Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-12

Kalandok a legkisebbeknek

Kalandok a legkisebbeknek

Szétnézve a könyvesboltok polcain, rengeteg aranyos és szívhez szóló történet vár a legkisebbekre. Mai összeállításunkban érdekes gépeket, vidám állatokat, nyuszikat, kutyákat, lovakat, valamint sok talpraesett ifjú hős kalandjait ajánlhatjuk a legfiatalabb könyvbarátok figyelmébe. Természetesen nem feledkeztünk meg a húsvéti meglepetésekről sem.

A 18 hónaposnál nagyobb gyerekeknek ajánljuk a Jakab sorozat kedves történeteit. Sandra Grimm a Jakab és a húsvéti nyusziban arról ír, hogy egy kisfiú vagy egy kislány számára milyen hihetetlenül izgalmas felkészülni erre a gyönyörű tavaszi ünnepre. Jakab számára másképp telik az idő, mint ahogy a felnőttek átélik, hiába mondják neki, hogy már csak hármat kell aludni, és itt lesz a húsvét. A kisfiú ugyanis nem bír hová lenni az izgalomtól. Nagyon várja már a nyuszi érkezését.Ugyancsak Jakab a főhőse Nele Bauser történetének is. A Jakab cumija megmutatja nekünk, mi történik akkor, ha egy már járni tudó nagyfiú nem találja sehol kedvenc színes cumiját.

A háromévesnél nagyobb gyerekeknek ajánljuk Bori és Berci kalandjait. Liane Schneider egy olyan nap történetét meséli el, amikor minden félresikerül. Nem csoda, hogy a Barátnőm, Bori sorozat főszereplője, Bori mérges. Az oviban ugyanis ráömlött egy pohár víz a rajzára, összedőlt a torony, amit a legjobb barátnőjével épített, ráadásul a gyerekek hiába várták, hogy elvigyék őket az állatkertbe. A jó humorú, kedves könyvből kiderül, minek kell történnie ahhoz, hogy a kislány ne pukkadjon ki úgy, mint egy felfújt léggömb.

A Barátom, Berci sorozat új kötetében Berci Rozinál alszik. Az író, Christian Tielmann jókedvűen számol be arról, mi történik akkor, ha a kis Berci életében először az egyik barátja házában töltheti az éjszakát. Berci már nagyfiú. Egyedül be tud pakolni, és nem feledkezik meg a zseblámpájáról sem.

Roziéknál azonban nem várt kihívással szembesül. Hogy a csudába tudna elaludni egy ilyen kis ember, ha az anyukájától nem kap jó éjszakát puszit?
 
A járművek csodálatos világa

A kétévesnél nagyobbak számára készült a Szép álmokat, Viharkocsik! című mesekönyv. A legkisebbekkel könnyen megtörténhet, hogy megrémülnek, ha egy vakító fényű villám cikázik át az égen és mennydörgést hallanak. Aggodalomra azonban nincs semmi okuk, mert a híres és varázslatos Viharkocsik érkeztek meg.

Mindegyiknek megvan a maga feladata. Buldózer rakja egymásra a felhőket. A termőföldeket benedvesítő esőt Vizeskocsinak köszönhetjük. Ezek a barátságos égi járművek fáradhatatlanul azon igyekeznek, hogy a tavaszi vagy a nyári zivatar ne tartson sokáig, és újra barátságos kék legyen a fejünk fölött az ég.
 
Már kapható a könyvesboltokban a Barátaim a járművek sorozat két legújabb része. A háromévesnél nagyobbacska gyerekek Cordula Thörnertől tudhatják meg, hogy miben mesterkedik a két furfangos robot. Az Építsünk autót! két hőse elmondja nekünk, mitől forognak a kerekek, hogyan működik a négyütemű motor, és az is kiderül, milyen egy igazi autó kinézete. A könyv nagy előnye, hogy a bonyolultnak tűnő technikai dolgokat is érthetően meséli el a kicsiknek.

A sorozat következő kötetét Monika Wittmann írta. A Nagy járművek az útépítésen címet viselő történet elkalauzol minket a város peremére. A kis Janit nagyon érdeklik a gépek és a járművek. Örömmel látja, hogy az új út építése során milyen sok különféle masina sorakozott fel. A kis olvasók megismerkedhetnek az úthengerrel, a kotrógéppel és az aszfaltozógéppel is. Ráadásul a könyv egy igazi meglepetést is tartogat számunkra, ami nem más, mint az óriási alagútfúró!
 
Egy nyuszi Budapesten

Turbuly Lilla írót Aranyvackor-díjjal tüntették ki, mert csodálatos meséivel számtalan boldog órát szerzett a gyerekeknek. A Károlyi-kert nyuszija című meséje igencsak érdekes olvasmány lehet így tavasszal. A két vidám osztálytárs, Dzseni és Huba kedvenc helye a magyar fővárosban a Károlyi-kert. Imádnak itt futkározni, hintázni és a szökőkútban pancsolni. Egy napon megdöbbentő felfedezést tettek: az egyik bokorban egy gyönyörű sötétszürke nyuszi várt rájuk!
 
A gyerekeknek nagyon tetszett az érdekes állat, Karcsi, a nyúl gyorsan belopta magát a szívükbe. Persze arra gondoltak, hogy hazaviszik magukkal, ám ezt egyiküknek sem engedték meg. Ekkor csodálatos dolog történt. Összefogtak egymással a legkülönfélébb emberek, gyönyörű kis házikót építettek Karcsinak, és a nyúl még egy kerítést is kapott. Ettől a naptól kezdve a nyuszi saját otthonában várhatta, hogy meglátogassák a szívhez szóló, kedves humorú történet hősei. A mesét az ugyancsak Aranyvackor-díjas Horváth Ildi képei díszítik.
 
Állatok minden mennyiségben

Pippa Funnel elhozta nekünk a Tilly lovas történetei sorozat 13. részét is. A Góliátban arról olvashatunk, hogy Tillyre új, komoly feladat vár. Szakmai gyakorlatra megy a Lóvédelmi Világszövetséghez, és segít meggyógyítani a rosszul gondozott lovakat. Így találkozik az elképesztően hatalmas termetű Góliáttal.

A barátságos és okos kislány minden talpraesettségére szükség van ahhoz, hogy új otthont találjanak a cseppet sem mindennapi pacinak.

Bingó és Rolly néha csak a szomszéd kertig jut el, máskor viszont a világűrből tekint le bolygónkra. A Disney Junior sorozat Kutyapajtik című könyvében ötperces mesék várják a gyerekeket. Kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekek egyedül böngésszék a vicces történeteket, de arra is, hogy valaki felolvassa őket nekik, utána pedig megbeszélhessék, és együtt átélhessék a mulatságos kalandokat.
 
Ha már közeleg a húsvét, van egy jó módja annak, hogy a legkisebbekkel együtt készüljünk! Ehhez kapcsolódik a Disney Baby sorozatban megjelent Hurrá húsvét! című tojás alakú színező.

A játékos feladványok megoldása és a kedves képek kiszínezése remek bemelegítés lehet a közös ünneplés és a húsvéti ajándékok megkeresése előtt.

Ajánló
Ajánló
Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...

Egy csodálatos mesemondó – Márai Sándor a Várkert Bazárban

Egy csodálatos mesemondó – Márai Sándor a Várkert Bazárban

Száz évvel ezelőtt a különleges életutat befutó Márai Sándor bekerült a legelismertebb...