Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-10

Szép mesék és felemelő zenék – programajánló gyermekeknek

Szép mesék és felemelő zenék – programajánló gyermekeknek

A legkisebbekre is izgalmas előadások, koncertek és szép mesék várnak az új esztendő első hónapjában. Megismerhetik egy remek hegyvidéki zenei műhely tehetséges tanítványait, és kötetlen formában elmélyíthetik klasszikus zenei ismereteiket.

Egy nagyszerű zenész emlékezete

Január 13-án zenei rendezvény várja a gyerekeket és a klasszikus zene barátait. A MOM Kulturális Központ, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Közép-Budai Tankerületi Központ és az Unisono Alapítvány támogatásával meghallgathatjuk a Solti György Zeneiskola újévi gálahangversenyét.

A Maros utcában működő művészeti iskola legjobb, rendkívül tehetséges tanítványai mutatják meg tudásukat. Fellép a gitárzenekar, a fuvolazenekar, az ütőegyüttes, a rézfúvós együttes, a vonószenekar és az Divertimento Kamarazenekar is. Meghallgathatjuk a leánykar és a tanárokból álló alkalmi nőikar dalait is. A koncert kiváló alkalom arra, hogy megismerkedhessünk a kerületünkben tanuló ifjú tehetségekkel. A nemzetközileg elismert hegyvidéki zeneiskola 1998 óta viseli a világhírű Solti György nevét. A nagyszerű magyar karmester, zongoraművész és zenei igazgató a 20. század legnagyobb hatású hazai származású művészei közé tartozik.

A nagyvilág Sir George Solti néven ismerte meg a nevét. Fellépett Salzburgban, Münchenben, Frankfurtban, Párizsban, Londonban és az Egyesült Államokban. Olyan nagyszerű társulatok vezető munkatársa volt, mint a londoni Royal Opera House vagy a Londoni Szimfonikusok. Harmincegy Grammy-díjat kapott, és munkájának elismeréséként Erzsébet angol királynő lovagi címre emelte. Fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy a világ megismerje a legjobb magyar zeneszerzőket.

Bartók Béla vagy Kodály Zoltán művei gyakran szerepelnek a zeneiskolások előadásainak plakátjain. Napjainkban tizennyolc képzés közül válogathatnak a gyerekek a Maros utcában. A tehetséges tanítványok gyakran fellépnek a különféle hegyvidéki kulturális központok rendezvényein. Magazinunk is már számos alkalommal számolt be a sikereikről. 
 
A hangszerek világa

19-én Balázs János Kossuth-díjas zongoraművésszel találkozhatnak a gyerekek. A Czifra Fesztivál fiatal és rendkívül tehetséges művészeti vezetője hangszerbemutató koncertet tart nekik. Erre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell hozzá, ezen az e-mail-címen: 
hangszerekvilaga@gmail.com 
 
Balázs János 1988-ban született. A zene világának küszöbén az édesapja kezét fogva léphetett át. Tanulmányait a Járdányi Pál Zeneiskolában, majd 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Tanárai már egészen korán felfigyeltek nem mindennapi muzikalitására.

Éppen ezért az egyetemen a különleges tehetségű gyermekek osztályába került. Tanárai között olyan kiváló zenepedagógusokat találunk, mint Hornyánczkiné Becht Erika, Keveházi Gyöngyi, Gulyás István és Dráfi Kálmán. Balázs János az egyetem befejezését követően számos nemzetközi zongoraversenyen vett rész, és győzelmeit látva a nagyvilág zeneértő közönsége is felfigyelt a tudására.

Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyermekek is megismerkedjenek a muzsika világával. Ennek szellemében bekapcsolódott annak a zeneiskolának a munkájába, amelyet Snétberger Ferenc hozott létre a hátrányos helyzetű gyerekek képzésére. 

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész a MOM Kulturális Központban is azért találkozik a gyerekekkel, hogy megmutassa nekik, milyen csodálatos dolog a muzsika. Hitvallása szerint a zene kizárólag lelkünk legmélyebb, legőszintébb érzelmeiből születhet meg. Fiatalos lendülete mély zenei megértéssel és kiemelkedő hangszeres tudással párosul. Őszinte örömmel, igazi szakemberként tárja fel kis hallgatói előtt a muzsika legalapvetőbb összefüggéseit.

A Hangszerek Világa bemutatókoncert nem csupán felejthetetlen élményt ígér, mivel Balázs János igényessége és zene iránti alázata miatt biztosra vehetjük, hogy a Kupolába beülő gyerekeknek és kísérőjüknek különlegesen szép élményben lesz részük.

Ajánló
Ajánló
Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Összeállításunkban remek olvasnivalók várják mindazokat, akik kedvelik a különös,...

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Bár a veszélyhelyzet hivatalosan megszűnt hazánkban, azért figyelmeztettek minket, hogy ne...

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel...