Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-02

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Bátor hősök és vidám állatok – izgalmas olvasnivalók a könyvesboltokban

Márciusi összeállításunkban olvasónk megtalálhat számos komoly témájú, izgalmas könyvet, de akad vidám, őszinte mosolyra késztető, könnyedebb olvasnivaló is. Megismerkedünk az angol király diszkrét segítőivel, a Hitlerrel szembeforduló egyszerű, de annál bátrabb emberekkel és számos aranyos, ám időnként annál nagyobb kalamajkát okozó kis állattal.

Amikor az év elején ismét kiosztották az Oscar-díjakat, nem sokan csodálkoztak azon, hogy Taika Waititi alkotása, a Jojo Nyuszi is elnyerte ezt az elismerést. Ma pedig a könyvesboltokban már kézbe vehetjük a sikeres film alapjául szolgáló világhírű regényt. Christine Leunens az eltitkolt béke rabjáról mesél nekünk a Cellába zárva című könyvében. A regény természetesen sokban hasonlít az Oscar-díjas filmhez, ám a két nagyszerű alkotás nem teljesen egyforma.

A könyv főszereplője, Johannes jellegzetes német fiatal. A mindennapos propaganda teljesen kimosta az agyát, így a náci rendszer odaadó hívévé vált. Vakbuzgó elszántságát az sem ásta alá, hogy a háborúban súlyosan megsebesült. Amikor nyomorékként hazatér, egy bizarr történet veszi kezdetét.

Kiderül ugyanis, hogy nem minden német elvakult náci. Néhányan bátran szembeszálltak Hitler rendszerével. Johannes szülei is az ilyen névtelen hősök közé tartoznak. Egy zsidó lányt rejtegetnek a házukban. A lábadozó fiú döbbent rémülettel találkozik a lánnyal. Maga számára is hihetetlen módon lassan beleszeret, és már akkor sem tud elbúcsúzni tőle, amikor Hitler öngyilkos lesz, a nácik pedig elveszítik a háborút.

Johannes hazudik Elsának. El akarja hitetni vele, hogy a nácik győztek, és továbbra is életveszélyes volna, ha bárki is felfigyelne rá. A szívhez szóló, ugyanakkor rendkívül izgalmas kérdéseket feszegető történetet nem csak azoknak ajánljuk, akik látták a filmet.
 
Kutyák, macskák és más állatfajok

Jojo Nyuszi története után egy vidám, felhőtlenül élvezhető könyvet ajánlunk olvasóink figyelmébe. Dr. Philipp Schott évtizedeken át Kanadában dolgozott állatorvosként. Könyve, az Egy kisállatrendelő hétköznapjai pontosan arról szólt, amit a címe ígér. A szerző rengeteg aranyos történetet mesél el kutyákról, cicákról, egerekről és mindazokról az apró jószágokról, amelyek boldogabbá teszik az emberek hétköznapjait.

A népszerű állatorvos jóindulatú, kedves humorú történetei először az interneten, blogbejegyzésekben kerültek az érdeklődők elé. Végül sokan kérték, hogy jelenjenek meg könyvben is. Nem csupán cuki történeteket olvashatunk benne, de nagyon hasznos tanácsokat is, amelyek nem csupán a kezdő gazdik javára válnak.

Megtudhatjuk, milyen zárral akadályozhatjuk meg, hogy leleményes kutyusunk megkaparintsa a hűtőszekrényből a sült csirkét. Kiderül, hogy lehet gyorsan és hatékonyan beavatkoznunk, ha azt látjuk, hogy az akváriumunkban az egyik halunk félig lenyelte a társát.

A kedves, szórakoztató történetek egy része mulatságos, de akad köztük elgondolkodtató, sőt megható is. Dr. Schott munkáját jó szívvel ajánlhatjuk azoknak, akiknek van valamilyen háziállatuk, de azoknak is, akik eddig csak álmodoztak arról, hogy hazavisznek maguknak egy cicát, egy kutyát vagy valamilyen egzotikusabb állatfajt.
 
Humorral a feminizmusról

Roxane Gay tizenéves korában kezdett el írni. Munkássága során megpróbálta feldolgozni gyerekkorának szörnyű élményeit. Komoly erőfeszítés árán beküzdötte magát az amerikai sajtó legnagyobb hatású szakemberei, véleményformálói közé. A nemrég megjelent A rossz feminista című könyve alapjául saját tapasztalatai szolgáltak.

Ritkaság, hogy társadalomkritikai írásokat valaki ilyen sok humorral átszőve tesz le az olvasói elé. A szerző rendkívül éles szemmel vizsgálja meg a mai amerikai társadalmat. Nagyon érdekli, hogy az elmúlt évtizedek során hogyan változott meg a színes bőrű lakosság és a nők helyzete.

Írásait olvasva nyilvánvalóvá válik, hogy ez a rendkívül nyitott gondolkodó nem csupán önmagát szeretné megérteni, de a minket körülvevő világot is. A könyv megjelenése óriási sikert aratott Amerikában. Egy kritikusa azt mondta, kézikönyvként lehet használni, ha valaki humánus módon szeretne élni. A szerző hangvétele olyan, mintha egy jó barátunk beszélgetne velünk, aki szeretne segíteni abban, hogy ne kövessük el újra a korábbi évtizedek hibáit.
 
Őfelsége háborúja

A közelmúltban VI. György brit uralkodó életéről is láthattunk filmet. Erzsébet királynő apja komoly kihívásokkal küszködött. Erősen dadogott, ezért nem tudott szónokolni, és nem tudta magával ragadó beszédekkel lenyűgözni az alattvalóit. Peter Conradi és Mark Logue regénye továbbviszi a világszerte, így hazánkban is kirobbanó sikert arató A király beszéde című bestseller izgalmas történetét.

VI. Györgynek minden korábbinál nagyobb kihívásokkal kellett szembenéznie. Európára ugyanis ráborult Hitler sötét árnyéka, és a földrész nem sokkal később lángba borult. A király beszéde bemutatja, hogy a gátlásos uralkodó miként próbált meg népe élére állva szembeszállni a halálos ellenséggel. Tanúi lehetünk helytállásának a franciaországi vereségek legsötétebb pillanataiban, és láthatjuk azt is, hogy az elszánt britek hogyan jutnak el az 1945-ös győzelemig.

Nagyszerű portrét olvashatunk a brit királyi család tagjairól és azokról az emberekről, akik a legsötétebb hónapok során tántoríthatatlanul szolgálva a hazájukat, ott álltak mellettük.
 
1968 sötét árnyéka

Szüleink annak idején úgy érezhették, hogy a hatvanas évek végén a feje tetejére állt az egész világ. Amerikából sorkatonák százezreit vitték át a vietnami őserdőbe, Nyugat-Európában tüntető fiatalokkal, lázongó diákokkal teltek meg az utcák, a szovjet tankok pedig könyörtelenül eltaposták a prágai tavaszt. Sausic Attila Berlinben élő újságíró új művében megpróbálja feldolgozni a német terroristacsoportok ellentmondásos és véres történetét.

A terror sodra című könyv részletesen elemzi az elmúlt ötven év egyik leginkább zavarba ejtő politikai problémáját. Választ keres arra, hogy a diáklázadások Franciaországban és Németországban miért vezettek el a különféle terrorszervezetek megalakulásához.

Igazi érdekessége, hogy a színes korleírások és az alapos kutatómunkával megrajzolt portrék sok szállal Magyarországhoz és a hazai politikai élethez is kapcsolódnak. Láthatjuk, ahogy dühös fiatalok randalíroznak az utcákon, és közülük néhányan nem érik be az ellenállás hagyományos formáival. Ideológiai viták után fegyvert ragadnak, bankot rabolnak és merényleteket követnek el. Nagyon érdekes korrajzot kapunk a múlt század sajátos, ellentmondásokkal teli, de annál izgalmasabb európai politikai életéről.

Ajánló
Ajánló
Forradalmi etűdök – Liszt Ferenc, a hazafi

Forradalmi etűdök – Liszt Ferenc, a hazafi

Bősze Ádám, a neves zenetörténész rendkívül izgalmas kérdést vizsgál meg. Liszt Ferenc...

Húzzunk túracipőt, irány a természet!

Húzzunk túracipőt, irány a természet!

A szeszélyes tavaszi időjárás után most már tényleg elég a bezártságból, ideje...

Új illatok szállnak a Gesztenyés kertben

Új illatok szállnak a Gesztenyés kertben

A pandémia alatti kényszerpihenőt kihasználva a Gesztenyés kertre néző Larus étteremben...