Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-29

Méhes - mézes otthoni foglalkoztató gyerekeknek

Méhes - mézes otthoni foglalkoztató gyerekeknek

Sok gyerekeknek szóló mesében felbukkannak a minket még itt a városban is körülvevő állatok, köztük az egyik leghasznosabbak, a méhek is. Nálunk, a Hegyvidéken is fontosnak tartjuk, hogy az itt élők, kezdve az óvodásokkal, megértsék, milyen fontos munkát végeznek ezek a kis repülő munkások. Ezért is indult el a Hegyvidéki Zöldiroda programja.

A kisgyerekek számára a különböző játékok, játékos feladatok megoldásával kezdődik el a tanulás folyamata, és ezek a felnőttek dolgát is megkönnyíthetik, mivel rajtuk keresztül a kicsiknek is érthető módon lehet elmagyarázni fontos dolgokat.
 
A Méhek Világnapját május 20-án ünnepeljük, ezért a következő játékos foglalkoztatókkal, receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani a felnőtteknek a témához kapcsolódó otthoni időtöltéshez vagy akár óvodai foglalkozásokhoz. 

Méhecskés tároló készítés

Ha azt halljuk, hogy méhecske, akkor azonnal a sárga-fekete csíkok jutnak eszünkbe, és ezt a jellegzetességet fel is tudjuk használni a méhecskés tároló elkészítéséhez.

Hozzávalók:

WC papír guriga, kartonpapír, fekete és sárga festék vagy szigetelőszalag, fekete filctoll, fekete fonal, folyékony ragasztó.

Elkészítés:

-A velünk együtt játszó kisgyerek ügyességétől függően vonjuk be őt is a készítésbe!

-A WC papír gurigákra felváltva fekete és sárga csíkokat festünk. Célszerű előbb a sárga csíkokat festeni, majd száradás után a feketéket. Ha szigetelőszalaggal csináljuk, akkor csak annyi dolgunk van, hogy egymás után fekete és sárga csíkokat ragasztunk körbe.

-Kartonpapírból gurigánként 2-2 csepp alakú szárnyat, egy kisebb és egy nagyobb kör alakot vágunk ki. A kisebbre rajzoljuk a méhecske fejét, és ráragasztunk két rövidebb fekete fonaldarabot, a nagyobb pedig a guriga aljára kerül, hogy meg tudjon állni magában. Erre akár virágszirmokat is rajzolhatunk.

-A guriga hátsó részére felragasztjuk a szárnyakat, majd a vele ellenkező oldalra, előre felragasztjuk a fejecskét, és végül alulra a nagyobbik körlapot. 

Virágporgyűjtés

Hozzávalók:

WC papír guriga méhecskék (minden játékosnak 1), 1 db dobókocka, virágporszemek (sárga mosogatószivacs szétvágva), hurkapálca (minden játékosnak 1)

A játék menete:

A játék során a játékosok dobnak a dobókockával, és ahányat dobnak, annyi virágporszemcsét kell felszedegetniük a hurkapálcikával, és beletenniük a saját kis gyűjtőjükbe.

A játék végén megszámoljuk, kinek mennyi virágpora van, kinek a legtöbb, a legkevesebb vagy épp ugyanannyi.

A feladat segít megszerettetni a matematika alapjait, a pálcikákkal való gyűjtés fejleszti a finommotoros mozgást, és a játék közben elmagyarázhatjuk, hogy miért fontos a virágpor begyűjtése, és hogyan segítik ezzel a méhek a beporzást is.

Rétről a kaptárba

Ha már összegyűjtöttük a virágport, akkor segítsünk eljutni a méhecskéknek a kaptárhoz! A kisebb gyerekeknek az alábbi kép alapján rajzolhatunk egy A4-es lapra egymás fölé egy-egy méhecskét, és egyenes útvonalat a kaptárig. A feladat az, hogy a méhecskétől indulva ollóval végig kell vágni az utat a kaptárig.
 
Nagyobb gyerekeknek pedig  pontokkal jelöljük ki az utat, és a méhecskét a pontok összekötésével kell eljuttatni a kaptárig, és ha ezzel készen vannak, akkor a kacskaringós utat szintén végig lehet vágni ollóval is.
 
Amíg a gyerekek ezzel dolgoznak, meséljük el nekik, hogy az összegyűjtött virágporból a méhek a kaptárban mézet készítenek.

Így eljutva a mézhez, két egyszerűbb, a gyerekek segítségével is elkészíthető mézes finomság receptjét ajánljuk:

Mézes ropogós

Hozzávalók:
15 dkg háztartási keksz, 15 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 evőkanál méz, gyümölcs a tetejére

Elkészítés:
A kekszet apróra tördeljük, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. Egy másik edényben a vajat és a mézet is megolvasztjuk. A kekszet, a csokoládét, a vajat és a mézet jól összekeverjük (ezt csinálhatja a gyerek is). Kikenünk egy tepsit vajjal, és ebbe nyomkodjuk bele a kekszes masszát. A tetejét gyümölccsel díszítjük, és egy órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor kis szeletekre vágjuk.

Mézes golyók

Hozzávalók
2 evőkanál méz, 50 g vaj, 75 g tubusos sűrített tej, 150 g babapiskóta, 1 marék apróra vágott vagy darált dió (amiből egy keveset tegyünk el a végére)

Elkészítés
-Daráljuk le a babapiskótát, és alaposan keverjük össze a többi hozzávalóval. Akkor jó, ha a kapott massza formázható. Ha túl híg, akkor darált dióval sűríthetjük, ha pedig túl sűrű, akkor adhatunk hozzá tejet.
-Az így kapott piskótás-diós masszából megformázzuk a golyókat, majd darált dióba forgatjuk. Az elkészült golyókat tányérra tesszük.

Jó játékot és jó étvágyat!

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...