Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-11-28

Szép mesék decemberben – válogatás a legérdekesebb gyermekműsorok közül

Szép mesék decemberben – válogatás a legérdekesebb gyermekműsorok közül

Decemberben a kerületi kulturális intézmények sok izgalmas programmal, előadással, koncerttel várják a legkisebbeket. Cseppet sem meglepő módon ezek középpontjában a karácsony, a Mikulás és a tél áll. Nem fognak csalódni azok, akik szeretnék elvinni gyermeküket vagy unokájukat egy vidám koncertre, mulatságos színházi előadásra, sőt még egy interaktív zenés mesejátékkal is meglephetik az óvodásokat és az iskolásokat.

A MOM Kulturális Központban az év minden hónapjában, így decemberben is érdemes elmenni. A gyermekprogramok hosszú sora már 1-jén, vasárnap délelőtt elkezdődik. A színházteremben Gryllus Vilmos tart vidám, Mikulásváró koncertet. A Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző a Kaláka együttes egyik megalapítója. Sok gyerek a kilencvenes években az Égből pottyant mesékben ismerte meg a nevét. Számos gyerekverset zenésített meg, és gitárral a kezében örömmel lép fel a legkisebbeket megszólító műsorokban.
 
Négy nappal később is a Mikulással foglalkoznak a Színházteremben. A Pódium Színház ekkor mutatja be a Mikulás kincses ládája című színdarabot. A történet középpontjában egy titkokkal teli ládikó áll. Az egyik kis manót, Lilit nagyon izgatja, hogy vajon mi lehet benne. Titokban belenéz, és meglepődve látja a sok kincset.

Ez még önmagában nem lenne baj, de úgy dönt, hogy decemberben szétosztja a sok csodálatos dolgot, vagyis pontosan azt csinálja, mint a Mikulás. A nehézségek akkor kezdődnek, amikor kiderül, hogy a kismanó nem a jó gyerekeket lepte meg, hanem a rosszakat.

Nagy baj lenne, ha a jó gyerekek nem kapnának ajándékot. A Mikulás és a manók a gyerekek segítségét kérik. Közös erővel sikerül elintézniük, hogy egyetlen jó gyerek se maradjon ajándék nélkül. A darabot Bednai Natália rendezte, az előadás a Kipkop óvodás bérlettel is megtekinthető.
 
Jeges tájakon

December 5-én lép fel a Nektár Színház társulata is a MOM Kulturális Központban. Ők Andersen egyik világhírű meséjét dolgozzák fel. A Jégkirálynő két hőse, Gerda és Kay nagyon jó barátok, a boldogságuknak azonban véget vet, hogy a fiú megváltozik.

Habozás nélkül követi jeges palotájába a szép, de félelmetes Jégkirálynőt. Gerda azonban nem mond le róla. Az igaz barátságtól vezérelve elindul, hogy megmentse azt, akit mindenkinél jobban szeretett. Az előadást klasszikus és mai hangvételű zene kíséri. A mesét Borbély Viktória dolgozta fel, a versek szövegét pedig Csík Csaba írta. Az előadást Kisiskolás bérlettel is megtekinthetjük.

December 14-én is zord, havas tájakon kószálhatunk. Ekkor ugyanis megtekinthetjük Masha és a Medve karácsonyi kalandját. A gyerekek a történet két hősével a Minimax tévécsatornán ismerkedhettek meg. Az előadásra 2-10 éveseket várnak. A színpadon ismét ott láthatjuk az életerőtől majd kicsattanó, tűzről pattant kicsi Mashát, barátját, a Medvét, de Rózit, a farkastestvéreket, a pingvint, a malacot és a nyuszit is. Ráadásként pedig eljön egy meglepetésvendég, akit minden gyerek nagyon vár.
 
Izgalmas muzsika

December 7-én, szombaton a Görömbő Kompánia várja magyar népmesékkel és autentikus népzenével a legkisebbeket. A Mikulás kesztyűje egy különleges, interaktív, zenés mesejáték. Ilyenkor decemberben számos furcsa dolog történhet a Mikulással. Nagyon kellemetlen, ha elveszíti a kesztyűjét. Sajnos most pontosan ez történt.

Az előadás főszereplője, Peti nagy fába vágja a fejszéjét, amikor úgy dönt, hogy segít a vörös ruhás, nagyszakállú, idős bácsinak. A kis nézők az izgalmas kalandok átélése közben nem csupán a legszebb magyar népi hangszerekkel ismerkedhetnek meg, de megtudhatják, hogy a népi hagyományok szerint miről is szól a Mikuláshoz kapcsolódó ünnepi kör. A Görömbő Kompánia tagjai kiváló muzsikusok, oktatók és pedagógusok, célkitűzésük, hogy minél magasabb szintre emeljék a kisgyermekek népzene és néptánc kultúráját. A műsorvezető Lukácsházi Győző. Az előadás Családi bérlettel is megtekinthető.

December 22-én a hegyvidéki gyermekek jó ismerőse, a Kaláka Együttes lép fel a Színházteremben. Karácsonyi hangversenyük egy régimódi, szép, betlehemes játékra fűzi fel a legszebb karácsonyi népdalokat és a régi, egyházi énekeket. Az előadási igazi színfoltját jelentik azok a kedves karácsonyi versek, amelyeket a Kaláka Együttes zenésített meg.
 
A Barabás Villa programjai

December 8-án szívhez szóló, szép előadás várja a gyerekeket a Barabás Villában. A villa.berek bábszínház egy család karácsonyáról mesél. A Lélekdajkáló főszereplője az az anyuka és apuka, aki képes megállítani az időt a nagy rohanásban, mert csak így tudnak a gyermekeiknek a saját, régi karácsonyaikról mesélni. Megelevenedik a betlehemezés csodálatos története, láthatjuk Józsefet és a kis Jézust ringató Máriát. A bűbájos mesét Kaszás Villő írta.

Ugyanezen a napon ragasztani, festeni és díszíteni is lehet a Karácsonyi Műhelyben. Az ünnepre ráhangoló programban a gyerekeket és a kísérőiket egyaránt várják, akik elkészíthetik a saját karácsonyi díszeiket.

December 15-én a Rutkai Bori Banda tart interaktív mesekoncertet. A Kiskarácsony remek lehetőséget nyújt a közös játékra, a bábozásra és a karácsony hangulatának felidézésére. Vidám, bulis zenéket hallhatunk és érdekes, horgolt bábuk várják a táncos kedvű közönséget.

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...