Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-08

Kamaszpanasz, tinitémák – könyvajánló tizenéveseknek

Kamaszpanasz, tinitémák – könyvajánló tizenéveseknek

A jó könyv olyan, mint egy hűséges barát. Akkor is ott van velünk, ha jó a kedvünk, és akkor sem hagy cserben, ha szomorkás a hangulatunk. A mai világban a kamaszoknak különösen szükségük van ilyen megbízható barátokra. Szerencsére a könyvesboltok az idén tavasszal is gondoltak rájuk, és számos izgalmas könyvvel lepték meg a tizenéveseket. Ezek közül válogattunk most két különösen érdekes és hasznos művet.

A mai világban már nincs feltétlenül szükség arra, hogy az otthonunkból kimozdulva elsétáljunk a legközelebbi könyvesboltba, ha izgalmas olvasnivalóra vágyunk. A magyar kiadók ugyanis jó néhány könyvet már korszerű e-book formátumban is megjelentetnek, amelyeket az interneten keresztül is meg tudunk vásárolni. Ha kiválasztottuk új könyvünket a boltok kínálatából, akkor a fizetés után azt elektronikus formátumban átküldik nekünk. Ezek után eldönthetjük, hogy az e-book-olvasónkon, a számítógépünkön, a tabletünkön vagy az okostelefonunkon akarjuk-e elolvasni. 
 
Modern fiatalok, talpraesett hősök

Ez a két utóbbi különösen népszerű a tizenévesek között. Valamelyik mindig ott van náluk, és örömmel böngészik rajta a különféle tartalmakat. Egy e-bookkal azokat a gyerekeinket és unokáinkat is meglephetjük, akik egy másik kerületben vagy városban laknak. Az izgalmas olvasmányok előnye, hogy lekötik a nagy gyerekeket, akik így otthon nyugodtan olvasgatnak, nem pedig az utcán mászkálnak.

Természetesen van mód arra is, hogy hagyományos, papírra nyomtatott könyveket vásároljunk az interneten. Ezeket valamelyik online könyvesboltban megvásárolva házhoz szállítással rendelhetjük. A futár odahozza az ajtónkhoz, becsönget, így nem kell kimennünk az utcára, a tömegbe.

A tizenéveseknek szánt hősök között ugyanúgy akadnak érzékeny szívű, látszólag hétköznapi fiatalok, mint talpraesett ifjú hölgyek, akiket mindennél jobban érdekel a szerelem, ám csak nehezen birkóznak meg az érzelmi hullámverésekkel. Kezdjük egy olyan ifjú hölggyel, aki akár egy régi, letűnt kor gyermeke is lehetne.
 
Nincs idő

Mucha Dorka 1989-ben született, Budapesten. Férjhez ment, és jelenleg a Felvidéken, Pereden él párja és kedvenc tacskója társaságában. A tehetséges író ízig-vérig mai fiatal. Amikor nem ifjúsági könyveket ír, nagyokat pizzázik, izgalmas filmeket néz, és persze rengeteget olvas.

Első regénye, a Nincs idő főszereplője egy tinilány, Lili. Az ő naplóján keresztül ismerhetjük meg mindazokat a gondolatokat, amelyek egy mai kamaszt foglalkoztatnak. Lili, hasonlóan számos kortársához, mindenekelőtt boldogságra és társra vágyik. Ez azonban távolról sem olyan könnyű. A kislány életében komoly fordulatot jelent, amikor megkezdi a gimnáziumi tanulmányait. Ide már nem olyan kisgyerekek járnak, mint az általános iskolába, és sok diáktársa igazi felnőttnek tűnik.

Központi kérdés számukra a párválasztás, a szerelem és persze a csalódás is. Igyekeznek felnőttként viselkedni, ám ez nem mindig sikerül nekik. Lili nem igazán illik közéjük. Van, aki könyvmolynak tartja ezt a kedves lányt, mivel imád olvasni, és álmodozva gyakran a régmúltban keres menedéket a mai világ kellemetlenségei elől. Úgy érzi, neki inkább VIII. Henrik udvarában kellene élnie, és nem egy 21. századi nagyvárosban.

Nemsokára meglepődve tapasztalja, hogy rámosolyog a szerelem. Találkozik egy fiúval, aki akár az álmai lovagja is lehetne. A kamaszlány azonban hamarosan furcsa dolgokra figyel fel. A romantikus regényekben nem ilyen a szerelem, mint amit ő kénytelen megtapasztalni. Lehetséges, hogy valójában egy zsarnok hálózta be? Elképzelhető, hogy a fiúja igazából nem is szereti, csak uralkodni akar felette? Miért bántja? Miért alázza meg?

Ha valóban kedves neki, miért nem tekinti egyenrangú párjának? Lili a naplójában próbál meg választ találni a kérdéseire. Gyorsan és sokat tanul. Megérti, hogy néha a magány is jobb, mint egy olyan kapcsolat, amelyikben elnyomják, kihasználják az embert. Mert bizony nem igaz, hogy a szerelemben mindent szabad. A kedves, fiatal lány éppen ezért megpróbálja megtalálni önmagát, és a felnőtté válás előszobájában elindul a valódi boldogság felé vezető ösvényen.
 
Barátság és szerelem

Chloe Seager angol író nagyon sokáig azt hitte, hogy egy szép napon a színpadon állva fogja lenyűgözni a nézőket. Csakhogy egyetemi tanulmányai során rádöbbent arra, hogy igazából semmi kedve sincsen kiállni a rivaldafénybe. Fiatal felnőttként felfedezte gyermekkori nagy szerelmét, az olvasást. Egy idő múlva pedig már nemcsak falta a könyveket, hanem úgy döntött, maga is megpróbálkozik az írással.

Már az első könyvével belopta magát a tizenévesek szívébe. A Randikatasztrófák akkora sikert aratott, hogy sorozat lett belőle. A történetek főhőse, Emma Nash igazi mai lány. Otthonosan mozog az interneten, és imádja a Facebookot. A hétköznapok során is egészen jól alakulnak a dolgai, összejön egy fiúval, Leonnal. Csakhogy egy szép napon hatalmas pofont kap a sorstól.

Leon ugyanis a Facebookon valaki mást jelöl be a párjaként! Ettől a megrázkódtatástól és csalódástól kis híján összeomlik a lány. Egy jó darabig kémkedni próbál Leon és annak új barátnője után, aztán megembereli magát, és új életet kezd. Amikor belevág a blogolásba, még nem is gondolja, hogy az internetes randizás milyen sok döccenővel jár. Új kalandjairól a sorozat második kötetében, a Haverok és bénázásokban olvashatunk.
 
Emma most már nagylány

Nemsokára leérettségizik, és utána előtte áll a nagybetűs élet. A vizsgákra persze nem olyan egyszerű felkészülni, ha valakinek gondjai vannak a szerelemmel és a barátsággal. Döbbenten tapasztalja, hogy legjobb barátjának, Stephanie-nak elcsavarták a fejét. Nem marad ideje Emmára, mert egyfolytában csak az új fiújával lóg. Mihez kezdjen magával egy olyan ifjú hölgy, aki váratlanul magára maradt, és nincs kivel beszélgetnie?

Emma úgy dönt, hogy bulizni kezd, új barátokat szerez magának, sőt, még az iskola divatbemutatóján is részt vesz. Csakhogy az új haverok meglehetősen furcsák. Olyan szintű bénázás kezdődik, hogy Emma körül minden gyorsan romba dől. Kénytelen komolyan elgondolkozni arról, hogy tényleg érdemes-e egy alternatív, internetes valóságban menedéket keresni. A fergeteges humorú, vidám történet nemcsak a mai tizenéveseket fogja lekötni, de azoknak a szülőknek és nagyszülőknek is érdekes lehet, akik szeretnének többet megtudni a tinik gondolkodásmódjáról.

Ajánló
Ajánló
Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Boldogság és humor – őszi érdekességek a Lóvasút Rendezvényközpontban

Az ősz „nemcsak Párizsba, Szent Mihály útjára” szökött be, hanem már itt jár a...

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

Gyönyörű, új és régi dallamok – szeptemberi koncertek

A zenebarátok örömmel böngészhetik a MOM Kulturális Központ szeptemberi...

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Kezdődjön jól az ősz! – A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai

Budapesten a nyári kulturális életben fontos szerep jut a Városmajori Szabadtéri...