Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-12-18

Kezdjük jól az új esztendőt – hasznos januári olvasmányok

Kezdjük jól az új esztendőt – hasznos januári olvasmányok

Az év első hónapjában sem maradunk érdekes és értékes olvasnivaló nélkül. A magyar irodalom kiemelkedő alakjainak szerelmes levelei, egy éles szemű anya naplója, egy nagyszerű művész életrajza vár ránk, és összeállításunkból az is kiderül, mit tehetünk a sokak életét megkeserítő fájdalmak ellen.

Nem is olyan régen a január nem tartozott a könyvbarátok kedvenc hónapjai közé. Azelőtt ugyanis az volt a szokás, hogy a könyvkiadók karácsony előtt rengeteg újdonsággal töltik meg a boltok polcait, de aztán az év végén leállnak, leltároznak, rendezik a soraikat, kiveszik jól megérdemelt szabadságukat, és sajnos januárban, februárban olyan ritka volt az érdekes újdonság, mint a fehér holló. Az elmúlt évek során azonban szerencsére megváltozott ez a helyzet. Rengeteg jó könyv vár ránk, és ezekből bőven marad az ünnepek utáni időszakra is, így nem kell attól tartanunk, hogy a könyvesboltok polcai között sétálva ne bukkanhatnánk izgalmas meglepetésekre.
 
A legszebb magyar szerelmes levelek

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember és irodalomtörténész számos izgalmas és érdekes könyvvel lepte már meg a hazai olvasókat. A magyar írók és költők szerelmi életéről szóló gondolatait, kutatásainak eredményeit 2012-ben kezdte el publikálni a Facebookon. Kiderült, hogy a hazai közvéleményt nagyon érdekli ez a téma. A rövid írásokból összeállított mű 2012-ben felkerült a sikerlisták élére és több díjat is elnyert.

Az Életemnél is jobban – 115 újabb szerelmes levél és történet című könyv folytatja Nyáry Krisztián korábban megkezdett munkásságát. A válogatás lehetővé teszi, hogy belenézzünk Szabó Magda, Mészöly Miklós, Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos, Rákóczi Ferenc, Jászai Mari, Kosztolányi Dezső, József Attila, Babits Mihály érzelmes, meghitt hangvételű levelezésébe. Megismerhetjük a szerelem arcát, és láthatjuk, hogyan fejezte ki az érzelmeit többek között Liszt Ferenc, Erzsébet királyné vagy éppen a napjainkban mind népszerűvé váló Frida Kahlo. A Corvina Kiadónál megjelent mű izgalmas és fordulatos utazásra invitál minket, amelynek segítségével olyan dolgokat is megtudhatunk a magyar kultúra kiemelkedő nagyságairól, amelyeket eddig diszkrét homály borított.
 
Egy megdöbbentő életút

A Magvető Kiadó egy távolról sem mindennapi életrajzzal lepte meg az olvasókat, amikor megjelentette Szajbély Mihály nagy gonddal és óriási lelkesedéssel megírt könyvét egy sokoldalú, varázslatos magyar művészről. A Csáth Géza élete és munkái – Régimódi monográfia értelmezni próbálja Csáth töredékes életművét, miközben bemutatja a magyar irodalom tragikus sorsú alakjának életét. A szakemberek már régóta vitatkoznak arról, hogyan lehet megítélni Csáth Gézát, és munkásságával miképpen járult hozzá a magyar irodalom fejlődéséhez. Szajbély Mihály megvilágítja és megmagyarázza a Csáth életét meghatározó eseményeket, és ezek megjelenését a művekben. Olyan könyvet vehetünk a kezünkbe, amely nem csupán izgalmas olvasmány, de az oktatásban is remekül felhasználható.
 
Egy tanárnő titkos naplója

Az évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő Tények és Tanúk sorozat feltárja a modern magyar történelem legizgalmasabb összefüggéseit, mégpedig gyakran az eseményekben résztvevő fontos emberek közreműködésével. A Levél fiamnak című napló szerzője, Varga Ibolya nem tartozott a fontos politikusok és befolyásos vezetők közé. Ugyanakkor ez a magyar-történelem szakos középiskolai tanár figyelmesen követte a hazai közélet eseményeit, és kristálytisztán átlátta az összefüggéseket.

Szerencsére a gondolatait nem tartotta meg magának, hanem a megfigyeléseit majdnem húsz esztendőn keresztül lejegyezte a naplójában. Jó oka volt erre. Filmrendező fia, Hámos Gusztáv Nyugat-Berlinbe disszidált, az anyja pedig a naplófeljegyzés segítségével akarta folyamatosan tájékoztatni őt az itthoni hétköznapokról. A gyermek meghálálta édesanyja erőfeszítéseit, és Perenyi Mónika szerkesztő segítségével könyvben jelentette meg ezeket a „helyszíni tudósításokat”. Az idősebb olvasók újra átélhetik a nyolcvanas évek végének sajátos hangulatát, a fiatalok pedig megismerhetik, hogy az egyszerű emberek hogyan élték át a rendszerváltást és az azt követő időszakot.
 
Mondjunk nemet a fájdalomra

A buszon vagy a villamoson ülve gyakran találkozunk savanyú képet vágó, ingerült utastársainkkal. Ismerőseink közül is akadnak szép számmal, akik rosszkedvűen egészségügyi problémáikról, mindenekelőtt az életminőségüket csúnyán aláásó fájó térdükről, hátukról vagy a derekukról panaszkodnak. Az ízületi fájdalmak ma már valóságos népbetegségnek számítanak. Ráadásul, míg korábban elsősorban az időseket kínozták ilyen gondok, ma már a fiatalok között is megjelent ez a komoly fájdalommal járó baj.

Aki maga is érintett valamilyen ízületi megbetegedésben, az tudja, mennyire kellemetlen és fájdalmas ez a kór. Ráadásul az artrózissal, vagyis a porckopással kapcsolatban számos a tévhit és a félreértés. A Partvonal Kiadónál jelent meg a két neves fájdalomspecialista, Roland Liebscher-Bracth és Petra Bracth rendkívül izgalmas könyve, amelynek már a címe is megmondja, hogy milyen nagy fába vágták a fejszéjüket a szerzők. Az Artrózis – Kézikönyv, ami lerántja a leplet a porckopással kapcsolatos hazugságokról, nem fogadja el, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, és a kegyetlen sors által ránk szabott büntetés volna.

A porckopás kialakulásában számos tényező közrejátszik. Ilyen a genetikai örökségünk, a környezetünk hatása, az elegendő mozgás hiánya vagy az elhízás. A jelenség sokszor már a harmincéveseknél is tetten érhető, viszont előfordulhat, hogy sokáig, esetleg évtizedeken át nem érzékeljük a tüneteket. A kezelését érdemes a lehető leghamarabb elkezdeni. Napjainkban nagyon sok embert érint ez a probléma, a felnőtt lakosság mintegy húsz százalékát.

A két szerző olyan kézikönyvet állított össze, amelyre támaszkodva mi magunk is felléphetünk a porckopás ellen. Megmutatják, milyen nagy segítséget jelenthet a megfelelő táplálkozás, a porc regenerálódását elősegítő gyakorlatok és a kötőszöveti hengermasszázs. Mindezekkel komoly sikert érhetünk el. Felléphetünk a felesleges szenvedés ellen, és akár a lepusztulóban lévő porcot is megújult növekedésre ösztönözhetjük.

Ajánló
Ajánló
Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Összeállításunkban remek olvasnivalók várják mindazokat, akik kedvelik a különös,...

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Bár a veszélyhelyzet hivatalosan megszűnt hazánkban, azért figyelmeztettek minket, hogy ne...

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel...