Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-28

Ezerarcú mesevilág – januári könyvajánlónk a legkisebbeknek

Ezerarcú mesevilág – januári könyvajánlónk a legkisebbeknek

Egész biztos minden gyerek gyönyörű könyveket kapott ajándékba a szüleitől és a nagyszüleitől karácsonykor. Az igazi tudásvágytól égő kis könyvmolyok azonban mostanra talán már át is rágták magukat a sok meglepetésen. Bizonyára örülni fognak annak, hogy a könyvesboltokban januárban is sok újdonság, szép és érdekes mese vár rájuk.

Író-olvasó találkozókon gyakran hallhatjuk azt a panaszos észrevételt, hogy a mai gyerekek már nem olvasnak olyan sokat, mint azok, akiknek vidám zsivajgásától egy nemzedékkel korábban voltak hangosak a játszóterek. Tény, hogy a mai rohanó világban a jó könyvnek sok komoly, csábító vetélytárssal kell megküzdenie. Ugyanakkor a felelősségteljesen gondolkodó nagyszülőknek és szülőknek nem szabad megijedniük az okostelefonoktól, a tabletektől és az internettől. Egyetlen elektronikus „kütyü” sem ér fel azzal a szép mesével, amit egy szeretettel teli, a gyermekre odafigyelő családtag mond el a kicsiknek.

Januárban az igényes szaküzleteket bejárva azt tapasztaltuk, hogy rengeteg izgalmas, jó szórakozást ígérő olvasnivalót tehetünk a kosarunkba. Amikor nem kint játszunk az udvaron vagy a kertben, akkor a hideg este elől a szobánk meghitt melegében menedéket lelve örömmel lapozgathatjuk a legkisebbekkel együtt a foglalkoztatókat, a képeskönyveket, a nagyobbak figyelmét pedig vidám olvasnivalókkal köthetjük le.
 
Tony Wolf kedvenc meséi

A világhírű művész, Antonio Lupatelli, akit írói álnevén, Tony Wolfként szeretett meg a nagyvilág, legújabb könyvében a klasszikus Grimm-meséket, a napkeleti mesevilág csodálatos darabjait, a jól ismert állatmeséket és az orosz meseirodalom gyöngyszemeit eleveníti meg lenyűgöző képeivel. Az olasz könyvillusztrátor és író sok szép könyve, például a Mesél az erdő sorozat és a Pingu-könyvek ott sorakoznak számos magyar kisgyerek könyvespolcán is.

A Kedvenc meséimet kézbe véve elmerülhetünk a nagyvilág legbűbájosabb, néha jól ismert, más esetekben viszont igazi felfedezéssel, az újdonság varázsával kecsegtető történeteiben. Ez a kötet különösen alkalmas arra, hogy felolvassunk belőle elalvás előtt, és a képeken mutassuk meg, beszéljük át közösen az éppen elhangzottakat. 
 
Hattyúbalett kis táncosoknak

Melyik kislány szíve ne dobogna hevesebben, ha szóba kerül a balett és a színház varázslatos világa? Nekik egész biztos tetszeni fog Rippl Renáta Balettmesék sorozatban megjelent új könyve, a Balettmesék 2. – Panka és a hattyúk tánca. Rengeteg újdonság vár a kis főhősre: költözés, új lakásban új szoba és az ismeretlen balettiskola. Küszöbön áll a farsang, ráadásul felbukkan egy új barát is, akivel még nagyobb móka a tánc. A két „kis hattyú” rengeteg mindent megtud a barátságról, a táncról és a család fontosságáról. A szerző, Rippl Renáta nem csak szavakba öntötte, de gyönyörű illusztrációkkal életre is keltette Panka ismerkedését a balett legszebb történeteivel és a tánc világával.
 
Séta egy különleges erdőben

A titkokkal teli rengeteg mindig is fontos szerepet játszott a mesék világában. Lebilincselő kalandok vártak a nagy fák árnyékában Jancsira és Juliskára, Piroskára vagy éppen János vitézre. Boldizsár Ildikó író, mesekutató, mesemondó, meseterapeuta egy elbűvölő, mágikus sétára hívja az olvasókat a Mesék a csodakertről című könyvben. Meséit lefordították már angol, olasz, francia és német nyelvre is. Két saját könyvén kívül tizennégy mesekönyvet állított össze, emellett olvasókönyveket írt az általános iskola 2., 3. és 4. osztálya számára. A Hundidac Díjversenyen a 2. osztályos olvasókönyve ezüst-, a 3. osztályos pedig aranydíjat kapott.

Szerkesztőként most olyan történeteket kötött csokorba, amelyekben az ember harmóniában él a környezetével, és tudja, hogy mit kell tennie, hogy ez a szép békesség megmaradjon. A Metamorphoses Meseterápiás Egyesület 2014 tavaszán alakult, és ma már több mint 170 tagja van. Célkitűzése a közösségi mesemondás hagyományának felélesztése, terjesztése, a mesék szerepének megnövelése a nevelésben, az oktatásban és a gyógyításban. Mesemondói vállalták, hogy összegyűjtik a föld csodálatos népmesekincséből azokat, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről szólnak.

A gyerekek nyelvén megírt, nagy gonddal megszerkesztett történetek megmutatják az ember ezzel kapcsolatos feladatait, segítenek a szülőknek, a pedagógusoknak és mindnyájunknak. A Mesék a csodakertről oldalain az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat és beszéli a nyelvüket. Jól láthatóan megmutatkozik a teremtett világ szépsége, aminek örülni tud az ember és tisztában van önmaga felelősségével.
 
Kalandok a Vadrózsa utcában

Nem számít, hogy éppen ősz van-e, esetleg tavasz, nyár vagy tél: minden nap újabb kalandokat ígér a kis Alma Magdinak és barátainak a csodálatos történetekkel teli Vadrózsa utcában. A bodzavirágfehér kisegér kincskereső utat és kirándulást szervez, szellemekre vadászik, titokban pedig süteményversenyre készül. Egy nap azonban váratlan vendég érkezik hozzá.

Hogy kicsoda? Kiderül a Négy évszak a Vadrózsa utcában – Alma Magdi 1. című mesekönyvből. Ennek a szerzője, Andreas H. Schmachtl 1971-ben született. 2007 óta foglalkozik mesekönyvek írásával és illusztrálásával. Imádja a kis állatokat, az egérkéket, a süniket és a nyuszikat. Fontosnak tartja, hogy a gyerekek megértsék, mennyivel gazdagabb úgy az életünk, ha körülvesznek minket ezek az apró, kedves jószágok, és nem csak a mindenféle lélektelen technikai eszközök kötik le a figyelmünket. 

A bájos történetek legfőbb mondanivalója az, hogy jöhet akár a vad őszi vihar, érhet térdig a hó, csakis az számít, hogy Alma Magdi és barátai együtt legyenek és vigyázzanak egymásra. A barátság ugyanis igazi kincs!

Ajánló
Ajánló
Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Összeállításunkban remek olvasnivalók várják mindazokat, akik kedvelik a különös,...

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Bár a veszélyhelyzet hivatalosan megszűnt hazánkban, azért figyelmeztettek minket, hogy ne...

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel...