Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-03

Szerelem, vibrálás, erotikus líra – izgalmas február a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

Szerelem, vibrálás, erotikus líra – izgalmas február a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban

Februárban a Zugligeti úton, az egykori Lóvasút állomásának épületéből kialakított, gyönyörűen felújított kulturális intézményben nagy szerelmek története, zene, tánc, fényfestés és vibráló növények várják a muzsika barátait.
 
Bősze Ádámot nem kell bemutatnunk a klasszikus zene elkötelezett híveinek. Tavaly ősszel kezdte meg a klasszikus zene történetét bemutató, átfogó és rengeteg érdekességet felvonultató előadás-sorozatát a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. A szemünk láttára, a fülünk hallatára elevenednek meg a klasszikus zene történetének legfontosabb pillanatai. Találkozhatunk Liszttel, Mahlerrel, Wagnerrel, Puccinivel vagy éppen Beethovennel.

A február 6-i program a nagy zeneszerzők életének egy olyan aspektusára összpontosít, amelyik joggal tarthat igényt mindenki érdeklődésére. Bősze Ádám megmutatja, milyen volt a legismertebb zenei óriások szerelmi élete.

Izgalmas anekdotákat hallhatunk, feltárulnak előttünk az operaházak és a koncerttermek palotáinak diszkrét, kis szobáinak titkai. A képzeletben a kulcslyukon belesve láthatjuk, hogy kikkel randevúzott Mozart, Brahms vagy Schumann. Az előadás során nem nézzük rózsaszín szemüvegen keresztül a zenetörténet nagyságait.

Nem csupán szerelmeiket, a vonzó hölgyeket és urakat láthatjuk a társaságukban, de megtudhatjuk azt is, hogy időnként a jeles zeneszerzők meglehetősen furcsa, néha önző, máskor meg inkább nevetséges módon is tudtak viselkedni, ha Ámor nyila keresztüldöfte a szívüket, és elvakulttá váltak a szerelemtől.
 
Vibráló természet

Február 7-én egy igazi különlegességnek lehetnek szem- és fültanúi a Lóvasút vendégei. Jérôme Li-Thiao-Té a világ túlsó feléről, Réunion távoli szigetéről érkezett ide hozzánk, a Hegyvidékre. Arra készül, hogy ezen az estén egy számos érzéket megmozgató, az ősi hagyományokat és a természet ezerarcú, csodálatos világát testközelbe hozó audiovizuális élménnyel kedveskedjen az érdeklődőknek.

A koncertsorozat első rendezvényén, a Vibrotanicán fellép két kiváló magyar táncos, Bujdosó Anna és Grecsó Zoltán is. Közreműködnek abban, hogy kiderüljön, milyen, ha valaki egy összművészeti előadás keretében akarja kimutatni a szülőföldje iránti tiszteletét és mélységes szeretetét.

Meglepő, de ezen az estén a nézőteret növények fogják körbe. Erre azért van szükség, hogy egyszerűbb legyen a ráhangolódásunk, és közelebb kerülhessünk Jérôme Li-Thiao-Té egzotikus szülőföldjéhez.

Megismerhetjük, milyen az, amikor az ember megpróbál kommunikálni a természet elemeivel. Jérôme hangzó létezőknek tekinti a növényeket. Az ember és a növényvilág kapcsolata páratlan, és normális körülmények között csak nehezen megragadható bioakusztikus jelenségeket produkál.

Az előadás során fontos szerep jut az emberi kifejezésmód különféle nyelveinek. Közös erővel azonban az egyedi eszközök felhasználásával egészen egyedi végeredményt, előadást hoz létre az élő zene, a tánc, a vizualitás és az improvizáció.

Mivel egy igazi, magas színvonalú performance-ról van szó, így a nézők maguk is bekapcsolódhatnak az alkotásba, és hozzájárulhatnak a növények által megszólaló mű felcsendüléséhez. 
 
Erotikus líra és zene

A februári programok között már láttunk olyat, amelynek a középpontjában a szerelem állt. Ezt a vonalat viszi tovább 14-én este Horváth Kristóf és Bakos Bettika előadása, a Kéj-est. Egy órán keresztül tanúi lehetünk annak, hogy az irodalmárok, a költők, az írók milyen csodálatos vagy éppen csalódással teli pillanatokat éltek át az ókortól kezdve mind a mai napig, miközben a szerelem tüzében égve megpróbáltak elindulni a boldogság felé tartó úton.

Az erotikus líra- és slamest két főszereplőjét, Horváth Kristófot és Bakos Bettikát a Bettika Quintet muzsikája kíséri. Láthatjuk, hogy a beteljesülés felé vezető ösvény igencsak kanyargós. Van, aki szemérmesen, míg mások zabolátlanul járnak rajta. Nem fognak csalódni azok a nézők sem, akik kíváncsiak például arra, hogy milyen pajzán gondolatok fordultak meg Weöres Sándor vagy éppen Csukás István fejében. A testi szerelem, a vágyakozás és a csalódás tucatnyi arcával ismerkedhetünk meg, sőt még egy középkori szerzetessel is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk.

Ajánló
Ajánló
Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...

Egy csodálatos mesemondó – Márai Sándor a Várkert Bazárban

Egy csodálatos mesemondó – Márai Sándor a Várkert Bazárban

Száz évvel ezelőtt a különleges életutat befutó Márai Sándor bekerült a legelismertebb...