Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-01-28

Álarcos jókedv – farsangi programok kicsiknek

Álarcos jókedv – farsangi programok kicsiknek

Őseink jól tudták, hogy vízkereszttől húshagyókeddig mulatozni szokás: bálokba, mulatságokra járni, zenélni, táncolni és jókedvűen nevetni. Az idén a farsangi időszakban nem fognak unatkozni azok a kisebb és nagyobb gyerekek, akik a kerületi kulturális intézményekben akarják bevetni magukat a maszkabál izgalmas forgatagába.

A farsanghoz kapcsolódó szép hagyományok évszázadokon át elevenen éltek a magyarság körében. Ezekre egyformán odafigyeltek a határon inneni és a határon túli honfitársaink is. E különös ünnepi időszak a vidámság és a jókedv heteit hozza el a falvakba és a városokba. Csúcspontját hagyományosan a húshagyókeddet megelőző három nap, vagyis a karnevál jelentette. Nemcsak honfitársaink mulattak ilyenkor, de a világ számos részén, például Olaszországban is nagyszabású felvonulásokat, álarcos bálokat tartottak.
 
Maszkabál a Hegyvidéken

A farsangi vidámságokra vágyó gyerekeket február 2-án Gryllus Vilmos látja vendégül a MOM Kulturális Központban. Az egész család jól fog szórakozni a mesés koncerten. Vilmos a gyerekek régi jó barátja. 1969-ben a testvérével, Gryllus Dániellel közösen alapították meg az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő Kaláka együttest. A zenén kívül nagyon szereti a verseket, és örömmel áll a gyerekek elé irodalmi művek megzenésített változatával. Munkásságáért 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A Maszkabál azt ígéri nekünk, hogy elmerülhetünk az álarcot viselő különös alakok titkokkal teli világában. Vajon kik lehetnek ők? Milyen embereket vagy mesebeli lényeket rejtenek a jelmezek? Egy kívülálló talán nem tudna választ adni ezekre a kérdésekre, ám Gryllus Vilmosnak éles a szeme. Kezében a hangszerével feltárja előttünk a rejtett összefüggéseket, varázslatos dalaival a gyerekeket ugyanúgy elbűvöli, mint az őket kísérő szülőket és nagyszülőket. Közelebbről is megismerkedhetünk a Varázslóval, a Tündérrel, a Banyával, a Hóemberrel, de a Katicabogárral, a Szerecsennel vagy éppen a szerencsét hozó Kéményseprővel is.
 
Buli a Mesekuckóban

A Barabás Villa barátai jól tudják, hogy milyen különleges, izgalmas hely a Vincellérház. Időről időre a gyermekek birodalmává válik ez a Városmajor utcai épület, és a Mesekuckóban a legszebb, jól ismert történetek hősei várják a kicsiket. Dömök Edina tisztában van azzal, hogy milyen varázsereje van az élő szónak. Természetesen ő is szeretné, ha farsangi látogatói a lehető legvidámabban szórakoznának.

Éppen ezért arra kér mindenkit, hogy aki február 2-án elmegy a Vincellérházba, az feltétlenül bújjon jelmezbe, de legalábbis vegyen álarcot magára. A tehetséges, érzékeny és kreatív színésznő remek házigazda. A kis látogatók között talán olyan is akad majd, aki most először tapasztalja, milyen mulatságos lehet egy régimódi diavetítés. Ráadásul Edina interaktív meséi sok mindenre megtanítanak minket a világról, nyugalom árad belőlük, és gazdagabbá teszik a hallgatóság képzelőerejét.

Ugyanezen a napon délután is lesz farsangi program a Barabás Villában. Ez azoknak lehet érdekes, akik szeretnek barkácsolni vagy dekorációt készíteni. A tél végét és a tavasz beköszöntét várva közös erővel színesebbé tehetjük a gyerekszobát is. Például a rendezvényen készített zászlófüzérekkel dobhatjuk fel otthonunk hangulatát. A műhelyfoglalkozásra ugyanúgy várják a gyerekeket, mint a velük érkező felnőtteket. A munkák gyümölcsét pedig természetesen haza is lehet vinni, hogy a rendezvény vidámságából jusson az otthon maradottaknak is.
 
Mosó Masa mosodája

Azt bizonyára ön is tudja, hogy a MOM Kulturális Központban rendszeresen tartanak előadásokat a gyermekek számára. Ezeket az óvodásoknak vagy a kisiskolásoknak szóló bérlettel kedvezményesen is megtekinthetjük. Februárban az első óvodásbérlettel is megnézhető bemutatóra 11-én kerül sor. A miskolci Csodamalom Bábszínház ekkor mindannyiunk régi jó barátait, a népszerű gyermekkönyv, Mosó Masa Mosodájának talpraesett és aranyos szereplőit állítja színpadra.

A gyerekek 1968-ban vehették először kézbe Varga Katalin és F. Győrffy Anna közös művét. A József Attila-díjas Varga Katalin többtucatnyi könyvvel, verseskötetekkel, mesékkel, ifjúsági regényekkel kedveskedett a legkisebbeknek. Ezek egy részét a televízió képernyőjén is láthatjuk. A Mosó Masa Mosodájában vicces verseket, mondókákat és rengeteg rövidebb-hosszabb mesét találunk. Az aranyos történetek mellett a kis olvasóknak nagy örömet szereztek F. Győrffy Anna rajzai.

A Kolozsvár melletti Szúcságon született kislány nagyon hamar a rajzolás felé fordult. Sokat foglalkozott a népviseletek mintavilágával is. Miután férjhez ment, otthona a magyar szellemi élet egyik középpontjává változott. A család barátai közé tartozott Bibó István, Illyés Gyula, Németh László, Ottlik Géza és Tamási Áron. Varga Katalin könyvein kívül Szepes Mária népszerű sorozatát, a Pöttyös Pannit is képeivel illusztrálta. A könyvek mellett a gyermeklapok oldalain szintén találkozhattunk alkotásaival.

Az előadás szereplői a Csodamalom Bábszínháznak köszönhetően állhatnak a kis nézők elé. A társulatot Korzsényi Tibor bábszínész hozta létre. Először a miskolci Fábián malomban játszottak, a társulat innen kapta a nevét. Mostani fellépésük főszereplője Sompolygó, az aranyos rókalány, aki útra kel a Kerek Erdőből, mert szeretne eljutni az Aranyvárosba. Útközben találkozik a háromfejű sárkánnyal, Tóbiással, az óriással, valamint a Járkáló Kastéllyal is.
Az óvodásbérlet márciusban és áprilisban is tartalmaz egy-egy előadást.
 
Egy makacs lány története

Ugyancsak 11-én délután kettőkor a kisiskolásbérlettel nézhetünk meg egy izgalmas mesét a MOM Kulturális Központban, "A székely menyecske meg az ördög" címmel. Fabók Mancsi bábszínháza a székelyek földjére kalauzol el minket. Közöttük élt egy egészen elképesztő menyecske, vagyis egy fiatal, nemrég férjhez ment nő. Annyira makacs volt, hogy annak messze földről a csudájára jártak az emberek. Nem volt túl sok barátja, mert mindig mindennek az ellenkezőjét csinálta, mint amit mondtak neki.  Makacs volt és dacos.

Az ördög persze azt gondolta, hogy ő majd könnyedén elbánik ezzel a lánnyal. Csakhogy még a pokolbeli is pórul járt vele. Szerencsére a történetben felbukkan egy jóképű és bátor huszár is. A székely menyecske történetével 2013-ban Fabók Mancsi elnyerte a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle megosztott fődíját.

Jó szórakozást kívánunk februárban is!

Ajánló
Ajánló
Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Küzdelem a boldogságért – könyvcsokor hölgyeknek

Összeállításunkban remek olvasnivalók várják mindazokat, akik kedvelik a különös,...

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Strandoljunk-e idén, a járványveszély árnyékában?

Bár a veszélyhelyzet hivatalosan megszűnt hazánkban, azért figyelmeztettek minket, hogy ne...

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Újra Színházi Szemle a Városmajorban

Ismét a legjobb vidéki és határon túli szórakoztató, klasszikus, magas művészi igénnyel...