Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-05-19

Csodálatosabb örökségünk – Európa nemzeti parkjai

Csodálatosabb örökségünk – Európa nemzeti parkjai

Május 24-én minden évben ünnepségeket és programokat rendeznek földrészünk nagy gonddal ápolt nemzeti parkjaiban. Ekkor ünnepeljük azokat a területeket, a csodálatos ősi tájat, amelyeket mindenképpen meg akarunk őrizni gyermekeink és unokáink nemzedéke számára. Az európai nemzeti parkok napja remek lehetőség annak átgondolására, hogy mit köszönhetünk a természetnek, és hogy mi mivel járulhatunk hozzá – a magunk erejének megfelelően – a környezetünk megóvásához.


Több mint száz évvel ezelőtt elegáns, cilinderes urak és gyönyörűen felöltözött, finom úri hölgyek gyülekeztek kilenc helyen is Svédországban. Május 24-én már ott is kellemesen tavaszias az idő, így az előkelő társaság napsütésben lehetett szemtanúja az első európai nemzeti parkok megalapításának.

Azóta a környezetvédelem kérdéseiről felelősségteljesen gondolkodók egymást követő nemzedékei küzdöttek azért, hogy a nemzeti parkok páratlanul értékes, őshonos állat- és növényfajoknak otthont adó területeit megőrizzük a következő nemzedékek számára.
Az európai nemzetek jogosan büszkék az ilyen parkokra.

Ezeknek páratlanul gazdag az élővilága, és kifejezetten alkalmasak arra, hogy a gyermekeket és a fiatalokat megismertessük a természetvédelem legfontosabb kérdéseivel, vagy éppen itt, Magyarországon a hazánkban élő, sehol másutt nem található, érdekes állatokkal és növényekkel.

Túl az óceánon, 1864-ben Abraham Lincoln amerikai elnök írt alá egy nagyon fontos törvényt. Állami tulajdonba vett két, páratlan növényvilágú területet, és ezzel létrehozta a világ első, korszerű nemzeti parkját. 1872-ben pedig megszületett a Yellowstone Nemzeti Park, amelynek már a neve is jelezte, hogy mennyire fontos az amerikai nemzet számára.

Ahogy említettük, Európában a svédek voltak az élenjárók, majd a legtöbb európai nemzet felzárkózott mögéjük, és bármerre is járunk a földrészünkön, mindenütt találunk ilyen gondosan megóvott területeket.
 
Ember, táj és természet

Az Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége a múlt század hetvenes évei óta koordinálja a környezetvédők együttműködését. Napjainkban több mint harminc ország a tagja, és négyszáznál is több védett területtel foglalkoznak a szakemberei. Közben a regensburgi székhelyű szervezet nevet változtatott, és ma már Europarc Szövetség néven végzi a munkáját.

Május 24-ét azért nyilvánították az európai nemzeti parkok napjává, mert földrészünkön akkor jöttek létre az első ilyen tájvédelmi körzetek. Ez a nap kiváló lehetőséget teremt arra, hogy minél szélesebb körben megismertessük a természetvédelem fontosságát, és az egyes országok polgárai megértsék, mennyire fontosak a nemzeti parkjaik és az egyéb, védett területeik. Az ünnepségsorozatban részt vevő szervezetek általában izgalmas és változatos programokkal várják az érdeklődőket. Ezek jelentős része ma már természetesen az interneten keresztül is elérhető.

Az idén a nemzeti parkok napjához kapcsolódóan a középpontban az ember és a természet kapcsolata áll. A szervezők arra hívják fel a figyelmünket, hogy a természet nagyon jót tesz az egészségünkkel. Erősebbek, kitartóbbak leszünk, ha sikerül kapcsolatot kialakítanunk természetes környezetünkkel. Az egészséges ember boldog, és ha képes az aktív életmódra, könnyebben leküzdi a betegségeket, jobban ellenáll a testi és a mentális problémáknak.
 
Mi is büszkék lehetünk

A parkok és a védett területek egyik nagyon fontos feladata, hogy összekösse az embereket a természettel. Európában az elmúlt évszázadok során óriási városok alakultak ki, és sokan eltávolodtak azoktól az ősi tájaktól, gyönyörű erdőktől, dombvidékektől, a magyar rónaságtól, ahol őseink a maguk idején még természetes könnyedséggel mozogtak.

Amikor – legalább egy napra – újra a figyelem középpontjába kerülnek a nemzeti parkjaink, azzal lehetővé tesszük, hogy meghittebb kapcsolatba kerüljünk a természettel, és jobban megismerjük a minket körülvevő világot.

Hazánkban először a Hortobágyon jött létre ilyen környezetvédelmi terület, a Hortobágyi Nemzeti Parkot 1973-ban alapították. Büszkén mondhatjuk, hogy immár tíz nemzeti parkban vigyázunk a minket megelőző nemzedékek által ránk hagyott tájakra. Kecskemétről kiindulva bejárhatjuk a Kiskunsági Nemzeti Parkot, Egerből a Bükki Nemzeti Parkot, Jósvafő pedig az Aggteleki Nemzeti Park központja. Érdemes megnézni a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Kőrös-Maros Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az Őrségi Nemzeti Park internetes oldalát, ahonnan részletes tájékoztatást kaphatunk e természetvédelmi szempontból oly fontos területek aktuális programjairól.

Közvetlen szomszédságunkban található az egykori pilisi és börzsönyi tájvédelmi környezetekből kialakított egyik leggazdagabb élővilágú terület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Figyelem: a jelen helyzetre való tekintettel, mielőtt elindulna valamelyik szép magyar nemzeti parkba, mindenképpen tájékozódjon a nyitvatartásról.

Az elmúlt száz év során számos megpróbáltatás várt az európai nemzetekre. A háborúk, az áradások és a betegségek hazánkat sem kímélték, nemzeti parkjaink csodálatos tájai azonban régen ugyanúgy vártak ránk, mint most.

Amikor újra ellátogatunk ezekre a természetvédelmi területekre, ismét érezhetjük, milyen csodálatos érzés a gondosan megőrzött környezetben sétálni, túrázni egy nagyot. Aki ugyanis megtekinti valamelyik nemzeti parkunkat, az egészen bizonyosan testben és lélekben is felüdülve érhet haza.
 
További hasznos tudnivalókat itt találhat:
A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapja:
https://www.dunaipoly.hu/hu/
 
A Budakeszi Vadaspark honlapja:
https://budakeszivadaspark.hu/

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...