Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-13

Szerelem, kettős élet és az elengedéssel járó fájdalom – válogatás a könyvesboltok izgalmas kínálatából

Szerelem, kettős élet és az elengedéssel járó fájdalom – válogatás a könyvesboltok izgalmas kínálatából

Februári könyvajánlónkban sikerült egészen különleges olvasnivalókat összegyűjteni. Nyomozásra indulunk a múltban és a jelenben, kiderítjük, milyen hatással van az istenek haragja egy családi vetélkedésre, megnézünk egy magyar mamutot és egy kitömött menyétet, emellett egy felesleges sallangok, giccses érzelgősség nélküli remek regényt is bemutatunk azoknak, akik a szerelem témájának szokatlan, egyedi megközelítésére vágynak.

Családi viszálykodás és az istenek dühe

Madeline Miller amerikai író remekül ismeri az ókori Görögország csodálatos hőskölteményeit és mitológiáját. Számos hős közül választhatott volna, ám ő egy rendkívül erős, minden nehézségen és szenvedésen felülkerekedő fiatal nő történetét írta meg. A 
Kirké magával ragadó eposz a szerelemről és a veszteségről, a családon belüli intrikákról és vetélkedésről, valamint arról, hogy a férfiak világában milyen nehézségek várnak a maga útján haladó nőkre.
 
Kirkével kisgyermekkorában ismerkedünk meg. Nem hétköznapi ember, mert az apja maga Héliosz, a napisten. A kislány, elfordulva szüleitől, felfedezi magának az egyszerű halandókat. Felcseperedve kiderül róla, hogy mégiscsak egyfajta istennő. Varázserő lakik benne, és a tudásával még a régi isteneket is bajba sodorhatná. Nem csoda, hogy Zeusz megdühödik rá, és száműzi egy távoli szigetre.

Kirké azonban ott is a maga útját járja. Továbbfejleszti, gyakorolja titkos tudományát, és megtanulja, hogyan lehet megszelídíteni a vadállatokat. Dacolva az emberek és istenek haragjával, azért küzd, hogy megvédje azt, amit leginkább szeret. A regény nagyszerű olvasmányélmény az ókori kultúra szerelmesei számára, de azoknak is, akik kíváncsiak, hogyan állja meg a helyét egy elszánt nő az istenségek között.
 
Egy férfi két élete

Jeffrey Archert jogosan tartják az elképesztően fordulatos kalandregények nagymesterének. Új könyve egy több évtizedet átölelő, lenyűgöző képet fest elénk a hidegháború könyörtelen világáról. A Fej vagy írás főhőse, Alekszandr a hatvanas évek végén a szovjet fiatalok megszokott, szürke, nélkülözéssel teli hétköznapjait éli. Az élete váratlan, tragikus fordulatot vesz, amikor az apja összetűzésbe kerül a rettegett szovjet titkosszolgálattal. A KGB megöli a férfit, a fiának pedig menekülnie kell.

A szerző egészen különleges megoldást választott: a kikötőben Alekszandrnek el kell döntenie, hogy Amerikába vagy Angliába akar-e szökni az édesanyjával. Ekkor nyer értelmet a regény címe. A fiú feldob egy pénzérmét, és annak az útmutatását követi.

Archer azonban a fordulatos mesemondás mestereként végigvezet minket a történet mindkét szálán. Párhuzamosan láthatjuk, hogyan alakult Alekszandr élete a britek között és Amerikában. A szellemes történet számtalan meglepő fordulatot rejteget. Igazi csemege azoknak is, akik jól ismerik a sikeres író korábbi műveit.
 
Hol kezdődik a halál?
 
Maylis de Kerangal francia író 2017-ben elnyerte a rendkívül tekintélyes Wellcome díjat, a Hozzuk rendbe az élőket című regényéért. A kritikusoknak jó okuk volt arra, hogy megjutalmazzák az alkotást. A könyv azon irodalmi művek közé tartozik, amelyek a maguk eszközeivel az orvostudományt népszerűsítik.

Főszereplőinek nagyon nehéz döntést kell meghozniuk. A szomorú alaphelyzet az, hogy három fiatal fiú súlyos balesetet szenvedett. Az orvosok megállapítják, hogy a tizenkilenc éves Simonnál beállt az agyhalál. 

A kétségbeesett szülők nehéz helyzetbe kerülnek, amikor az élet és a halál közötti vékony sávban haladva megértik, hogy Simon testének szerveit transzplantációra felajánlva megmenthetik mások életét. A regény lenyűgözően mutatja meg a szervátültetés folyamatát, a szülők erkölcsi dilemmáit és az orvosok küzdelmét. Sikerét jól mutatja, hogy színdarab és film is készült belőle.
 
Nyomozás a múltban és a jelenben

Ali Smith skót író új regényének két hőse is van. Egyikőjük a reneszánsz korában festőművészként dolgozott Itáliában, a másik viszont a kortársunk, egy angliai tizenéves.

Sokáig nem is sejtik egymás létezését. Mind a kettőjükre komoly küzdelem vár. Francesco a művészetéért harcol, míg George elhunyt édesanyját gyászolja. A Hogy lehetnél mindkettő című regény két történetet tár elénk.

Francesco szelleme találkozik George-dzsal. Közös erővel próbálják meg kideríteni, hogy jogos-e az, amire a fiú gyanakszik. Lehet, hogy az édesanyja haláláért a titkosszolgálat a felelős?

 
Irány Magyarország!

Elif Batuman amerikai író egyformán jól ismeri hazánkat és az előkelő egyetemek világát. A félkegyelmű című regényének főszereplőnője egy kíváncsi, életvidám és érzékeny egyetemista. A török származású Selin orosz nyelvet akar tanulni egy amerikai egyetemen, amikor beleszeret egy magyar matematikusba. Úgy dönt, hogy meglátogatja a fiút Heves megyében.

Csodálatos élmények várnak rá Magyarországon, ahol megbarátkozik új szobatársával, a kitömött menyéttel és a Mátra Múzeum mamutjával. A történet nagyon aranyos, megvan a maga sajátos, kedves humora.

A török lány lassanként komoly felnőtt nővé válik, miközben megismerkedik a vidéki Magyarországgal. Számos izgalmas élmény után már nemcsak azt tudja, hogy tejföllel minden étel sokkal finomabb, de világosan látja azt is, hogy hol a helye az életben, és milyen jövőt szeretne magának.
 
Elengedés és szerelem

Eithne Shortall ír szerző egy csapásra belopta magát az igényes szerelmes regények kedvelőinek a szívébe Az élet Henry után című művével. Egy nehéz témát sikerült megragadnia, mégpedig felesleges sallangok, giccses érzelgősség nélkül. A történet főszereplője, Grace szerelmi bánattól szenved, két hónappal korábban ugyanis meghalt élete nagy szerelme, Henry.

A lány nem tudja feldolgozni a veszteséget. Görcsösen ragaszkodik a múlt árnyaihoz. Néha már maga is aggódik amiatt, amit csinál, ráadásul mindenütt Henryt látja. A mély líraisággal megírt történet akkor vesz drámai fordulatot, amikor Grace azt hiszi, hogy a szerelme visszatért a sírból. Hamarosan azonban kénytelen lesz belátni, hogy nem erről van szó.

Egy olyan férfit vetett elé a sors, aki megszólalásig hasonlít a néhai Henryre. Ugyanúgy néz ki, de mégsem azonos vele. Mit tehet ebben a helyzetben egy szerelmes nő? Hogyan dolgozza fel azt, hogy a meghitt külső egy vadidegent takar? Az élet végtelen körforgásáról szóló történetet Írországban tavaly az év könyvének választották.

Ajánló
Ajánló
Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a...

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...