Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-02-24

Hogyan maradjunk kitartók a diétában?

Hogyan maradjunk kitartók a diétában?

Nyakunkon a tavasz! Lehet, hogy lassan kezdünk aggódni az alakunk miatt, és hamarosan valamilyen új diétát találunk magunknak. Ez persze gyakran túlzott lemondásokkal és az azt követő kísértésekkel jár. 

Ezek után meg sem lepődünk azon, ha előbb-utóbb bekerül a hetirendünkbe az úgynevezett „csalónap”, amikor hat nap vasszigor után úgy érezzük, elengedhetjük magunkat, a hetediken pedig szabadon ehetjük kedvenc ételeinket. De érdemes ezt a módszert alkalmazni a hatásos fogyás érdekében?

Ne tartsunk csalónapot!

A Sportkontroll szakértői szerint nem szerencsés csalónapot tartani diétázás közben, hiszen már maga az elnevezés is negatív tartalmú. Azt sugallja, hogy a diétától való eltérés csalás, bűn. Ezáltal egy aszketikus, kegyetlen életformaként azonosítja az új, választott étrendünket.

De miért is kell annyira drasztikus étrendhez nyúlni, ami csak csalónapokkal vészelhető át?

Ha úgy érezzük, hogy egy teljes napos kárpótlás nélkül nem bírjuk ki a hetet, valószínűleg nem a saját igényeinkhez és szokásainkhoz állítottuk be az étrendünket – így a diéta nem lesz hosszútávon fenntartható.

Ezért nagyon fontos, hogy szakemberhez forduljunk az életmódváltás kezdetekor.

Furcsa program

Ez a bizonyos diétás szabadnap önmagában is egy furcsa, programozott szokás. Mintha elfelejtenénk, hogy a táplálkozásunkat érzelmeink, aktuális hangulatunk, stressz-szintünk mind-mind befolyásolja. Így sok értelme nincs egyetlen napra időzíteni a csalást.

Inkább akkor legyünk engedékenyebbek magunkkal szemben, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. Különben olyan mértékű sóvárgás és stressz gyűlhet össze a szervezetünkben, hogy már a hetedik napon elszabadul a pokol…

Ne akarjuk letudni a dolgot!

Semmiképp se tekintsünk úgy az új étrendünkre, mint egy gyors kúrára, amin át kell esni. A lényeg a következetesség: törekedjünk mindennap – lehetőségeinkhez mérten – az egészséges táplálkozásra.

Fontos, hogy mindig lebegjen a lelki szemeink előtt a célunk, és tudjuk, hogy mit nyerhetünk a megváltozott táplálkozási szokásainkkal. Így könnyebb lesz kitartónak maradni, ezáltal valóban hosszútávon megváltoztatnunk étkezésünket.

Mit tegyünk, ha ránk tör a sóvárgás?

Nulladik lépésként érdemes venni egy mély levegőt, utána pedig inni egy pohár vizet. Gyakran egyszerű pótcselekvés az evés.

Nézzünk magunkba: tényleg éhesek vagyunk? Vagy csak az aktuális problémáinkon szeretnénk így továbblendülni? Tartsunk ilyenkor egy kis önvizsgálatot.

Mi a különbség a fizikai és az érzelmi éhség között?

A fizikai éhség:

- fokozatosan alakul ki
- mindenféle ételre vevő
- a gyomor érzi
- türelmes
- fizikai szükséglet
- megengedi, hogy megválogassuk az ételeinket
- elmúlik, ha telítődtünk
- tudatosítja bennünk, hogy enni létszükséglet

Az érzelmi éhség:

- hirtelen tör ránk
- egy bizonyos ételt akar
- „fejben dől el”
- türelmetlen
- stresszes helyzethez köthető
- kontroll nélküli habzsolásokhoz vezet
- nem múlik el, ha telítődünk
- bűntudatot ébreszt

Nem kell a 180 fokos fordulat 

Igazából semmiről sem kell teljesen lemondanunk. Bármilyen recept átalakítható egészségesebbre, vagy sok mellőzendő alapanyag lecserélhető megengedettre. Mire a szervezetünk és a lelkünk megszokja az új étrendet, kell egy kis idő. Teljesen normális, hogy eleinte „megcsúszunk” – különösen a nehezebb napokon –, és olyan ételt eszünk, amit nem kéne.

De ha már kisebb időközönként csalunk, sikerült előrelépnünk. Például ha a korábban szinte mindennapos sült krumplit csak 1-2 alkalommal választjuk a héten, és mással helyettesítjük, az már javulás! Senki nem mondta, hogy ezeket az ízeket örökre el kell felejtenünk.

Kezdetben gyakran törhet ránk az édesség utáni vágy is. Ilyenkor ahelyett, hogy büntetnénk magunkat, kapjunk be néhány kocka étcsokit vagy együnk gyümölcsöt – különben az lesz a vége, hogy azon a bizonyos csalónapon négy szelet krémest fogunk egy ültő helyünkben elpusztítani…

Kétségtelenül nem könnyű átállni, a diéta türelemjáték. A jó hír az, hogy egy idő után teljesen megszokjuk az új ízeket, és nem fogjuk kívánni a korábbi ételeket. Nem véletlen, hogy a legtöbb egészségesen táplálkozó ember ehetetlenül édesnek találja a cukrásztermékeket.

Ajánló
Ajánló
Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a...

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...