Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-12

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Immár tizennyolc esztendeje október 18-án országszerte megünnepeljük a magyar festészet napját. A neves művészek kezdeményezésére elindult mozgalom rendkívül népszerűnek bizonyult. Ma már nemcsak egynapos az ünneplés, hanem évről évre tíz napig tart a nagyszabású művészeti fesztivál, amit napjainkban jogosan tartanak a kortárs hazai és határainkon túli magyar festészet méltó és nagyszabású seregszemléjének. 


A magyar festészet napja 2002-ben civil kezdeményezésként született. Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula úgy vélte: fontos volna, ha az emberek megismerhetnék a kortárs magyar festészetet is, mégpedig eleven, interaktív módon, nem csupán a múzeumok négy fala közé zárva. 

Az egyik legősibb művészeti műfajnak számító festészet a 21. században él és virul. Elevenen lüktet benne az emberiség alkotási vágya, valamint a képi megjelenítés igénye. Hazánk számos nagyszerű festővel ajándékozta meg a világot.

Ki ne ismerné Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Czinege Zsolt, Csók István, Fényes Adolf, Lotz Károly, Ferenczy Károly, Madarász Tibor, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Székely Bertalan vagy éppen a XII. kerületben élő és itt alkotó Barabás Miklós gyönyörű alkotásait? A nagy mesterek nyomdokaiban számos tehetséges kortárs művész halad. Érdemes az ő művészetükkel is közelebbről megismerkedni. Erre remek lehetőséget nyújt a Szent Lukács evangélista nevéhez kapcsolódó októberi rendezvénysorozat.
 
Szent Lukács, a festők védőszentje 

Rómában Szűz Máriáról nevezték el az egyik legnagyobb katolikus templomot, a Santa Maria Maggiore-bazilikát. A festők időtlen idők óta elzarándokoltak erre a helyre, mert a templomban féltett kincsként őriznek egy képet, amelyet talán maga Szent Lukács evangélista készített.
 
Lukács a középkorban lett a festők védőszentje. A városokban a róla elnevezett céhekbe tömörültek a festők mellett az ötvösök, a vésnökök, a fafaragók és az aranyverők is. A keresztény ikonográfiában általában a szárnyas bika képe utal Lukácsra.

Az életéről csak keveset tudunk, Pál apostol révén derült ki, hogy valószínűleg orvos lehetett. A hagyományok szerint nemcsak nagyszerűen szónokolt, de jól értett a festészethez is. Az emléknapját október 18-án tartják, így logikus választásnak tűnt, hogy a hazánk és az egész Kárpát-medence festészetét bemutató rendezvénysorozatot e jeles napon tartsák meg.
 
Egyre népszerűbb program

A programok népszerűségét jól mutatja, hogy már 2003-ban sem volt elegendő egyetlen nap a sok rendezvényre. A közös ünnepléshez kapcsolódó bemutatók, kiállítások, találkozók 2006-ban már több mint egy héten át tartottak. Két évvel ezelőtt a szervezők büszkén számolhattak be arról, hogy a magyar festészet iránt érdeklődők négyszáz művész alkotásait tekinthették meg.

Jól mutatja e művészeti ág népszerűségét, hogy a rendezvénysorozat látogatottsága ugyanúgy folyamatosan növekszik, mint a kiállító alkotók száma. Ráadásul a kínálat is egyre sokszínűbb. A jól bevált tárlatok mellett koncertekre, színházi előadásokra és irodalmi műsorokra is sor került.

A támogatók között ott találjuk a Nemzeti Kulturális Alapprogramot, a Magyar Nemzeti Galériát, a Szent István-bazilikát vagy éppen a Millenáris csarnokait. A rendezvénysorozat külön érdekessége, hogy minden évben életműdíjat kap egy hetven év feletti, kiemelkedő hazai festőművész.

Ilyen elismeréssel büszkélkedhet Lossonczy Tamás, Kokas Ignác, Sváby Lajos, Gerzson Pál, Deim Pál, Konok Tamás, Bartl József, Breznay József, Szentgyörgyi József, Veress Sándor László, Keserű Ilona, Molnár Sándor, Végh András, Szabados Árpád és Hajnal Gabriella is.

A kitüntetettek között Munkácsy- és Kossuth-díjas alkotókat, valamint kiváló művészeket és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotókat találunk. Az elmúlt évben Budapest mellett jelentős rendezvényekre került sor az ország számos pontján, olyan meghatározó kulturális központokban, mint Szolnok, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Jászberény és Eger.

A programsorozatot az idén is meghirdették. Múzeumok, galériák és művészek csatlakoztak az októberi rendezvénysorozathoz. A szervezők természetesen tisztában vannak azzal, hogy az adott egészségügyi helyzetben mennyire fontos a mindannyiunk érdekében meghozott biztonsági szabályok betartása. A festészetet szerető emberek ügyelni fognak önmagukra és a többiekre, a kiállításokra ellátogatókra, a művészekre és a rendezvények résztvevőire.

Biztosra vehetjük, hogy ez a népszerű kezdeményezés a későbbiekben is ugyanolyan sikeres lesz, mint eddig, és nem okoznak különösebb fennakadásokat 2020 megpróbáltatásai.
 
Kapcsolat

Ha szeretne többet megtudni a programsorozatról, akkor érdemes írnia a következő e-mail-címre: festnapinfo@gmail.com

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...