Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-18

Get Closer – ötnapos jazzfesztivál a Hegyvidéken

Get Closer – ötnapos jazzfesztivál a Hegyvidéken

A hazai jazzrajongók március elején ismét elzarándokolhatnak a XII. kerületbe, mert öt napon keresztül kedvenc műfajuk áll a figyelem középpontjában. Neves külföldi és hazai előadók lépnek fel a MOM Kulturális Központban. Olyan hírességekkel találkozhatunk, mint Snétberger Ferenc, Richard Bona, a Lithium együttes, Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Alfredo Rodriguez, Pedrito Martinez, Lukács Miklós, Barabás Lőrinc, Erik Truffaz, Mogyoró Kornél, Papesch Péter és még sokan mások. 

Érdemes gyorsan lecsapni a március 4-től 8-ig tartó ötnapos jazzfesztivál jegyeire, mert az 5. Get Closer Jazz Fest keretében megrendezendő előadások egy részére már alig van hely. A fesztivál 4-én, szerdán a Lithium együttes koncertjével kezdődik. A finn kvartett első lemeze 2018-ban jelent meg. Muzsikájuk számos zenei forrásból táplálkozik. A négy tehetséges előadóművész fiatalos energiával lép fel a színpadon, és a különféle stílusokat egy jellegzetes hangzású, markánsan egyedi megszólalással adják elő.
 
Másnap a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének két egykori tehetséges hallgatójával találkozhatunk. Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros kidolgozta, hogyan lehet egyetlen gitárral és énekhanggal tökéletes hangzást elérni a színpadon. Ehhez persze az is kellett, hogy felszabadult, bensőséges, mély, személyes ihletettségű, ugyanakkor jó kedélyű dalokat írjanak. Együtt bejárták a világot, és már huszonöt országban léptek fel. Eddig nyolc lemezük jelent meg. A kortárs jazz és az improvizatív popzene ötvözésével világszerte sikerült megtölteniük a koncerttermeket, klubokat. 

Ugyanezen a napon találkozhatunk Lukács Miklóssal, valamint a nagybőgős Reuben Rogersszel és a dobos Gerald Cleaverrel. Lukács Miklóst jogosan tartják a cimbalom virtuózának, az egész világon egyedülálló, ahogy ezen a népi hangszeren jazzt ad elő. Egyformán otthon van a cigányzenei hagyományok, az európai komolyzene és a jazz sajátos miliőjében. Széles repertoárú koncertjei világszerte nagy sikert arattak. Édesapja cigányzenét játszó cimbalmos, édesanyja pedig hegedült. A fiukat szerették volna elindítani a klasszikus zenei képzés irányába. Lukács Miklóst ma már a kortárs zene egyik legkiforrottabb tolmácsolójának tartják. 
 
Kvartettek napja

A jazzfesztivál harmadik napján, március 6-án fellép Barabás Lőrinc, majd Erik Truffaz együttese. Barabás zenéjét ugyanúgy kedvelik az instrumentális popzene rajongói, mint a jazz kedvelői. A kvartett számaiban ezek mellett klasszikus és világzenei hatások is felfedezhetők. A kiváló jazztrombitás-zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, majd New Yorkban tanult. Állt már színpadon Hongkongban és Ausztráliában is. Együttesét 2015-ben alapította meg. Sikerült sajátos zenei irányt teremtenie, ahogy átvette a hetvenes évekre jellemző improvizatív jazzrock stílusjegyeit.

Erik Truffaz három évtizede ontja magából varázslatos számait. A svájci származású, francia csodatrombitás nem először vendégeskedik hazánkban. Most új programmal tér vissza hozzánk. Zenéjében felismerhetők az acid jazz, a nu jazz és a hatvanas évek közepén népszerűvé vált post-bop stíluselemei is.
 
Magyar és külföldi fellépők

Március 7-én Mogyoró Kornél és Papesch Péter várja a jazzrajongókat a MOM Kulturális Központban. Az ütőhangszeres és basszusgitáros duó szabadon improvizálva, a maga jellegzetes feldolgozásában nyújtja át az érdeklődőknek a latin, az afrikai és az indiai gyökerű, valamint az elektronikus zenét. Az est különlegessége, hogy felelevenítik az Azma Ninja titokzatos távol-keleti árnyékharcosainak legendáját. 

Este kilenckor három nagyszerű külföldi vendég következik. Richard Bona két lenyűgöző tehetség, Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez társaságában lép fel. Bonát és Rodriguezt egyaránt jelölték Grammy-díjra, és amúgy régi jó barátok, akik számos dalt írtak közösen. Egyedülálló zenei hátterüket összehangolva mélyen inspiráló hangzást érnek el. A Hegyvidékre elkíséri őket Sting és Bruce Springsteen zenésztársa, napjain egyik legelismertebb latin ritmushangszerese, a varázslatos Pedrito Martinez.
 
Nagy nevek bűvöletében

A fesztivál ötödik napján, március 8-án este hétkor a Sárig Péter Trió lép fel, a neves zongorista csapatát a hazai zenei élet egyik legmeghatározóbb jazztriójának tartják. Az együttes mindhárom tagja sokoldalú, a közönség széles rétegének megszólítására képes, nyitott muzsikus. A Zeneakadémián ugyanúgy fellépnek, mint a legnagyobb koncertterekben. 

Szerepléseik hangulata sokszor olyan, mint a rockkoncerteké. Újszerűen fiatalos hangzásukkal, energiájukkal sok új rajongót szereztek a jazznek.
 
Ugyanezen a napon este kilenckor Snétberger Ferenc két élő legendával játszik együtt. A jazzrajongók jól ismerik a svéd nagybőgős, Anders Jormin és az amerikai avantgárd dobos, Joey Baron nevét. Ők olyan hírességekkel léptek fel, mint John Scofield, Al Jarreau, Michael Jackson és David Bowie. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Snétberger Ferenc 2011 nyarán indította be a fiatal, hátrányos helyzetű tehetségeket támogató, világszínvonalú zenei központját. 2004-ben tüntették ki a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével. Sokan a roma jazz legtekintélyesebb képviselőjének tartják.

Jegyinformáció:
 
Jegyek kaphatók a https://getcloserconcerts.com/koncert/ oldalon, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ne felejtsék el, hogy ahogyan korábbi cikkünkben már figyelmeztettünk rá, a rendezvényekre csak hiteles forrásból származó jegyekkel tudják biztosítani belépésüket!

Ajánló
Ajánló
Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

A kerületünkben működő kulturális intézmények márciusban interaktív zenei programokkal,...

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Márciusi összeállításunkban olvasónk megtalálhat számos komoly témájú, izgalmas...