Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-04

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

A kerületünkben működő kulturális intézmények márciusban interaktív zenei programokkal, izgalmas mesékkel, aranyos foglalkozásokkal, diavetítésekkel, régi és új mesék színpadi feldolgozásaival várják a legkisebbeket. Sok mindent megtudhatunk a hangszerek varázslatos birodalmáról, az erdei állatokról, a tündérekről, sőt a szeretet mindent legyőző erejéről is.

A márciusi gyermekprogramok sora 7-én kezdődik a MOM Kulturális Központban. A BonBon Matiné zeneszerzői pályázatot hirdetett, és az első helyezést egy figyelemre méltó blues zenejáték érte le. A Szerencsés János című darab igazi különlegesség, alapjául a Grimm testvérek egyik meséje szolgált, amihez Szerda Árpád vajdasági zeneszerző alkotott zenét. A moderátor Lukácsházi Győző, a BonBon Matiné alapítója.

E független kulturális műhely fő célkitűzése az, hogy a gyerekekkel megismertesse a klasszikus és a kortárs kultúrát. A műsoraik interaktívak, fontos elemük a közös játék a gyerekekkel. Az előadás során átélhetjük, ahogy a klasszikus zenéből kifejlődik a blues. A Grimm testvérek számos izgalmas mesével örvendeztették meg az utókort, és most éppen itt az ideje, hogy a Szerencsés János is eljusson a közösséghez. A bölcs humorú történet kedvesen bemutatja, hogy milyen bajokkal járhat az emberi butaság. Az előadás igazi kuriózum, hiszen korábban nem igazán találkozhattunk blues zenejátékkal.

Másnap, március 8-án, vasárnap érdemes benézni a Barabás Villába, ott ugyanis megint a legkisebbek birodalmává alakul át a Vincellérház. A gyermekeket Dömök Edina színész, műsorvezető várja. A Mesekuckóban megnyugtató, a világot feltáró meséket hallhatunk és láthatunk. Az interaktív történeteket vidám játék teszi még izgalmasabbá.

Március 22-én az ifjabb és idősebb zenebarátokat várják a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba, ahol többek között a népszerű mesemondó, ütőhangszeres előadó, Danny Bain szórakoztatja az érdeklődőket. Az amerikai származású művésszel kalandos utazásra indulhatunk az egzotikus Ghánába, meghallgatva Danny afrikai balafonját.

A rendezvényen bemutatják Magyarország legnagyobb hangszermúzeuma, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény legérdekesebb darabjait. Az interaktív hangszerbemutató foglalkozáson számtalan izgalmas kérdésre kapunk zenés választ. Kiderül az is, hogy énekel-e a fűrész. Mit lő ki a zenélő íj? Bujkálnak-e a hangyák a furcsa nevű didgeridooban? 
 
Egy nagy batyunyi mese

Március 29-én a Barabás Villában a Batyu Színház művészei lepik meg igazi érdekességekkel a kis nézőket. A Cseresznyevirág című bábelőadás során életre kel mindaz, amit a papírra festettek. Ehhez nem kell más, mint hogy elképzeljük a csodát, a mesét, a lehetetlent! Az izgalmas kalandok főszereplője Cseresznyevirág királykisasszony, aki a különleges mesék birodalmában járva találkozik a bátor Bodzavirág királyfival. Közben persze pörög az ecset, és ragyognak a színek.

Gyönyörű zölddé válik a dacos flamingó, és pöttyöket kap ajándékba a kölyök-párducmacskusz. A Batyu Színház munkatársai teljes színházi élményt nyújtó, tanulságos és szórakoztató előadásokkal járják az országot és a nagyvilágot. Igazi különlegesség, hogy minden előadásuk eltérő technikára, ötletre épül. Örömmel mutatnak be kesztyűbábos vagy éppen papírszínházi meséket. A gyerekeket előszeretettel vonják be a játékba, hiszen az interaktív előadás még maradandóbbá teszi a szép élményeket.

Olyan jól ismert meséket is feldolgoztak, mint a Jancsi és Juliska, a Rémusz bácsi, Hófehér és Rózsapiros története, de kis nézőiket a színészek elkalauzolták már az Ezüst erdőbe vagy éppen Morcos Borz ünnepére is. 
 
Ki csinálja a gombákat?

Hála az Aranyszamár Bábszínháznak, március 31-én választ kapunk erre a kérdésre is. A MOM Kulturális Központban a Gyerekszínház óvodásbérlettel is megtekinthető előadásán eljutunk egy igazi mesebeli erdőbe. Találkozhatunk a Gombacsináló Manóval, akinek a gombákat köszönhetjük. A vaddisznó elárulja, hogyan jött rá arra, hogy a földet az orrával kell túrnia.

Bekukkantunk a virágokban lakó tündérekhez, és megtörténhet az is, hogy összefutunk a boszorkánnyal. Az ifjú nézők meghallgathatják a madarak legújabb dalait, valamint segíthetnek egy szomorú tündérnek megtalálni az elveszített szép selyempapucsát. Az ötvenperces Az erdők könyve című előadás négyéves kortól ajánlható a gyerekeknek.

Ugyanezen a napon, délután a Nektár Színház várja kisiskolásbérlettel is megtekinthető mesejátékkal a gyerekeket. A Szépség és a Szörnyeteg meséjét valamikor régen a messzi orosz erdők lakói is jól ismerték. Az ő változatukban, A bíborszínű rózsa történetében a jó elszánt harcba kezd. Nem egy gonosz sárkány az ellenség, hanem ennél sokkal nehezebb a feladata.

Szépség, ez a kedves lány ugyanis azt szeretné, hogy az elátkozott herceg ne legyen gonosz! Az egyszerű, de mégis magával ragadó történetben tanúi lehetünk annak, hogy milyen erős a szeretet. Még a leghatalmasabb varázsló átka sem akadályozhatja meg a szelídséget, a kedvességet és a jóságot abban, hogy visszaadja emberi mivoltát a szegény hercegnek. A történet elárul nekünk egy örök igazságot: a szeretet soha nem múlik el!

Ajánló
Ajánló
Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a...

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel,...