Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-28

Művészóriások, borkóstolás és izgalmas séták – a Várkert Bazár programjai

Művészóriások, borkóstolás és izgalmas séták – a Várkert Bazár programjai

Akár esik az eső, akár hull a hó, a Várkert Bazárban februárban is számos érdekfeszítő program nyújt remek lehetőséget a kulturált kikapcsolódásra. Kalandos felfedező utazásra indulhatunk a föld alatt, közelebbről is megismerkedhetünk két zseniális festőfejedelemmel, bepillanthatunk egy nyolcszáz éves, rituális fürdőhelyre a várhegy mélyében, és még egy pohár nemes bort is ihatunk, vagy akár elmélyíthetjük szőlőművelési és kultúrtörténeti ismereteinket.

A Duna-parti kulturális intézményben már régóta nagy sikert arat A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat. Február 1-jén és 25-én is megtekinthetjük egy lenyűgöző itáliai alkotó életútját. A Tintoretto: Egy lázadó Velencében című látványos dokumentumfilm a világhírű filmrendező, Peter Greenaway közreműködésével készült. A nézők lehetőséget kapnak arra, hogy alaposabban is megismerjék az itáliai reneszánsz ötszáz évvel ezelőtt született, kiemelkedő személyiségét. Tintorettót sokan a korszak utolsó nagy festőjének tartják.

A filmben neves szakértőkkel beszélgetnek, a tudományos részeket pedig rövid, játékfilmes bejátszások teszik még színesebbé. Izgalmas dolgokat tudhatunk meg a régi Velence hétköznapjairól, valamint arról, hogy a napkelet felől behurcolt iszonyatos „fekete halál”, a pestis hogyan zilálta szét e kulturált európai nagyváros lakóinak életét. A film külön érdekessége, hogy narrátorként a kétszer is Oscar-díjra jelölt Helena Bonham Carter lesz az idegenvezető.

Remek szórakozás vár mindazokra, akik szeretik a történelmi rejtélyeket, vagy jobban el akarnak mélyülni a nagy reneszánsz festők különös világában. Az egyes műkincsekről részletekben gazdag, közeli felvételeket is láthatunk. A színes, feliratos, olasz filmet Giuseppe Domingo Romano rendezte és a Pannonia Entertainment forgalmazta.
 
Föld felett és föld alatt

Február 2-án és 9-én, valamint a hónap vége felé, 22-én és 29-én is egészen különleges sétára indulhatunk a Budai Palotanegyed alatti pincerendszer titkokkal kecsegtető folyosóin, a Királypincében, a Budavári Mikvében és a Várkápolnában. Az időutazással is felérő séta kilencvenperces. A résztvevők szakemberektől hallhatnak a ma látható épületegyüttes izgalmas múltjáról. Fültanúi lehetnek annak, ahogy az Anjou uralkodók erődítményeinek a helyét átvették későbbi királyaink korszerűbb várfalai, bástyái és tornyai. Rengeteg érdekességet tudhatunk meg Ferenc József és a magyarokat annyira szerető Erzsébet királynő palotájáról is. A Budai Várséta során tanúi lehetünk a múlt és a jelen találkozásának. Megállunk azon a helyen, ahol a vár első falai magasodtak, és első kézből értesülhetünk arról, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében jelenleg is milyen építkezések zajlanak. 

Nagyon érdekes a séta kiindulópontja. Nem számít, hogy odakint fagyos hideg van, mert itt, a föld alatt mindig kellemesen meleg a hőmérséklet. Őseink hatalmas pincerendszert alakítottak ki a vár alatt. A lépcsőkön alászállva a Várhegy egykor virágzó zsidónegyede alá, a mélyben eljutunk egy Mátyás király korában készült borospincébe.

Ennél régebben, a 13. században keletkezett a budai zsidók rituális fürdőhelye. Ott, a mikvében fürödtek meg a férfiak, hogy tisztán ünnepelhessék meg a szombat érkezését. Havonta egyszer a nőknek is el kellett látogatni erre a helyre. A közelben találhatók a 13. századi zsinagóga romjai is. 

A budai Vár alatt számos szűk folyosó és lépcső található. Ezeket nem lehetett akadálymentesíteni, ezért ha valaki szeretne részt venni a sétán, annak érdemes előzetesen tájékozódni az útvonalról. Mivel a kirándulók a föld alatt haladnak, így nem számít a rossz idő. A programot akkor is megtartják, ha esik az eső vagy szakad a hó. A gótikus Várkápolna és a Királypince megtekintése után a séta a Szent György téren ér véget. 
 
A halhatatlanság nyomában

A szürrealizmus nagymestere, Salvador Dalí közel száz éve izgalmas, megfejthetetlen titkot jelent a festészetért rajongók számára. E festővel és alkotótársával, Galával ismerkedhetünk meg február 4-én és 15-én egy színes, feliratos, spanyol ismeretterjesztő filmben.

A Testőrpalota Vetítőtermében láthatjuk, hogy Dalí miként került közel a szürrealista mozgalomhoz, és hogyan ismeri meg múzsáját, Galát. A portréfilm hatvan éven át kíséri el a két művészt.

Bemutatják nekünk Dalí szülővárosát, a kastélyát és az egyetlen igazi, saját műhelyét. A film egyik erőssége, hogy a világ leghíresebb szakértői adnak magyarázatot sokféle nézőpontból Dalí munkásságának sajátosságaira. Eddig még sohasem publikált leveleket és fotókat is láthatunk. Ráadásul a hozzá közel álló barátok és rokonok is elmondják személyes élményeiket az extravagáns művészről. A filmet a Pannonia Entertainment forgalmazza.
 
Borral folyó Kánaán

Február 22-én újabb izgalmas séta vár azokra, akik az Öreg huszár szobrától (I., Dísz tér – Szent György tér – Palota út találkozásánál, a volt Honvéd Főparancsnokság mellett) kiindulva szeretnék bejárni a vár nyugati pincerendszerét. Ez a föld alatti túra azért is különleges, mert közben lehetőségünk nyílik borkóstolásra is.

A kísérőink olyan szakemberek lesznek, akik bemutatják a budai borvidék izgalmas történetét. Megtudhatjuk, kik telepítették az első szőlőtőkéket, valamint az is kiderül, hogy a budai borászat történetében milyen fontos szerep jutott a németeknek, a rácoknak és a zsidóknak.

A pincerendszerben ráadásul az is jól tetten érhető, hogy az egykori szőlősgazdák és a jó borokat kedvelő budai polgárok hogyan tárolták az egész Európában nagy hírnévnek örvendő, nemes nedűt. A pincerendszerben egész évben állandó a hőmérséklet, nincs hideg, és a kinti időjárás zordságától függetlenül ezt a sétát is megtartják, akár esik, akár fúj odafent.

Ajánló
Ajánló
Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Összeállításunkban remek olvasnivalók várják mindazokat, akik kedvelik a különös,...

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Bár a veszélyhelyzet hivatalosan megszűnt hazánkban, azért figyelmeztettek minket, hogy ne...

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel...