Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-08-24

A természet ajándékai – nemzetközi konyhakerti világnap

A természet ajándékai – nemzetközi konyhakerti világnap

Bár körülöttünk rohamosan átalakul a világ, sokan mind a mai napig ragaszkodnak ahhoz, hogy ők maguk és gyermekeik egészséges, helyben termelt, organikus zöldséget és gyümölcsöt egyenek. E célkitűzés több mint egy évtizede központi szerepet kap az augusztus 30-án megtartott nemzetközi konyhakerti világnapon. A megfelelően kialakított konyhakerttel ráadásul nemcsak a természetet óvjuk, de elérhetjük, hogy mi magunk is kiegyensúlyozottabban, nyugodtabban és egészségesebben éljünk.


Az ezredforduló óta számos kihívással kellett szembenéznünk. Nyilvánvalóvá vált, hogy milyen súlyos következményekkel jár a klíma megváltozása. Hol vannak már a régi szép telek, a fehér karácsonyok, a tájat hónapokon át beborító vastag hótakaró? Már nem lepődünk meg azon, hogy nyáron néha heteken át pokoli hőség tombol itthon, aztán tizenöt fokra zuhan a hőmérő higanyszála, és a nyár derekán elő kell szednünk a pulóvereket és a kiskabátokat.
Vannak olyan jelenségek, amelyek ellen nehéz fellépni. Más problémák megoldása viszont kézzelfogható közelségben van, és mi is aktívan bekapcsolódhatunk a bajok elhárításába. Ilyen az egészséges, organikus táplálkozás is.
 
Városi kertészkedés

Az elmúlt évtizedekben sok százmillió ember költözött be a nagyvárosokba. Óriási erőfeszítést igényel az afrikai, ázsiai, dél-amerikai metropoliszok lakosságának ellátása. Van, ahol ezt vegyszerezéssel, a természettel nem törődve próbálják megoldani. A világ legfejlettebb országaiban, így hazánkban is szerencsére más a helyzet. Európa számtalan városában találhatunk kisebb-nagyobb konyha- vagy közösségi kerteket. Magyarország 2013-ban kapcsolódott be a nemzetközi konyhakerti nap programsorozatba. Ezen a világnapon a résztvevők felhívják a figyelmet arra, hogy a bio-konyhakertészkedés mennyire hasznos a természetnek, valamint az emberi társadalomnak.

Érdemes felfedezni saját régiónk élelmiszer-termelési lehetőségeit. A programok megmutatják, milyen termékekkel várnak minket a hazai gazdák. A jó minőségű biozöldségek és biogyümölcsök fontos szerepet játszhatnak a vendéglátásban, az otthoni táplálkozásban és az egészségünk megőrzésében. Ráadásul a saját konyhakertjükben élelmiszert termelők erős közösségeket alakítanak ki. Megismerkedve velük számos hasznos dologról értesülhetünk, bővíthetjük kertészkedési vagy főzési tudásunkat.

Az internetet felhasználva kapcsolatot alakíthatunk ki rengeteg biokertésszel. Tanulhatunk tőlük, vagy éppen megoszthatjuk velük a tapasztalatainkat.

Számos olyan fórumot találhatunk, ahol beavatnak minket a zöldfelületi és a kertgazdálkodás titkaiba. Könnyedén elsajátíthatjuk a legkorszerűbb eljárásokat is.

Megtudhatjuk, milyen a mélymulcsos kertművelés, hogyan háríthatjuk el zöldmódszerekkel a kártevőket, vagy mit érdemes csinálnunk, ha a fájós derekunk miatt kapálás nélkül szeretnénk gazdálkodni a konyhakertünkben. 
 
Egészségesen és jókedvűen

A környezetbarát konyhakertészkedéssel a későbbiekben részletesen foglalkozunk, addig is kedvcsinálónak összegyűjtöttünk néhány hasznos gondolatot: a saját konyhakert nagy előnye, hogy itt garantáltan jó minőségű, szennyezőanyagoktól mentes zöldséget, gyümölcsöt termeszthetünk.

A kertészkedésnek megvan a maga spirituális oldala is. Szó szerint közelebb kerülünk az anyatermészethez, amikor egy kis területen megműveljük a földet. A szemünk láttára sarjad, növekszik élet a cserepekben vagy a kertben. Megnyugtató, kellemes időtöltés, és a kikapcsolódás legharmonikusabb formája a kiskertünk ápolása.

Ennek méretét hozzáigazíthatjuk a lakókörnyezetünkhöz. Ugyanolyan szép élményeket jelenthet, ha csak néhány cserépben termelünk például paradicsomot vagy fűszernövényeket, mintha egy kertes házban a megművelhető terület egy részét konyhakertté alakítjuk. 
 
Új élmények várnak ránk

Mielőtt belevágnánk a saját kertünk kialakításába, érdeklődjünk, és válasszuk ki a megfelelő növényeket. Olyat érdemes termeszteni, amit szeretünk, nem igényel sok munkát, és ellenáll a városi környezet kihívásainak. Ha az erkélyen vagy a teraszon akarunk zöldséget termelni, akkor használjunk cserepeket vagy fellógatott tárolókat. Ne csak két dimenzióban gondolkozzunk, hanem háromban. A plafonról vagy a falakról is lógathatunk le tárolókat.

Ha az időjárás lehetővé teszi, a sok növény szépen megnő. Egy részük dekorációnak is nagyon jó. Eltakarhatjuk vele a falat, és zöld szigetté változtathatjuk az erkélyünket. Vannak kúszónövények, amelyek nem teremnek ehető zöldségeket, de zöld leveleikkel természetes függönyt alkotnak.

Mások, például a bab, hozzájárulhatnak az étrendünkhöz, miközben díszítőelemként is megállják a helyüket. Nagyon jól mutatnak a kövirózsák különböző fajtái is.

A konyhaművészetben fontos szerep jut a különböző fűszereknek. A fűszernövények nem igényelnek nagy termőföldet, így kis területen, például ládákban is termelhetünk elegendőt belőlük. Ültethetünk magunknak rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet vagy éppen zsályát. Ezekkel megint csak pénzt takaríthatunk meg, ráadásul kertészkedés közben remekül szórakozunk.

Vannak, akik nem azért kertészkednek, hogy bővüljön az étrendjük, hanem mert szeretik kis zöld szigetekkel feldobni az otthonukat. Közülük kerülnek ki a kaktuszrajongók vagy a fokföldi ibolya szerelmesei. Mások kicsit régimódiabban állnak a kertészkedéshez, és ragaszkodnak ahhoz, hogy amit megtermelnek, azt meg is lehessen enni.

Valószínűleg mindkét csoportnak igaza van: ráadásul nemcsak jó szórakozást jelent a konyhakertben tenni-venni, de közben egyszerre tudjuk a környezetvédelem ügyét szolgálni és elősegíteni, hogy egészséges ételek kerüljenek fel az asztalunkra.

A nemzetközi konyhakerti világnapon vidám otthoni kertészkedést kívánunk mindenkinek!

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...