Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-06-04

Ember és bioszféra – gondolatok a környezetvédelem világnapján

Ember és bioszféra – gondolatok a környezetvédelem világnapján

Majdnem kereken fél évszázada minden évben június 5-én tartják a környezetvédelem világnapját. Ez az alkalom remek lehetőség arra, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk bolygónk megóvásának aktuális kérdéseire. A környezetvédelem Magyarországon is ugyanolyan fontos, mint a távoli földrészeken minden olyan felelősségteljesen gondolkodó ember számára, aki egy gyönyörű kék bolygót, érintetlen ősi tájakat akar örökség gyanánt a gyermekeinkre hagyni.


A szép, nyári napokon, június elején egyre több jókedvű kirándulót láthatunk a Hegyvidék erdőiben, zöldterületein. Nem véletlenül tartják a XII. kerületet a főváros egyik legszebb részének. Ha valaki szeretné élvezni a jó levegőt, a zöldellő fák, az élettel teli természet látványát, annak csak rövid sétát kell tennie, és máris gyönyörű dombok, hegyek között, romantikus völgyekben sétálhat.

Nem szabad azonban azt hinni, hogy másutt is ugyanolyan jó a helyzet, mint nálunk. Egyes távoli országokban a környezetvédelmi irányelveket semmibe vevő, hatalmas gyártelepek kéményei úgy okádják a füstöt, mintha százötven évvel ezelőtt az ipari forradalom korában, a szmogtól fuldokló Angliában lennének. Más helyeken a pocsékolás és a mohóság okoz komoly gondokat. Gazdag nagyvárosok, országrészek lakói meggondolatlanul minden olyan ostobaságot összevásárolnak, amiket a reklámcsatornák az orruk elé tolnak. Nemcsak ők fuldoklanak a sok szeméttől, de a hulladékukkal bemocskolják a szegényebb országokat is.

Jó hír viszont az, hogy az ilyen szélsőségek ellen összefogva, határozottan és hatékonyan fel tudunk lépni.
 
Együtt minden könnyebb

1972-ben már az Egyesült Nemezetek Szervezetének vezetői is tisztában voltak azzal, milyen súlyos következményekkel járhat a környezetszennyezés. Éppen ezért június 5-én megtartották a világszervezet Ember és bioszféra című konferenciáját. A tanácskozáson számos nemzet képviselői vettek részt. Fel akarták hívni országuk lakosságának a figyelmét arra, hogy az egyszerű emberek összefogva igenis képesek megállítani a mindennapjainkba beszivárgó, a szép tájainkat bemocskoló, élettereinket és vizeinket beszennyező káros folyamatokat. Az összejövetel olyan nagy sikereket aratott, hogy az ENSZ nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította június 5-ét.

Az ENSZ-közgyűlés határozatban szólította fel az országok kormányait és a bolygónk életére igen nagy befolyással bíró intézményeket arra, hogy ezen a napon szervezzenek a környezetvédelem témájához kapcsolódó eseményeket, rendezvényeket. Nyilvánvaló volt, hogy mindez csak akkor lehet igazán hatásos, ha figyelembe veszik az egyes népek sajátosságait.
 
Fontos célok

Az elmúlt évtizedek során olyan kérdések kerültek napirendre, mint az együtt gondolkodás fontossága, az energiatakarékosság, a megújuló természeti források hasznosítása, a helyi erőforrások hatékony felhasználása, a környezetszennyezés megelőzése, valamint a hulladékképződés csökkentése.

A világnapon sikerült egyre több embert megszólítani és cselekvésre ösztönözni. A környezetvédelem fontosságát felfogták és elfogadták az egymást követő nemzedékek. Ez nem csoda, hiszen minden józanul gondolkodó ember azt szeretné, hogy tiszták legyenek a vizeink, zöldelljenek az erdőink és mezőink, valamint a szabadban játszó emberek felett kéken ragyogjon az ég.
 
Ezernyi új feladat

A célok megvalósítását az ENSZ Közgyűlése azzal is szerette volna előmozdítani, hogy minden évben egy másik ország adhatott helyet a világnaphoz kapcsolódó legfontosabb nemzetközi rendezvényeknek, konferenciáknak. Évről évre újabb és újabb fontos témák alapvető kérdéseit vitatták meg. 2015-ben arra figyelmeztették az embereket, hogy fogják vissza a fogyasztásukat. A következő esztendőben határozottan felléptek az illegális vadállat-kereskedelemmel szemben.

Az évek során alaposan megvizsgálták, mit tehetünk az erdőkért, a tengerekért, hogyan tehetjük zöldebbé a gazdaságot, miként csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, valamint megvizsgálták, hogyan lehetne megállítani a milliók életét veszélyeztető elsivatagosodást.

Az idén a biodiverzitás témakörét járják körbe. A központi rendezvények házigazdája Németországgal karöltve Kolumbia lesz. A világ számos pontján tartanak környezetvédelmi rendezvényeket, felvilágosító műsorokat, előadásokat, összejöveteleket.
 
Érdemes érdeklődni!

Ha szeretne többet megtudni arról, hogy a Hegyvidék eddig milyen erőfeszítéseket tett a környezetvédelem területén, akkor látogasson el a kerületi Zöld Iroda oldalára.
Az iroda munkatársai örömmel várják az érdeklődőket és minden környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésről szívesen nyújtanak felvilágosítást.
 
A Zöld Iroda elérhetősége:

Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint

Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907-es mellék

E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...