Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-13

Valóra vált álmok – St. Martin jubileumi koncert

Valóra vált álmok – St. Martin jubileumi koncert

Az igényes könnyűzene rajongói karácsony előtt három nappal a magyar instrumentális zene egyik legnépszerűbb előadójával, a 25. nagylemezének megjelenését ünneplő St. Martinnal találkozhatnak a MOM Kulturális Központban. A koncerten közismert színészek és zenészek is fellépnek.

Huszonöt esztendő nagy idő minden ember életében. Igaz ez a hosszú és sikeres pályafutása után számos aranylemezt felmutató, itthon és külföldön egyaránt nagy népszerűségnek örvendő magyar zeneszerzőre és zenészre, előadóművészre, St. Martinra is.

A december 21-én a MOM Kulturális Központ színháztermébe beülő zenebarátok meghallgathatják az elmúlt negyedszázad legsikeresebb szerzeményeit. Nem véletlen, hogy az előadó a Valóra vált álmok címet adta legújabb lemezének. Ötvennégy évesen áttekintette eddigi pályafutását, az életét, és persze az elért eredményeit. Rádöbbent arra, hogy ideje köszönetet mondania. Hálásan fordul szülei, tanárai, barátai, a sok ismerős, a segítők és a munkatársak felé.

Zenei munkássága során mindig is nagyon odafigyelt a közönségére, függetlenül attól, hogy egy itthoni koncertteremben, az USA-ban, a Karib-tengeren vagy éppen a világ túlsófelén, a távol-keleti szigetvilágban lépett-e fel. Mesterien megkomponált szerzeményeit lágy, finom zenei hangzású melódiáit egyformán szeretik Budapesten, Washingtonban, New Yorkban és Los Angelesben. Mindenütt odafigyelt arra, hogy boldoggá tegye a hallgatóságát, és akik beültek egy koncertjére, azok maguk is úgy érezték, hogy valóra válhatnak az álmaik.
 
Hódmezővásárhelyről a világhírbe

Szentmártoni Imre 1965-ben született Csongrád megye második legnagyobb népességű városában. Az alföldi emberek közül bizonyára kevesen gondolták volna, hogy szűkebb pátriájuk gyermeke fél évszázaddal később nemcsak a magyar instrumentális zene egyik legismertebb előadója lesz, de olyan előadóművész, akit örömmel látnak a nagyvilág koncerttermeiben.

Szentmártoni Imre zenei pályafutása a hetvenes évek legelején kezdődött. A József Attila Általános Iskola küszöbét átlépve ismerkedett meg a zenélés alapjaival. Egy bő évtizeden át a trombita volt kedvenc hangszere. Nemzedékének férfi tagjai kevés kivétellel mind bevonultak sorkatonai szolgálatba. Szentmártoni Imre is bekerült a honvédséghez, ahol gyorsan felfigyeltek az ígéretes zenészre. A honvédzenekarban dobolt, basszusgitáron játszott, és zongorán is előadott számokat.

Fiatalon is hitt abban, hogy az ép lélek ép testben lakozik, ezért rendszeresen sportolt és sportol ma is. Szeretett futni, és e sportágban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 
Később a labdarúgás, valamint a tenisz lett a nagy kedvence, mind a mai napig találkozhatunk vele a sportpályákon. Közben folyamatosan fejlesztette a zenei tudását. Beiratkozott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakára.

Pályafutása meghatározó időszaka volt az az év, amelyet az Egyesült Államokban töltött. Lehetősége nyílt megismerni a szaxofon titkait, és hamarosan ez lett a kedvenc hangszere. Hazatérése után aktívan bekapcsolódott a könnyűzenei életbe, olyan népszerű együttesekben szerepelt, mint az Első Emelet, a Névtelen nulla és a Prognózis. 1992-ben fontos döntést hozott, ekkor vette kezdetét a szólókarrierje.
 
Romantika és lágy hangzás

Számos klubban és koncertteremben lépett fel, valamint megismerték a tévénézők is. A szakma és a közönség egyaránt felfigyelt a jó hangulatú, látványos fellépéseire. Sokat utazott, szaxofonja hangját megismerhette az európai, az amerikai és a távol-keleti publikum is. 1994-ben megjelent első albuma.

Sokan talán meglepődtek, hogy már az első próbálkozásából aranylemez lett. Ezt további huszonnégy album követte, így most, karácsony előtt huszonöt csillogó korong anyagából válogathatott. Nagyon hamar meghitt viszonyba került a közönséggel, szaxofonjának varázslatos, a lelket megszólító hangjával elbűvölte hallgatóságát.

Közben persze rengeteget dolgozott, gyakorolt, hosszú órákat töltött a komponálással, az újabb és újabb slágerek finomra csiszolásával. Majd egy amerikai turné következett, így visszatérhetett abba az országba, ahol annak idején megismerkedett a szaxofonnal. 1997-ben a szakma is elismerte az addigi pályafutását: Platina különdíjat kapott.
 
A szerelem szárnyán

Különösen népszerűek szerelmes dalai és az izgalmas zenei utazásra ösztönző művei. Szerzeményei kiállták az idő próbáját, évtizedekkel a megjelenésük után is hatásosak és szívhez szólók. Érzéki és érzelmes zenéje a rajongók több nemzedékét is megszólította. Saját számai ugyanolyan népszerűek, mint amikor a legismertebb külföldi dalokat dolgozza fel. Hallhattuk előadásában Rod Stewart örökzöldjét, a Keresztapa témáját, Barbra Streisand Szerelmes asszonyát, az El Condor Pasát, de a Flashdance szerelmi témáját is. Ilyen csodálatos zenéket játszva nem csoda, ha St. Martin időnként maga is dalra fakad. Előfordul, hogy rövid időre leengedi a szaxofonját vagy a pánsípját, és megmutatja, hogy az énekhangja is milyen szép.

Számos albumából lett itthon aranylemez, amelyek mindegyike különleges élményt nyújt. Kiválók arra, hogy a hideg decemberi éjszakákon a gyertyák meghitt fényében azokat hallgatva összebújjunk azzal, akit szeretünk.

Sokoldalúságát mutatja, hogy a zene mellett fényképezéssel, festéssel és költészettel is foglalkozik. Eddig három verseskötete jelent meg, az érdeklődők pedig már kiállítást is láthattak olajfestményeiből. Fellépett az Aggteleki cseppkőbarlangban, a gyulai várban és Esztergomban, de örömmel áll más, egzotikus helyek színpadára is.

Fontosnak tartja a fiatal tehetségek támogatását, ezért hetedik éve szervezi a St. Martin – Nemzetközi Művésztelepet. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2014-ben elnyerte a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Csodálatos dalait ön is meghallgathatja december 21-én a MOM Kulturális Központ színháztermében.
 
Jegyinformáció:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...