Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-06

Cziffra Fesztivál 2020. - zeneünnep a Hegyvidéken

Cziffra Fesztivál 2020. - zeneünnep a Hegyvidéken

A zenerajongók világszerte ismerik az egyik legjelentősebb magyar zenei előadóművész, a nagyszerű zongorista, Cziffra György nevét. Februárban róla emlékezünk meg, amikor ismét nagyszabású művészeti fesztiválra kerül sor számos helyszínen, közöttük a MOM Kulturális Központban. Még olyan elvont, de nagyon izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi a muzsika lényege, illetve hogy milyen lelkiállapot a legmegfelelőbb a zenehallgatáshoz.

A szegénysorból származó, elképesztően tehetséges magyar művész lenyűgözte az egész világot csodálatos tudásával és improvizációs készségével, ami miatt sokan Liszt Ferenchez hasonlították. A koncerttermek közönsége felállva tapsolt egy-egy variációval és ötletességgel teli fellépése után.
 
Az angyalföldi cigányzenész fia kemény munka árán került be a Zeneakadémiára. Rengeteget utazott, és megpróbált embernek maradni a negyvenes és az ötvenes évek szörnyűségei közepette. Volt besorozott magyar katona, hadifogoly a szovjet szögesdrót mögött, majd szabadulása után itthon is kényszermunkatáborba zárták. 1956-ban a zenéjével hozzájárult ahhoz, hogy a forradalmi lelkesedés úgy törjön elő a közönségből, „mint az izzó láva”. A pályáját Ausztriában, majd Franciaországban folytatta.

Előadásaival lenyűgözte a legelőkelőbb koncerttermek szakértő közönségét is. Elhalmozták díjakkal és kitüntetésekkel. Itthon 1993-ban megkapta a Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Februárban rá emlékeznek pályatársai, a legkiválóbb hazai zenészek és zenekutatók.
 
Programok a MOM Kulturális Központban

A Cziffra Fesztivál rendezvényei február 17. és 23. között zajlanak. Nem csak a szó szoros értelmében vett zenei eseményekre kerül majd sor. Találkozhatunk Pál Feri atya római katolikus pappal, Vízi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas professzorral, dr. Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichológussal is. A fesztivál számos tekintélyes hazai művész, értelmiségi és gondolkodó összefogásával jött létre, és olyanok vesznek részt benne, akik fontosnak tartják Cziffra György szellemi hagyatékának és művészeti örökségének ápolását.

A hegyvidéki programsorozat nyitóestjére február 17-én kerül sor. Bősze Ádám műsorvezető két vendége Pál Feri és Vízi E. Szilveszter lesz. Rajtuk kívül a nézők gyönyörködhetnek a cimbalom két zseniális mestere, Balogh Kálmán és Lukács Miklós játékában.

Évszázadok óta sok nagy gondolkodó törte a fejét azon, hogy mi a muzsika lényege. Az egyértelmű, hogy a zene is egy művészeti ág, csakhogy oly csekély mértékben racionális, hogy nem lehet megragadni. Ezzel az elképzeléssel élesen szemben áll az a nézet, amelyik szerint a muzsika színtiszta matematika. Vajon hol rejlik az igazság? A zene valódi arcáról beszélget Pál Feri és Vízi E. Szilveszter. A katolikus pap a lélek, a tudós pedig a tudomány felől próbál meg választ adni az emberiséget oly régóta foglalkoztató kérdésekre.
 
A győztesek koncertje

Február 19-én lenyűgözően tehetséges fiatal zenészekkel találkozhatunk. Olyan karakteres, virtuóz, remekül képzett muzsikusok állnak ki a színházteremben, akik már bizonyították tudásukat.

Találkozhatunk a Virtuózok győzteseivel, a Cziffra Fesztivál, a Bartók Világverseny és a VMC Nemzetközi Cimbalomverseny díjazottjaival, például Horti Lilla operaénekessel, Pusker Júlia Junior Prima díjas hegedűművésszel, Balázs Piri Soma zongoraművésszel, Balogh Ádám Junior Prima díjas zongoraművésszel, Boros Misi Junior Prima díjas zongoraművésszel, Devich Gergely Junior Prima díjas gordonkaművésszel, Szabó Marcell Junior Prima díjas zongoraművésszel és Ürmös Sándor cimbalomművésszel. Nekik egyértelműen a legjobbak között van a helyük.
 
Hogyan élvezzük a zenét?

Dr. Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichológus előadására olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a rendezvényt a Kupolából át kellett rakni a Színházterembe. A neves professor emeritus és a vendége, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész arról beszélget, hogy milyen lelkiállapot a legmegfelelőbb a zenehallgatáshoz, illetve a muzsikáláshoz.

A zenészeknek megvan a maguk módszere arra, hogy felkészüljenek egy-egy előadásra. Vajon másokat is meg tudnak tanítani a megfelelő lelkiállapot elérésére? A legcsodálatosabb élményeket az olyan koncertek jelentik, amelyeken szinte ugyanazon a hullámhosszon zeng az előadók és a hallgatóság lelke.

A közös zenei élmény nehezen megmagyarázható, misztikus csoda. Dr. Bagdy Emőke azonban arra vállalkozik, hogy világos, közérthető módon találjon magyarázatot a muzikalitás nagy titkaira.
 
Laza jazzes kikapcsolódás

Cziffra György nem csupán a koncerttermekben bűvölte el a hallgatóságot. Hosszú éveken keresztül bárzongoristaként tartotta el magát és a családját. Szép hagyomány, hogy erre az időszakra neves magyar színészek, énekesek és művészek közreműködésével emlékeznek meg. Február 21-én a Színházteremben fellép Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színész, a Hot Jazz Band Kossuth-díjas jazz-zenekar, valamint Sárközi Lajos Junior Prima díjas hegedűművész és a zenekara.

A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 22-én a Jazzical Trio tiszteleg Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt, mégpedig a külön erre az estre készült zenei összeállítással. Ismert Liszt-dallamokat, valamint Cziffra György által sokszor előadott darabokat hallgathatunk meg a Zugligeti út 64.-ben

Másnap, vasárnap délelőtt ismét a MOM Kulturális Központban, a Kupolában a legkisebbeket várják izgalmas meglepetések. Simon Izabella zongoraművész zenés-mesés, interaktív hangszerbemutató koncertet tart a gyerekeknek. Minél ifjabb korunkban ismerjük meg ugyanis a klasszikus zene páratlan csodáit, annál teljesebb lehet zenei integrálódásunk, s képessé válunk az egyetemes emberi kultúra legszebb alkotásainak értékelésére. A zenei „beavató” koncerten közreműködik Kőszeghy Csilla meseillusztrátor, valamint a Zeneakadémia tehetséges, ifjú növendékei.

Ajánló
Ajánló
Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

A kerületünkben működő kulturális intézmények márciusban interaktív zenei programokkal,...

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Márciusi összeállításunkban olvasónk megtalálhat számos komoly témájú, izgalmas...