángyűjteménye képezi. A tárlaton eredeti dokumentumok, fényképek segítségével felidézik a gyár történetét, bemutatják a ránk maradt tárgyi emlékeket, szerszámokat, öntőformákat, csokoládécsomagolási anyagokat. Az érdeklődők láthatnak számos csokiból készült figurát is, többek között megtekinthetik Csukás István és Sajdik Ferenc rajzfilmjének főszereplőjét, a csokiimádó Gombóc Artúrt. A tárlat leglátványosabb része a gyár igazgatói irodájának, az eredeti bútorzatnak a bemutatása. A tárgyi emlékek, dokumentumok sorát filmvetítéssel egészítik ki.
 
Harrer Csokoládéműhely – Kóstoljunk csokoládét!

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia Ausztriában már több mint négy generáció óta kényezteti vendégeit magas minőségű, válogatott alapanyagból készült süteményekkel, tortákkal és egyéb édes finomságokkal. A cégalapító tulajdonosok alapfilozófiája az évek során mit sem változott: csakis a legjobb minőséget és választékot kínálni – mindezt modern, kellemes környezetben. Hasonló szellemben nyitották meg 16 évvel ezelőtt az első Harrer cukrászdát Magyarországon, és természetesen a különleges receptek, valamint a gondos elkészítés itt is meghozta a várt sikert.

2009 júliusában pedig – mintegy megkoronázva az addig elért szakmai eredményeket – Sopronban megnyitotta kapuit az ország első és máig egyetlen, csokoládékóstolóknak is helyet adó csokiműhelye. A rendhagyó, modern építészeti stílusban épült, különleges belső enteriőrrel büszkélkedő hatalmas műhelyben minden terméket kézzel készítenek: táblás és tört-, forró csokoládé, bonbonok és trüffelek, és persze rengeteg egyedi kérés alapján készült különleges kreáció hagyja el a csokoládéműhelyt nap mint nap. A finomságokat ízesítik is: magvakkal, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel, fűszerekkel, amelyek mind a legjobb termőhelyekről kerülnek oda.

A marcipán és a legolvadósabb nugát pedig egyenesen Belgiumból érkezik. Aromát nem használnak, csak kizárólag természetes alapanyagokat. A műhely szerves része egy csodálatos panorámájú kávézó és cukrászda, ahol a helyben készített sütemények mellett egy finom forró kávé illata is maradásra csábít.

Ajánló
Ajánló
Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Újra itt a nyár, és most már az erkélyen élvezve a napsugarakat, vagy kiülve egy tó, egy...

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Az elmúlt hónapok során bőségesen jutott alkalmunk arra, hogy otthon elmerüljünk kedvenc...

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Akik az állatokat szeretik, nem feltétlenül „csak” kutyában, macskában gondolkodnak....