Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-02

Hogyan tisztítsuk hatékonyan az arcunkat? – Bőrbarát arcápolás a kozmetikustól

Hogyan tisztítsuk hatékonyan az arcunkat? – Bőrbarát arcápolás a kozmetikustól

Ahhoz, hogy bőrünk sokáig megőrizze szépségét, üdeségét, folyamatosan törődnünk kell vele, ez pedig az őszi, szeles idő beköszöntével még inkább fontos. Érdemes az arcápolást a napi rutin részévé tenni, és néhány lépésben mindennap tenni arcbőrünk ápoltságáért, egészségéért, javasolja a Zira kozmetika szakembere.

Bőrünk állapotát számos külső és belső tényező befolyásolja. Az időjárás, a poros városi levegő, az UV sugárzás vagy a hormonális változások mind hatással vannak arcbőrünkre. Bármilyen bőrproblémával is küzdünk, az otthoni bőrápolás ugyanolyan fontos, mint a rendszeres kozmetikai tisztítás, amit érdemes havonta szakemberrel végeztetni.
 
Elég a tiszta víz az esti arcmosáshoz?

Az egészséges, üde bőr elérésének legfontosabb eleme a rendszeres tisztítás, amelynek lényeges eleme az esti arcmosás. Vajon elég, ha ezt tiszta vízzel oldjuk meg? Határozottan nem. A víz ugyanis önmagában nem oldja fel a bőrfelszínen felhalmozódott faggyút és a szennyeződéseket, mivel a bőr szerkezetének az olajos fázisa van a külvilág felé. A víz pedig nem oldja a zsírt.

Gondoljunk csak arra, amikor a konyhában kifolyt zsírt csak egy nedves ronggyal próbáljuk feltörölni, nem túl sikeres a művelet. Csak kenegetjük ide-oda, nem igaz? Ha mosószert is teszünk a vízhez, akkor máris le tudjuk törölni, fel tudjuk oldani a zsíros szennyeződést. 

Az arc megtisztítása ezért nagyon fontos, hiszen ha nem távolítjuk el róla kellőképpen az egész nap felhalmozódott szennyeződést, izzadságot és faggyút, akkor az esti arckrémünket gyakorlatilag a „koszra” fogjuk rákenni. Így az arckrém nem tud rendesen felszívódni és nem képes kifejteni a hatását, a kórokozók elszaporodásáról már nem is beszélve.

Milyen terméket válasszunk?

A megfelelő és alapos arclemosás a gyönyörű és egészséges bőr egyik elhanyagolhatatlan alappillére. Ha jól választjuk meg a lemosó terméket, akkor máris egy nagy lépést tettünk a szép bőr irányába. Ha nem, akkor ugyanekkorát az érzékeny, viszkető, kellemetlen és irritált bőr felé.

Szappan 

Ha szappant használunk az esti arctisztításra, akkor azt rendkívül gondosan kell kiválasztanunk, hiszen a nem megfelelő összetételű termék nagyon kiszáríthatja a bőrünket. Ez pedig további problémákhoz vezethet mind a zsírosabb, mind a szárazabb bőrűek esetében. Ha tehát mindenképpen ragaszkodunk az arcmosó szappanhoz, akkor nézzük át gondosan az összetevőit, semmiképpen se használjunk testre való terméket, és ha kicsit is úgy érezzük, hogy szárítja a bőrünket, akkor cseréljük le, és próbálkozzunk másik termékkel.

Arctisztító tej 

Az arctisztító tej esetén figyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon kőolajszármazékot, mert az egy áthatolhatatlan filmréteget képez a bőrön és zsírosítja is azt. Emiatt nem szívódnak fel rendesen a hatóanyagok, amiket utána rákenünk. Válasszunk tehát növényi olajos, bőrbarát arctejet a kőolajszármazékos termék helyett. Vigyünk fel egy nedves vattakorongra egy borsónyi arctejet, és finoman töröljük át vele az arcunkat. Nagyon fontos és sose hagyjuk ki: a tejjel áttörölt arcot mindig öblítsük le vízzel is, és töröljük szárazra.

Sminklemosó kendő 

A különböző fajtájú sminklemosó kendőket a kozmetikusok nem szívesen javasolják, bőrirritáló hatóanyagaik és a nem megfelelő tisztító hatásuk miatt, ráadásul amennyiben sokukban található műszál, ami a szemétbe kerülés után csak sok idő elteltével bomlik el, így a környezetet is szennyezi.

Tonik 

Bár talán sokan meglepődnek ettől az információtól, a tonik nem arclemosó termék. A tonizálás az arclemosás utáni következő fontos lépés, amelynek feladata a pórusok összehúzása és a bőr pH-értékének visszaállítása. Fontos, hogy az arctípusunknak megfelelő készítményt használjuk, és a terméken feltüntetett időközönként tisztítsuk vele a bőrünket.

Arcradír 

Bőrtípustól függően heti egy-két alkalommal érdemes csak radírozni a bőrt, hogy megszabadítsuk az elhalt hámsejtektől. Ha a bőrünk nem gyulladt, használhatunk szemcsés radírokat. Gyulladt arcbőrön viszont csak enzimes radírokat ajánlott használni, amelyeket elég lemosni, és nem kell hosszan dörzsölni. Így nem irritáljuk tovább az egyébként is érzékeny, gyulladt arcbőrt.

Ajánló
Ajánló
Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Szerelem, gyűlölet és menekülés – júniusi könyvcsokor hölgyeknek

Újra itt a nyár, és most már az erkélyen élvezve a napsugarakat, vagy kiülve egy tó, egy...

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Párizs, Moszkva, álmok és lírai olvasmányok – válogatás a könyvesboltok kínálatából

Az elmúlt hónapok során bőségesen jutott alkalmunk arra, hogy otthon elmerüljünk kedvenc...

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Nem szokványos kisemlősök a lakásban

Akik az állatokat szeretik, nem feltétlenül „csak” kutyában, macskában gondolkodnak....