Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-07

Veszélyes ünnepek – tegyünk kedvenceink biztonságáért is!

Veszélyes ünnepek – tegyünk kedvenceink biztonságáért is!

Az ünnepek idején szinte természetes, hogy nagy a sürgés-forgás az otthonunkban, felborul a hétköznapok megszokott, biztos rendje, többet eszünk-iszunk, vendégeket fogadunk és vendégségbe megyünk, esetleg petárdázunk. Ezek az egyébként ártalmatlannak tűnő dolgok azonban rejthetnek kockázatokat kisállatainkra.

Ezért a Böszi-vet Állatorvosi Rendelő tapasztalt orvosai segítségével összefoglaltuk mire kell odafigyelni az ünnepek alatt, illetve a téli időszakban. 


Ünnepi trakta

Túletetés:
a sok ünnepi ételmaradék a gyomor megterhelését, hányást és hasmenést idézhet elő.
Zsíros ételek, maradékok adása: az állatoknál hasnyálmirigy-gyulladást okozhat. A kistestű, illetve a túlsúlyos kutyák és macskák veszélyeztetettek. Náluk hasmenés, hányás, láz, súlyos hasi fájdalom, életveszélyes állapot alakulhat ki.

Csokoládé: mérgező!
Ennek következtében remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhat, ami a kistestű, torkos állatoknál halálos lehet.

Hal:
gyakori a halszálka elakadása a torokban, a nyelőcsőben, de néha még a mélyebb légutakban is.

Kocsonya:
tipikus eset, hogy a kocsonyacsontokat a kutyának adjuk, amelyek aztán 1-2 napon belül igen súlyos bélelzáródást okozhatnak még akkor is, ha az állat megrágja őket. Sok esetben azonban a kutyák a kisebb csontokat egészben nyelik le. Ez pedig adott esetben már a nyelőcsőben eltömődést okozhat, de a belekben is elakadhat, és halálos lehet.

Töltött húsok:
a húsban felejtett hústűk, az összegöngyölt étel megtartására használt fogpiszkálók igen veszélyesek lehetnek az azokat szájába vevő és lenyelő állatnak.

Élesztő:
igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, a mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben etanol, vagyis alkohol képződik, ami szintén káros hatással van az ehhez nem szokott kutyánkra, macskánkra.

Mazsola, szőlő:
bizonyos szőlőfajták hatására a kutyáknál veseelégtelenség alakulhat ki. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni és megelőzni a bajt.

Dohány:
a családi ünnepek alkalmával széthagyott cigaretták, illetve csikkek lenyelése hamar súlyos tünetekhez vezet: az állat kapkodja a levegőt, nyálzik, hány, megy a hasa. A mérgezés sajnos súlyos esetben az állat halálához is vezethet.

Nyírfa cukor (xilit): ez az édesítőszer kis mennyiségben elfogyasztva is halálos lehet az állatoknak!

Szaloncukor:
a szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fémdrót szaloncukor-felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.

Egyéb téli kockázatok az utcán, illetve utazáskor

Fagyálló folyadék:
télen, amikor az autótulajdonosok fagyállóval töltik fel az autójuk hűtőrendszerét, gyakran előfordul, hogy a kutyák hozzájutnak az édeskés ízű folyadékhoz. A fagyálló megivása már kis mennyiségben is halálos lehet, mivel rövid idő alatt tönkreteszi az állat veséjét.

Egérirtók:
a különféle egérirtó mérgek a kutyákra, macskákra is veszélyesek. Sőt, amennyiben egy macska egérirtót fogyasztott egereket eszik, a mérgezés így is kialakulhat.

Hó:
a kutyák séta közben előszeretettel beleesznek a hóba, aminek torokgyulladás lehet a következménye.

Téli útsózás:
a hó és a jég megolvasztására használt vegyszerek és sók káros hatással vannak kedvenceink talppárnáira. Lehetőség szerint a vegyszerrel kezelt utakat el kell kerülni. Ha a sétából hazaértünk kedvencünkkel, minden esetben mossuk meg a tappancsát és hasa alját tiszta, langyos vízzel. Megoldás lehet a kutyacsizma, illetve a mancsvédő viasz használata.

Szilveszter és augusztus 20.

Ebben a két ünnepben van egy, a kisállatokra különösen veszélyes rész, mégpedig a tűzijátékok használata. A sok robbanás miatt az állatok gyakran pánikba esnek, és akár el is szökhetnek otthonunkból, kitéphetik magukat pórázzal együtt a kezünkből. 

A leghelyesebb, ha megfelelőképpen felkészülünk arra a legrosszabb esetre, hogy az állatunk elveszhet:

1. Tetessünk mielőbb mikrocsipet kedvencünkbe, hiszen amúgy is kötelező.

2. Ha van már mikrocsip, ellenőrizzük a www.petvetdata.hu oldalon, hogy regisztrálva van-e a kutya.

3. A nyakörvre akasszunk telefonszámmal ellátott bilétát.

4. A bőrnyakörv belsejébe tollal írjuk be a telefonszámot.

Természetesen ügyelni kell arra is, hogy lehetőleg minél kisebb legyen az esélye annak, hogy az állat elvesszen, ijedten elszaladjon. Ezért az ünnepek közeledtével a kutyákat a leghelyesebb minden esetben pórázon sétáltatni.

Gyógyszeres nyugtatás

Különösen félős, ijedős ebek esetében ilyen időszakban indokolt lehet a gyógyszeres nyugtatás. Erre a célra néhány emberi nyugtatók is alkalmazható, bár egyes esetekben a beadott gyógyszer ellenkező hatást, felpörgést válthat ki. Van egy erősebb – állatoknak kifejlesztett – nyugtatópaszta, igaz, a szakirodalmi adatok szerint a kutyák zajfóbiája esetén ellenjavalt. Mindennek ellenére a gélt sokan használják jó eredménnyel. 

Érdemes a kerti kutyákat olyan helyre elhelyezni, amely védettebb a hanghatásoktól. Ha máskor is beengedjük őket a lakásba, akkor ilyenkor feltétlenül tegyük meg. Ha a lakás „tiltott terület”, akkor a garázs, a szerszámoskamra, a pince is alkalmas lehet erre a célra. Olyan körülményeket kell azonban teremteni a világítással, az enni- és innivalóval, a fekhellyel, hogy az állat ne érezze büntetésnek a bezártságot.

Modern és biomegoldás a természetes feszültségoldó hatású hatóanyagot tartalmazó gyógyszer vagy táp használata, amelyet legalább 4-5 nappal előbb kell elkezdeni.  A nyugtatók használatáról a rendelőben szívesen adnak felvilágosítást.

Felmerül a kérdés, mi legyen azokkal a kutyákkal, akik otthon a lakásban is rettegve bújnak el a durranások hallatán. Sokan a rettegő állatot babusgatják, ölbe veszik, ezzel erősítik benne azt a tudatot, hogy valami félelmetes, veszélyes dolog történik odakint. Persze néhány megnyugtató szó, egy fejsimítás nem árt, de a gazda viselkedjen teljesen hétköznapi módon. Célszerű valamilyen más zajjal elnyomni a petárdák hangját, kapcsoljuk be a tévét vagy a rádiót jó hangosan.

Mit tegyünk, ha elveszett, elkódorgott kutyát találunk? 

Mindenekelőtt keressünk az állaton azonosító jelet (nyakörvön biléta, nyakörv belsejében írás). Ha ilyet nem találunk, akkor mielőbb menjünk az állattal egy állatorvosi rendelőbe, ahol megbizonyosodhatunk arról, hogy az állatban van-e mikrocsip. Kora reggel, késő este a nonstop nyitva tartó klinikákat vagy mikrocsip-leolvasóval ellátott helyeket keressünk. Ha van mikrocsipje a kutyának, akkor már meg is oldódott a probléma: a gazdit az internetes adatbázisban meglevő telefonszámon értesíteni tudjuk. Ha a leolvasóval ellátott helynek nincs internetes hozzáférése, a Böszi-vet Állatorvosi Rendelő szívesen segít a gazdi kinyomozásában, a mobilszámukon munkaidőn túl is elérhetők.

Mit tegyen az elveszett állat gazdája? 

Mindenekelőtt azokban az állatorvosi rendelőkben jelezze az állat eltűnését, amelyik környéken az állat elveszett. A legjobb ilyenkor egy cédulát elhelyezni a rendelők hirdetőtábláján, közölve az állat leírását, esetleg fényképét, az elvesztés időpontját és helyét, az azonosító adatokat (tetoválás, csipszám, fajta, ivar, szín stb.).

Feltétlenül ellenőriztesse állatorvosával, hogy az elveszett kutyájában levő csip regisztrálva van-e, illetve a telefonszám helyesen van beírva, és érdeklődjön kutyamenhelyeken is.

Ajánló
Ajánló
Tavaszi karanténsportok

Tavaszi karanténsportok

Ahogy javul az idő, egyre jobban kívánkozunk a szabadba, hogy megmozgassuk a testünket a...

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

Mikor forduljunk gyermekünkkel szemészhez?

A látás fejlődésében a hatéves korig tartó életszakasz meghatározó. Ha bármilyen...

Ne szorongjunk, hanem élvezzük az életet – tavaszi könyvajánló

Ne szorongjunk, hanem élvezzük az életet – tavaszi könyvajánló

Összeállításunkban igazi könyvcsemegék várják az olvasókat. Arra ösztönöznek minket,...