Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-22

Ünnepeljük együtt a természetet! – április 22., a Föld Napja

Ünnepeljük együtt a természetet! – április 22., a Föld Napja

Körülöttünk rohamosan megváltozik a világ. Szó szerint új szelek fújnak, és már az időjárás sem olyan, mint ahogy azt egy nemzedékkel korábban megszokhattuk. Napjainkban egyre többen ismerik fel, miért fontos erőfeszítéseket tenni bolygónk természeti környezetének megóvása érdekében. Erre remek alkalmat jelent április 22-e, a Föld Napja.

Ötven évvel ezelőtt a népszerű tudományos-fantasztikus regények lenyűgöző, technikai csodákkal teli korszaknak írták le a 2020-as éveket. 1970-ben, amikor első alkalommal tartották meg a Föld Napját, elképzelhetetlenül távolinak tűnt a 21. század harmadik évtizede. Akiknek annak idején alkalmuk volt elolvasni azokat a pozitív hangvételű, derűlátást sugárzó tudományos-fantasztikus műveket, ma bizonyára kissé csalódottak, ha körülnéznek. A bolygónk megváltozott, de nem egyértelműen kedvező irányba. A kellemetlen változások ellen nekünk is tennünk kell valamit, ha azt akarjuk, hogy egy élhető világot hagyjunk gyermekeinkre és unokáinkra.
 
Mit hoz a jövő?

Az volna a jó, ha hazánk húsz-harminc év múlva is olyan hely lenne, ahol a dúsan nő a búza, érik a zamatos szőlő, és frissen sül az egészséges, lágy kenyér. Ahol a folyókban tiszta víz folyik, a gyerekek pedig a hétvégeken zöldellő erdőkben, virágokkal teli mezőkön kirándulhatnak.

Hasonló célkitűzések lebegtek azon szakemberek szeme előtt, akik 1969-ben felvetették, hogy összefogva komolyabb erőfeszítéseket kellene tennünk bolygónk megóvása érdekében. John McConnell ötletét felkarolta az UNESCO. Első ízben 1970-ben tartották meg a Föld Napját. Az ehhez kapcsolódó mozgalom legismertebb alakja az amerikai Denis Allen Hayes volt. A Stanford Egyetem végzős hallgatója hosszú éveket töltött utazással.

Eljutott egzotikus tájakra, és megismerkedett az ott élő ősi népek hagyományaival. Jól emlékezett saját ifjúkorára. Látta, hogy Amerika vidéki részein a környezetvédelem hiánya mennyire megnehezíti az emberek életét, sőt veszélybe sodorja a következő nemzedékek jövőjét. Már a Harvard Egyetem diákja volt, amikor Gaylord Anton Nelson szenátor felkérte az első Föld Napja megszervezésére.
 
Hatalmas összefogás

Denis Hayes kezdeményezése sikeresnek bizonyult. Kétezer egyetem és főiskola, valamint közel tízezer általános és középiskola csatlakozott hozzá. A tömeges megmozdulásokban világszerte húszmillió ember vett részt. Akadtak közöttük fiatalok, nyugdíjasok vagy a második világháború veteránjai.

Látva, hogy milyen nagy az igény a természet oltalmazása iránt, Hayes megalapította a Föld Napja Hálózatot. Munkájának köszönhetően ez a környezetvédelmi szervezet ma már több mint száznyolcvanhárom országban jelen van. Az idén áprilisban igazi történelmi pillanatot élhetünk át, mivel most kerül sor az ötvenedik Föld Napjára. A mozgalom évtizedek óta havonta hírleveleket küld ki a legfontosabb környezetvédelmi kérdésekről. Washingtonban a World Watch Institute minden évben ekkor jelenteti meg a bolygónk környezeti állapotáról beszámoló, A világ helyzete című jelentését. Ezt érdemes volna mindenkinek elolvasni, mivel az összegyűjtött adatokból érdekes tényeket tudhatunk meg a környezetvédelem számos fontos területével kapcsolatban.
 
Vidám és izgalmas programok

A nap állandó, kedves programpontja, hogy a gyerekeknek rajzpályázatokat tartanak, vetélkedőkre és takarító megmozdulásokra kerül sor. A közös erőfeszítésből nemcsak az iskolások veszik ki a részüket, hanem a helyi önkormányzatok és a felelősségteljesen gondolkodó szervezetek is. Az ő megmozdulásaikra szép példa, amikor egy-egy község lakói összefogva kitakarítják a közeli erdőket, tavakat és patakokat.

A nagyvárosokban sokan a kerékpározást tartják a legkörnyezetkímélőbb közlekedési formának. Az 1992-ben elindult Cricital Mass kerékpáros mozgalom gyakran csatlakozik a Föld Napjának rendezvényeihez, számos nemzetközi vállalat mellett. A cégek ilyenkor bemutatják, mit tesznek azért, hogy a tevékenységük ne terhelje a környezetet.

2020-ban az évforduló miatt különösen sokrétű, izgalmas online programra számíthatunk. Szóba kerülnek az elmúlt időszak csapásai, a forgószelek, a cunamik, az erdőtüzek és az egész emberiséget sújtó járványok. A Föld Napja ráadásul remek lehetőség arra, hogy egy pillanatra kilépjünk a hétköznapokból, és átgondoljuk, mivel mutathatnánk példát a körülöttünk élőknek, hogyan járulhatnánk hozzá ahhoz, hogy bolygónk az utánunk következő nemzedék otthona lehessen.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...