Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-12

Furfangos Péter és a barátai – novemberi gyermekprogramok

Furfangos Péter és a barátai – novemberi gyermekprogramok

A mind zordabbá váló őszi időben érdemes gyermekeinkkel, unokáinkkal ellátogatni a MOM Kulturális Központba, ahol nagyszerű magyar művészek és előadók várják őket izgalmas programokkal. A kicsit átélhetik Furfangos Péter, Ludas Matyi, a kis hableány vagy éppen egy világkörüli útra induló kisgyermek izgalmas kalandjait.
 
Novemberi összefoglalónkat kezdjük egy megemlékezéssel: a Furfangos Péter szerzője, Páskándi Géza magyar író 1933-ban született Szatmárhegyen. A kiváló irodalmárt 1957-ben letartóztatták a román hatóságok, és hat év börtönre ítélték. A Duna-delta egyik legkönyörtelenebb munkatáborában sem sikerült megtörniük. 1974-ben települt át Magyarországra, 1992-ben megválasztották a Magyar Művészeti Akadémia elnökének. Hosszú és embert próbáló pályafutása során rengeteg nagyszerű regényt, verset, elbeszélést és a gyerekeknek szánt csodálatos mesét írt. Ezek egyikét, Furfangos Péter történetét tekinthetjük meg november 12-én a MOM Kulturális Központ színháztermében.

A Zenthe Ferenc Színház előadására a Kipp-Kopp óvodásbérlettel is be lehet ülni. A történet főszereplőjét, Csutorás Péter vándorezermestert a Zenthe-díjas Farkas Zoltán alakítja. A népmesei motívumokból táplálkozó mesejátékban a vándorló fiatalember eljut a Garasos király földjére.

Itt találkozik egy csodálatos ifjú hölggyel, a Gyémántszép királykisasszonnyal. Csutorás Péterre nehéz megpróbáltatások és izgalmas fejlemények várnak, míg végül elnyeri a királykisasszony szerelmét és az uralkodó fele királyságát. Ráadásul a történet során az is kiderül, hogy Páskándi Géza művében miért jut olyan fontos szerep az egér farkincájának. A darabot Molnár Ernő rendezi, a dramaturg Sándor Zoltán, a zeneszerző pedig Ráduly Csaba.
 
Vendég a tengerből

Ugyanezen a napon, vagyis 12-én, délután két órakor egy újabb előadásra is sor kerül a színházteremben. Az Aranyszamár Bábszínház egy gyönyörű, klasszikus mesét, A kis hableány történetét dolgozza fel. Az előadás a kisiskolásbérlettel is megtekinthető.

A rendező, Bartal Kiss Rita nagy fába vágta a fejszéjét. Egy olyan történetet állított ugyanis teljesen újszerű módon a színpadra, amelyet szinte minden gyermek ismer. Andersen csodálatos világa játékos könnyedséggel, szívhez szóló derűvel tárul a kis nézők elé. Láthatják, amint a tenger mélyén születésnapi ünnepségre készül az óceánok népe. Mirtill, a kis hableány alig várja, hogy végre felúszhasson a tenger felszínére. Élete azonban nem várt fordulatot vesz a születésnapján. Megmenti a hajótörött királyfi életét, és a szívében fellobban a szerelem lángja.

A bábok lehetővé teszik, hogy a mese egészen lenyűgöző módon váljon eleven valósággá, az iskolások szeme láttára. A kis nézők valószínűleg lélegzet-visszafojtva követik a fordulatokat, és a kis hableányból a szemük láttára lesz az ég leánya. Az előadás zenéjét Bakos Árpád szerezte, a kivitelezés pedig Nagy-Kovács Gézának köszönhető. A darab megtekintetése ötéves kortól ajánlott.
 
Ludas Matyi zeneszóra

A BaLu Euforikusok munkásságáról már korábbi gyermeknek szánt előadásaik kapcsán is beszámoltunk. November 16-án egy régi ismerősünk történetét állítják színpadra, mégpedig rendkívül komoly zenei alátámasztással. Benedek Elek népmeséjét Lukácsházi Győző dolgozta át.

Balogh Sándor zeneszerzővel azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a népszerű mese bemutatása után közelebb vigyék a gyerekeket a muzsikáláshoz és a koncertek világához. Ebben számíthatnak több budapesti szimfonikus zenekar művészeinek közreműködésére.

Az előadás első felében a gyerekek testközelről ismerhetik meg a hegedűt, a nagybőgőt, a fuvolát, a klarinétot és a trombitát. Igazi érdekesség, hogy a különféle hangszerek miként kapcsolódnak össze az egyes szereplőkkel. A történet varázsa, a fülbemászó muzsika és a megragadó előadás kaput nyit a kicsik előtt a klasszikus zene felé.

A családi bérlettel is megtekinthető előadás további érdekessége, hogy Kosztándi Orsolya grafikus most is élő illusztrációkkal kíséri az eseményeket. A fiatal alkotó úgy gondolja, hogy minden versnek van egy „másik élete”, ami akkor bontakozik ki a szemünk láttára – a fülünk hallatára –, ha azt megzenésítik. Orsolya már egészen kiskora óta egyszerre tanult rajzolni és gitározni. Fontosnak tartja a zene ábrázolását és a különféle társművészeti ágak összekapcsolását.
 
Volt egyszer egy…

Máté Angi magyar író 1971-ben született Vajdahunyadon. Székelyudvarhelyen járt középiskolába és tanítóképzőbe. Hosszú időn keresztül óvónőként dolgozva bőségesen nyílt lehetősége a kisgyermekek gondolkodásmódjának, sajátos világának megismerésére. Gyönyörű mesekönyvei a határokon innen és túl is megjelentek magyar, valamint számos idegen nyelven. Munkásságát 2010-ben Bródy Sándor-díjjal jutalmazták, és elnyerte az Év Gyermekkönyve-díjat is. 

Angi meséiben egészen különös dolgok történnek. Vonatra száll bennük a nyár, az almák gömbölyöket énekelnek, a sün muszog, a fagylalt pedig nemcsak szép illatos, de gombóckodik is. Lackfi János szerint Máté Angi friss és újszerű módon szólaltatja meg az ősi regősök hangját. Az Aranyszamár Bábszínház és a Kabóca Bábszínház közös produkcióját november 24-én, a Kupolában tekinthetjük meg. A történetet Érsek-Csanádi Gyöngyi játssza el. Láthatjuk, amint egy kislány elindul a nagyvilágba, és új barátaitól csodálatos emlékeket gyűjt össze. Találkozik csupaláb hernyóval, pöffeszkedő almákkal és olyan fákkal, amelyek repülőket hajtogatnak a leveleikből.

A darab rendezője Székely Andrea. Az előadásban nyújtott művészi alakításáért Érsek-Csanádi Gyöngyit Mitchell Indali-díjjal jutalmazták. A kis és nagyobb nézőkre egészen biztosan különlegesen szép élmények várnak. 
 
Jegyinformációk:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Újra itt a nyár, és most már az erkélyen élvezve a napsugarakat, vagy kiülve egy tó, egy...

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Az elmúlt hónapok során bőségesen jutott alkalmunk arra, hogy otthon elmerüljünk kedvenc...

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Akik az állatokat szeretik, nem feltétlenül „csak” kutyában, macskában gondolkodnak....