Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-05

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

Ezerarcú muzsika – márciusi programok a Hegyvidéken, nem csak felnőtteknek

A tavasz kapujában megismerkedhetünk a zene lelkével, az elidegenedés konkrét kérdéseivel, a klasszikus kamarazene legszebb dalaival és Bach korának lutheránus népi énekeivel is. Koncertek és kiállítások, remek programok ígérnek igényes kikapcsolódást a kerületieknek a hegyvidéki kulturális intézményekben.
 
Március 10-én az Anima Musicae Kamarazenekar várja a zenebarátokat összművészeti előadással a MOM Kulturális Központ színháztermében. Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese 2010 óta számos nemzetközi és hazai díjat kapott a munkásságáért. A zenekar neve magyarul azt jelenti, hogy a zene lelke.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia fiatal diákjai hozták létre, akik olyan neves művészekkel léptek már fel, mint Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Rados Ferenc, Várdai István és Vigh Andrea. Fontos zenei küldetésre vállalkoztak: évente több ezer fiatalhoz juttatják el koncertjeiken az igényes, élő klasszikus zenét. Karitatív tevékenységük során felléptek már a dévai Szent Ferenc Gyermekotthonban is. Ezen a koncertjükön meghallgathatjuk többek között Weiner Leó, Vizeli Máté, Oláh Dezső és Bartók Béla műveit.

Két nappal később egészen másfajta dallamok csendülnek fel a Színházteremben. Ekkor áll színpadra a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett világhírű zenész, énekes, trombitás, nemzedékek kedvence, Charlie. A hazai könnyűzene egyik meghatározó alakja a koncertjeit telt házas koncertjein magával ragadó dallamokkal nyűgözi le a jazz, a blues, a soul, a funky vagy éppen a rock rajongóit.
 
Kísérleti zajok és tárlatvezetés

A Hegyvidék Galériában március 12-éig tekinthetjük meg Csizik Balázs és Szabó Kristóf – KristofLab képzőművészek kiállítását. A kiállítók 5-én délután hatkor örömmel várják az érdeklődőket egy közös tárlatvezetésre. A tárlat a Concrete Questions/Konkrét kérdések címet viseli. A művészek az emberrel, annak identitásával és a lakókörnyezetével foglalkoznak.

Műveikben olyan témákat ragadnak meg, mint az elidegenedés, a környezetvédelmi nehézségek és az énkép torzulása. A nyers matéria határozottan, erősen jelenik meg a műveikben, megváltoztathatatlanul ellenáll a természetbe esetlenül beavatkozó ember pusztításának. Ha valaki az ezredforduló táján nagyvárosi környezetben, például panelházakból álló lakótelepekben nőtt fel, akkor egészen biztosan felfedezi e korszak emlékeit a kiállítás anyagában. A rendezvény kurátora Szilágyi Róza Tekla. A kiállítást a Budapest FotóFesztivál programsorozat keretében rendezik. Március 22-én este hétkor pedig a Hoygadayax – experimental noise című finisszázzsal várják a hazai képzőművészet barátait.
 
Omnibus a Lóvasútban
 
A kisgyermekes családok gyakran panaszkodnak arra, hogy kevés az olyan zenei műsor, amelyikre elmehetnének. A Surján Kamaraegyüttes tagjai nagyon is tisztában voltak ezzel a gonddal.

Katalin, Péter és Eszter a kerületünkben, Zugligetben nőtt fel egy sokgyermekes zenészcsaládban. Már egészen kiskorukban megismerték és megszerették a számos élménnyel kecsegtető közös muzsikálást. Omnibus című műsoruk fő célja az, hogy az életkorától függetlenül minden zeneszeretőnek feltöltődést és örömet nyújtson.

A klasszikus kamarazene legszebb dalaiból válogatnak, a legkisebbeket pedig egy zenepedagógus várja március 14-én. Igazi élmény lesz így kötetlen formában élvezni a gyönyörű zeneszámokat a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, a Zugligeti út 64. alatt.
 
Bach bűvöletében

A Bach Mindenkinek Fesztivál számos izgalmas koncerttel készül a zenebarátok szórakoztatására. Március 16-án a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban egy egészen különleges zenei élményben lehet részünk, mivel Dobozy Borbála csembalókoncertje az Ars Sacra Fesztiválnak is a része. Fontos tudni, hogy a Bach Mindenkinek Fesztivál valamennyi rendezvénye ingyenes, ám a helyek korlátozott száma miatt némelyik regisztrációhoz kötött.

Másnap ugyanezen a helyszínen a 2013-ban alakult ContrasTon együttes lép fel. Annak ellenére, hogy nem historikus hangszereket szólaltatnak meg, és nem használnak akkordikus eszközöket sem, nagyon szívesen játsszák a legnagyobb barokk zeneszerzők, például Bach és Vivaldi műveit. Rajk Judit, Csonka Gábor, Mohácsi Gyula és Horia Dumitrache fellépése során fontos szerep jut minden hangszernek és az énekhangnak is. Igazi érdekesség, hogy meghallgathatjuk Bach korának lutheránus népi énekeit is.
 
Nemzeti hagyományok
 
Március 19-én a MOM Kulturális Központ Kupolájában Berecz András önálló estjét hallgathatjuk meg. A Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő előadóművészként is népes rajongótábort tudhat a magáénak. Első dalait még édesanyjától, Tanka Máriától tanulta. Az Ökrös és az Egyszólam együttesben zenélve vált gyorsan népszerűvé, rengeteget foglalkozott Erdély, Moldva, a Felvidék, de a közelebbi hazai tájak dalaival, meséivel is.

Számos lemeze és könyve jelent meg. Pályafutása során eljutott Európa és Amerika számos országába, mindenütt az autentikus magyar népzenét népszerűsítette. Boldoggá tette a tudat, hogy felnőttkorára az emberek boldogságát szolgáló mesemondó és énekes lett. A gyűjtőútjain fellelt dalokat, történeteket, tréfákat örömmel megosztja hallgatóságával.
 
Március 21-én három gitáron hangzanak fel a nemzetek zenéi. A Kupolában latin estet tart a Venti Chiavi Gitártrió. Hasonlóan az Anima Musicae muzsikusaihoz, Ritter Zsófia, Kormos Balázs és Tóth Álmos is a klasszikus zenét akarja népszerűsíteni, mindenekelőtt a fiatalok körében. Nem csupán klasszikus gitáron játszanak, de megpendülnek a mandolin és az oktávgitár húrjai is. A zenekar tagjai oktatással is foglalkoznak, éppen ezért első kézből ismerik a mai fiatalság zenei érdeklődését. A műsorban meghallgathatjuk többek között Rossini, Vivaldi, Piazzolla és Albeniz műveit. Jó oka van annak, hogy pont spanyol, dél-amerikai, illetve olasz zenéket válogattak, mivel a koncertjeiken a hallgatók leginkább ezeket szeretik hallani.
 
Aki pedig nem csupán a székében ülve akarja élvezni a muzsika hangjait, az 27-én táncra is perdülhet, mert moldvai csángó népzenével vár mindenkit Gyurka Fábián, Soós Réka és az idén huszonöt éves Zurgó Együttes. Az ötórás táncház során lesz alkalmunk a közös éneklésre, mesehallgatásra, ének- és tánctanulásra.
 
A Barabás Villában 30-án a Vena Zongorás Trió lép fel. Ritkán fordul elő, hogy egy trióban magyar, portugál-indiai és lengyel zenészt láthatunk. Andre Fernandes, Kamila Słodkowska és Hutás Erzsébet 2015 óta számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt nagyon szép eredménnyel.

Nevüket jól ismerik Európa legjelentősebb koncerttermeiben is. Az est folyamán meghallgathatjuk többek között Haydn, Offenbach, Saint-Saëns, Pachelbel és Marquina műveit is.

Ajánló
Ajánló
Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a...

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Itt a tavasz: szabadtéri programok a Hegyvidéken

Ahogy napról napra jobb az idő, és már húsz fok körüli a hőmérséklet, egyre...

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

Csodálatos mesevilág – Márciusi programok gyerekeknek

A kerületünkben működő kulturális intézmények márciusban interaktív zenei programokkal,...