Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-22

Öröm és egészség – Zumba!

Öröm és egészség – Zumba!

Ha eddig nehéznek és unalmasnak találta a sportot, itt az ideje, hogy felfedezze a zumbát. Ez ugyanis egy könnyen elsajátítható, latin ritmusokra épülő fitneszprogram, amelyben a test és a lélek egyaránt felfrissül. A hegyvidéki polgárok a Hegyvidéki Kulturális Szalonban csütörtökönként ingyenesen vehetnek részt a Zumba Gold órákon.

Bármilyen sportról legyen is szó, amit heti rendszerességgel, túlzások nélkül végzünk, hosszú távon jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Ezt általában mindenki tudja, mégis hajlamosak vagyunk arra, hogy inkább a mozgásszegény életmódot válasszuk, főleg, ha az edzést nehéznek, fárasztónak vagy unalmasnak találjuk. Ez pedig olyan következményeket jelenthet, hogy lemondunk a rendszeres sportolás lehetőségéről, hosszú távon talán az egészségünkről is.

A zumba azonban lerombolja az unalmas, fárasztó, nehéz és eredménytelen tréningek következtében felállított korlátot. Legyen szó bármilyen nemű, korú, bármilyen edzettségi szintű emberről, a zumba mindenki számára szerethető.
 
Hogyan alakult ki?

Ez a népszerű fitneszforma egy véletlennek köszönheti létét. A története Beto Perez aerobikoktatóval kezdődött Kolumbia Cali nevű városában, az 1990-es évek közepén. Egy napon, amikor Beto aerobikórájára sietett, észrevette, hogy otthon felejtette a zenéit. Hirtelen nem tudott mit tenni, így elővette a táskájából kedvenc latinkollekcióját, amely csak tradicionális salsa- és merengue-zenéket tartalmazott. A nem várt szituáció kihívás elé állította az edzőt, egész órán improvizálnia kellett az alapvetően nem aerobikhoz tervezett zenékkel.

Beto legnagyobb meglepetésére vendégeinek tetszett az új mozgásforma, és kérték, hogy tartson még hasonló órákat. A véletlenből megszületett egy új és forradalmi fitneszirányzat, a Zumba Fitness Party. A zumba szó a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered, jelentése „gyorsan mozogni és szórakozni, bulizni”.

A kolumbiai sikerek után Beto a fitnesz hazájába, Amerikába költözött. 2001-ben Alberto Perlmannel és Alberto Aghionnel megalakították saját vállalatukat, a Zumba Fitness LLC-t, amely már Beto saját fitneszfilozófiáján alapult. A három fiatal vállalkozó bejegyeztette a zumba márkanevet és elindult a siker útján. 

2005-ben megalakult a Zumba Akadémia. Profi koreográfusok, fitneszszakemberek, pedagógusok segítségével és közreműködésével szakítottak a hagyományokkal, és új mércét állítottak fel a fitnesziparban – biztosítva a legmagasabb minőséget, színvonalat. 2009-ben a zumba Magyarországra is betört, és rajongóinak száma azóta is egyre nő.
 
Milyen típusú órák vannak?

2009-ben különböző speciális óratípusokat fejlesztettek ki, attól függően, hogy kinek ajánlják a gyakorlatokat. Ma már számos zumbaóratípust kipróbálhatunk, többek között ezeket:

Zumba Toning 
Egyesíti a célzott testformáló gyakorlatokat a latin zene inspirálta zumbamozdulatokkal. Az edzés speciális súlyokkal történik. A Zumba Toning tökéletes a test formálásához, 75 százalék alakformálásból és 25 százalék táncból áll. Tánc, erősítés, zumbasúlyzó.

Zumba Gold
A legnagyobb mértékben elterjedt zumbaedzés. A zumbamozdulatokat aktív, idősebb résztvevők számára is követhetővé egyszerűsíti. Ez a megfelelő választás a kezdők számára. Megtalálható itt is a latin zene, a cumbia, a salsa, a könnyen megtanulható mozdulatok és a partihangulat.

Aqua Zumba
Egy hangulatos medenceparti. Ez a stílus egyesíti a klasszikus zumbát a vízi fitnesz stílusával. Ez egy biztonságos, de kihívásokkal teli vízi edzés, amely megdolgoztatja a szívet, formálja a testet.

Zumbatomic
A gyerekek számára kifejlesztett zumbaedzés. Javítja a kicsik koncentrációs képességét és mozgáskoordinációját, önbizalmat ad és fokozza az anyagcserét. Egy fergeteges családi szórakozás, ha a szülők is részt vehetnek benne.

Zumba Sentao
Itt pörgős edzés fokozza a fitneszparti izgalmát. A szék alapú koreográfiák sorozata egy teljesen új módszere az erősítésnek, mégis szórakoztat. Javítja az egyensúlyt és stabilizálja a törzset a kardiogyakorlatok sorozatával.

Zumba Arana
A híres argentin telenovella-színészről elnevezett stílus főleg Dél-Amerikában ismert. Kevesen tudják, de Facundo Arana óriási rajongója a sportnak, Buenos Airesben 2009-ben nyitott egy zumbastúdiót is. Ez a stílus az argentin tangót és a forró latinos zenéket ötvözi egy könnyen megtanulható formában.
 
A zumba jótékony hatásai

A zumba lényege tehát, hogy hagyományos latin táncstílusokat ötvöz különböző aerobikgyakorlatokkal. A tempó lényegtelen, csak az számít, hogy mindenki követni tudja. A legkülönbözőbb táncok találhatók a listán, a salsa, a rumba, a szamba, a flamenco, a tangó, a merengue, a cha-cha-cha vagy a hastánc.

Bár célja az aerobik és a tánc vegyítése, a valódi aerobikgyakorlatok inkább csak a végtagok mozgására vonatkoznak, a törzs és a csípő a latin táncoknak megfelelő mozgásokat követi. Az órákon nincs hosszú koreográfia, amit meg kell jegyezni, így nem lesz monoton, unalmas az edzés, folyamatosan valami új dolog történik.

Rendkívül hatékony, ha mindent beleadunk, egy hatvanperces órán akár 600 kalóriát is el tudunk égetni, ami egyedülálló a hasonló mozgásformák között. Amellett, hogy ég a zsír, más jó hatása is van: növeli az állóképességet, a gyakorlatok közé becsempészett erősítés pedig az izmokat formálja. Segítségével nemcsak karcsúbbak lehetünk, de az életörömünk is megnő.

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...