Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-18

Izgalmas dallamok, virtuóz előadók – januári zenei programok

Izgalmas dallamok, virtuóz előadók – januári zenei programok

Ezerarcú jazz-zenészek, mély érzelmek, balladai hangulat, stand-upos humor, egy népi motívumokra alapuló fantasztikus kompozíció, autentikus zenék, pergetők, roma rap és két lenyűgöző, csodálatos hangú énekesnő várja januárban a zenebarátokat a Csörsz u. 18.-ban.

Nem kell sokat várnunk az új esztendő zenei programjának kezdetére a MOM Kulturális Központban. Január 3-án lép fel vadonatúj dalokkal, régi kedvencekkel és meglepetésekkel a Chameleon Jazz Band. Az együttes 2003-ban alakult meg az Artisjus-díjjal kitüntetett Bálint Rezső harsonaművész vezetésével. 2017 óta öt taggal lépnek fel, és elsősorban dallamos jazzt játszanak. Repertoárjukban megtaláljuk a 20. század szinte valamennyi műfaját. Különleges hangulatú, sajátos stílusú koncertjeiket általában nagy előadótermekben tartják, amelyeket sikerül rajongókkal és érdeklődőkkel megtölteniük.
 
Jogosan választották névnek a Chameleont: elképesztő könnyedséggel alkalmazkodnak a különböző stílusok elvárásához. Meghallgathatjuk szvingklasszikusaikat, a kínálat pedig átöleli a punkot, a jazzt, a latin ritmusokat és a rockot is. A fiúk bejárták Európát, és több mint háromszáz koncertet adtak. Hagyományos újévi fellépésük igazi csemege lehet a színvonalas jazz kedvelői számára. Előadásukra a jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.
 
Fűrész és nagybőgő?

Január 4-én egészen elképesztő zenei megmozdulásra kerül sor a MOM Kulturális Központ Színháztermében. A rendezvénynek már a címe is meghökkentő: Zenegyűlölő 1.0! A szimfonikus zenei stand-up koncerten az Óbudai Danubia Zenekar mellett Janklovics Péter magyar színész, humorista is fellép. 

Héja Domonkos karmester 1993-ban alapította meg az Óbudai Danubia Zenekart. A kortárs magyar komolyzenére és a ritkán játszott klasszikusokra összpontosítottak. Többször is előfordult, hogy olyan darabokat adtak elő, amelyeket a zeneszerző kifejezetten a zenekar felkérésére alkotott meg. Gyakran álltak világsztárokkal együtt a színpadon. Közösen muzsikáltak Omara Portuondóval, Jon Lorddal, Bonnie Tylerrel vagy éppen az Omega együttessel. A Vatikánban II. János Pál pápa előtt is szerepeltek már. Új programjukat kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlják.

Amikor eldöntötték, hogy Janklovics Péterrel együtt lépnek fel, nagyon fontos kérdések lebegtek a szemük előtt. Sokak szerint ugyanis a komolyzene korszaka leáldozóban van. Lehetséges, hogy ez a fajta szórakozás csupán anakronizmus, és kizárólag a sznobok mennek el egy komolyzenei koncertre?

Ebből a felvetésből született az az ötlet, hogy egy zenei stand-up koncerten mutassák meg mindazt, amit az emberek nem értenek a komolyzenéből. 

Janklovics Péter Zalaegerszegen és Székesfehérváron volt színész. 2009-től egyre többet foglalkozott a humorral és rendszeresen fellépett a Dumaszínházban. Találkozhattunk vele Comedy Central stand-up műsorában. Közreműködésével az óbudai klasszikus zenészek különleges előadásaikban egészen újszerű módon közelíthetik meg a mai koncertek világának legizgalmasabb, legszembetűnőibb jelenségeit. 
 
Mély érzelmek, balladai hangulat

Január 19-én Kollár-Klemencz László kamarazenekara mutatja be új albumát. A tehetséges zenészek nagy fába vágták a fejszéjüket, ugyanis szakítva a mai rohanó hétköznapokkal, mély érzelmekkel teli, személyes hangvételű dalokkal várják a közönséget. A múlt hónapban megjelent Ég az erdő című munka Kollár-Klemencz László tizenkét évvel ezelőtti első szólóalbumának a folytatása.

A Kistehén zenekar énekese nem csupán zeneszerző, muzsikus, de rendező és filmes szakember is. 1991 óta zenél. 2002-ben a Sziget Fesztiválon lett népszerű a Kistehén figurája, „akihez” a dalt Kollár-Klemencz László írta és énekelte. A hegyvidéki zenebarátok onnan is ismerhetik a nevét, hogy aktív közreműködője a Budapest Bár projektnek. Új lemezén az erdőbe hív el minket. Kivezet a mindennapokból, és olyan ösvényeken haladhatunk, amelyeken közelebb juthatunk elveszített ártatlanságunkhoz. A lemezbemutató koncertre elhívta a barátait is. Fellép Kálna Natália, Lackfi János, ifjabb Csoóri Sándor, valamint az ózdi Várkonyi Csibészek. 

Január 21-én a Színházteremben egy laza szerkezetű, nemzeti és népi motívumokra alapuló fantasztikus kompozíciót nézhetünk meg. A VariDance táncelőadása szenvedélyesen hullámzó érzelmekkel és gondolatokkal, dinamikus, ugyanakkor lírai és humoros képekben mutatja be a Kárpát-medence sokszínű táncait. Ráadásul az ősi hagyományok izgalmas módon ötvöződnek napjaink könnyűzenéjének, például a hiphopnak a lazaságával. A Magyar TáncRAPszódia egyedülálló előadás. Helyenként lágyan romantikus, máskor viszont fellüktet benne a férfitáncok virtuóz szenvedélye. 

Január 28-án ugyancsak a Színházteremben világhírű roma zenészek, ifjú tehetségek és táncművészek adnak elő egy különleges sorsjátékot. A Somnakaj főszereplője egy fiatal roma lány. A megszólaló dalok végigjárják a cigány kultúra különféle állomásait: hallhatunk autentikus zenéket, pergetőket, roma rapet, jazzt, illetve Müller Péter Sziámi számait is. 

Egészen páratlan módon, amikor a jegyet megvesszük az előadásra, azzal egy facsemetének is a gazdái leszünk. Ezeket a kis fákat tavasszal a Somnakaj művészeivel együtt lehet elültetni.
 
Egy különleges operaest

Január 7-én két lenyűgöző, csodálatos hangú énekesnő fogadja a Kupolában a francia és az orosz operák kedvelőit. A szoprán Karina des Bordes és a mezzoszoprán Csordás Klára előadásában Boïldieu, Halevy, Berlioz, Meyerbeer, Massenet, Prokofjev, Rahmanyinov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov és Glinka legszebb operáinak dallamai csendülnek fel. 
Csordás Klára hatéves kora óta foglalkozik zenével. Tizenhat évesen a Bartók Béla konzervatórium, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója lett. Számos mesterkurzuson vett részt, a diplomája megszerzését követően pedig a bécsi zeneakadémián is tanult.

Jól ismeri a nagyvilágot, többek között fellépet már az Opera Bastille-ben, a Théâtre des Champs-Elysées-ben, a Cité de la Musique-ben, a Herkulessaalban a Bayerische Rundfunkkal, a Wigmore Hallban és Buenos Airesben a Tetro Colónban. Számos világnyelven beszél kiválóan, orosz, lengyel és norvég nyelven is szokott énekelni. Karina des Bordes Moszkvában született. A legjobb orosz zenei iskolákban tanult, és pályafutása kezdetén még hegedűművésznek készült.

Hamarosan azonban kiderült, hogy lenyűgözően szép a hangja, és attól kezdve énekesnőként lépett fel Franciaországban, Oroszországban, Németországban és Olaszországban. A két kiváló énekesnőt Harazdy Miklós a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora kíséri.

 

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...