Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-13

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

Barátság, önbizalom és szerelem – izgalmas ifjúsági könyvek

E havi összeállításunkban a nagyobb gyerekeknek és a világot mostanában megismerő kamaszoknak válogattunk össze izgalmas olvasnivalókat. Ezekben fontos szerepet játszik az önbizalom megszerzése, a barátság és a boldogság fontossága, de természetesen a szerelem ereje is. 

A mai világban nagyon sokan álmodoznak sikeres életútról, szép karrierről. Ehhez azonban jó adag önbizalomra van szükség. Széles körben elterjedt nézet, hogy a lányok nem mernek kockáztatni, félnek a hibák elkövetésétől, és sokszor inkább beállnak a sorba, ahelyett, hogy felfedeznék a bennük rejlő erőt.
 
A Líra kiadó gondozásában megjelent, Az önbizalom kódja lányoknak című könyv éppen ezen a fontos területen kíván segítséget nyújtani. Két szerzője abból indul ki, hogy a lányok bármit elérhetnek, ha megvan hozzá a szükséges önbizalmuk.

Katty Kay és Claire Shipman jól tudja, hogy miről beszél, mind a ketten szép karriert futottak be a televíziózás embert próbáló világában. Nyolc éve írnak közösen könyveket. Új művükben rövid képregények, izgalmas tesztek, vicces listák és igaz történetek várják az ifjú olvasókat.

Mindezek révén gyerekjáték lesz megalkotni a címben is szereplő önbizalomkódot. Igazából nem is számít, hogy miről álmodozunk: a sportban szeretnénk nagymenővé látni? Vagy a színpadon akarunk sikert elérni? A könyv hozzásegíthet minket is ahhoz, hogy a saját erőnkre támaszkodva váltsuk valóra az elképzeléseinket.

A két szerző személyes példája is mutatja, hogy az önbizalom milyen csodálatos eredményekre képes. Mindketten boldog házasságban élnek, gyönyörű gyerekeik vannak, és aranyos állatok teszik vidámabbá a hétköznapjaikat. Ezt a könyvet mindenekelőtt a nagyobbacska lányoknak ajánljuk. 
 
Barátság, érzelmek és a boldogság keresése

A Rólad-Neked Könyvek sorozatában megjelent Vigyázat, törékeny! című regény a mai fiatalok cseppet sem könnyű világába kalauzolja el az olvasót. A történet főszereplője tizenhat éves: Zsófi elmenekül a világ elől, és a zenében, a fülhallgatója mögött keres menedéket. A kislányt szörnyű tragédia érte; meghalt az édesanyja, és azóta nem találja a helyét. Hiányoznak az életéből a tiszta érzelmek, a valódi barátok, nincsen, aki megfogja a kezét, akiben megkapaszkodhatna. Egyedül a húga jelent számára még valamit. Neki akarja elmesélni, megmagyarázni, hogy hol csúszott félre rövid élete. 

Az idősebb olvasókat meglepheti és megdöbbentheti, hogy egy fiatal magyar szerző ilyen megrázó erejű, keserédes könyvvel lepte meg az olvasóit. Nyáry Luca a nemzedéke legtehetségesebb fiatal alkotói közé tartozik. A saját bőrén tapasztalta meg, hogy milyen fájdalmas a depresszió, és tapasztalatait most olvasmányos formában, világosan, lebilincselő módon osztja meg az olvasóival.

A neve két helyről is ismerős lehet. Luca először slammerként mutatkozott be a közvélemény előtt. Ez az irodalmi műfaj harminc éve bukkant fel, és azóta nagy népszerűségnek örvend. A rapzenére hasonlít, és leginkább élőszóban hatásos. Luca kulturálisan pezsgő környezetben nőtt fel, édesapja a neves kommunikációs szakember, könyvkiadó és író, Nyáry Krisztián, akit a lánya egészen egyszerűen igazi varázslónak tart.

Amikor megírta első ifjúsági regényét, a saját életéből is merített. Ő is elveszítette az édesanyját, és az apja egyedül nevelte fel két gyermekét. Luca emiatt pontosan tudja, mit érez a főszereplő, Zsófi. Beszámol olvasóinak a kísértő emlékekről, a kisiklott barátságokról és a vakvágányra csúszott estékről. Választ keres arra a nagy kérdésre, hogy van-e szavatossági dátuma a boldogságnak. 

Ez a fiataloknak szóló könyv nagyon komoly témákat dolgoz fel. Ajánljuk azoknak az idősebbeknek is, akik szeretnék jobban megismerni, hogy mi jár a nagyobb tizenévesek és a fiatalok fejében.
 
Nem koldus és nem királyfi

Connie Lynn angol író az alkotók azon új nemzedékéhez tartozik, akik otthon vannak az interneten és a hagyományos könyvek világában. Connie-nak saját YouTube-csatornája van, gyakran lép fel ifjúsági találkozókon, és Rosewood Krónikák című sorozatával azonnal belopta magát a fiatal könyvrajongók szívébe. 2017-ben ő volt Angliában a legsikeresebb újoncíró. Jól ismeri az előkelőségek és az egyszerű emberek világát is. Ennek nagy hasznát vette, amikor megírta a Hercegnő bevetésen című izgalmas és vidám ifjúsági regényét. 

A könyv főszereplője, Lottie arról álmodozik, hogy milyen jó volna a főnemesek között élni. Erre akkor nyílik lehetősége, amikor bekerül a Rosewood Hall magániskolába. Az új szobatársa ugyanis egy igazi hercegnő.

Ellie-t pedig nagyon izgatja, miként is élnek az átlagos emberek. Összebarátkoznak, és úgy döntenek, hogy szerepet cserélnek. Sikerül mindenkit félrevezetniük, és a környezetük nem is sejti, hogy valójában ki kicsoda. 

Csakhogy közben fenyegető dolgok történnek a tiszteletreméltó iskolában. Valaki elkezdi megmérgezni diákokat. Lottie és Ellie pedig megfogadja, hogy leleplezik a tettest. 
E könnyed olvasmányt azoknak ajánljuk, akik szeretik az izgalmas, vidám történeteket, és érdeklődnek az előkelő brit magániskolák titokzatos világa iránt. 
 
Szerelem angol módra. 

Catherine Rider regényének tizenkilenc éves főszereplője egy héttel karácsony előtt jut el Londonba, álmai városába. A fiatal Jason nagy fába vágja a fejszéjét. Elege van a jogi egyetemből, és szeretné otthagyni. Arról álmodozik, hogy színész lesz, és a színpadon ér el szép sikereket.

Közben a városban egy fiatal lánynak éppen a színházasdiból lesz elege. Dühös, csalódott és elkeseredett. A sors úgy akarja, hogy a két fiatal találkozzon egy meghallgatáson. A Csók Londonban főszereplői azonnal felfedezik egymást. Úgy döntenek, hogy a karácsonyig hátralévő pár nap során együtt ismerik meg a brit fővárost. Persze ilyenkor nem lehet sokáig ellenállni a szív lángolásának. Nagyon különös, boldog napok várnak Jasonre és Cassie-re. 

A regény kellemes olvasmány a hűvös őszi és téli délutánokra, estékre.

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...