Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-13

Már 90 éve a világ kedvence – április 13. a Scrabble társasjáték napja

Már 90 éve a világ kedvence – április 13. a Scrabble társasjáték napja

Játszani jó dolog: segít kikapcsolódni, ellazulni, nyugalommal, örömmel tölthet el. A számítógépek és az internet világában sem csökkent a hagyományos táblás játékok és a kártyajátékok szerepe. A mai ember ugyanúgy szeret játszani, mint déd- és ükszüleink. 


Április 13-án szerte a nagyvilágban különös, egészen egyéni ünnepségre kerül sor. A tudást, a műveltséget, a gyors gondolkodást és a kombinatorikai készséget fejlesztő játékok rajongói ekkor ünneplik a Scrabble világnapját.
 
A Scrabble kilencven évvel ezelőtt született az Egyesült Államokban. Alfred Butts építészmérnököt megviselte a nagy gazdasági világválság. A fiatalember kiutat keresett a szegénységből. Nemcsak ügyes mérnöknek, de élesszemű művésznek is számított. Olyan jól festett és rajzolt, hogy hat képe bekerült New Yorkban a Metropolitan Múzeum gyűjteményébe.

Arra gondolt, hogy valamilyen olcsó társasjátékot kitalálva túljuthat a nehézségeken. Alaposan megvizsgálta a már létező játékokat, a sakkot, a dámát, a bingót és a kaszinókban népszerű kockajátékot is. Tudta, hogy mennyire népszerűek a keresztrejtvények. Mivel a válság miatt az USA-ban nagyon sok volt a szegény ember, ezért egy drága társasjáték szóba sem jöhetett.

Butts olyan kellemes időtöltést próbált meg kitalálni, aminek a szabályait percek alatt mindenki elsajátíthatja, ám a játék hosszú órákon keresztül tartó izgalmat ígér. Fontos volt az is, hogy – a sakkhoz hasonlóan – újra és újra lehessen játszani vele, ne unjanak rá néhány forduló után. Az előkészítő munka során megvizsgálta a The New York Times címlapját és feljegyezte, hogy az ábécé egyes betűi milyen gyakran szerepelnek az oldalon. Ez segített neki „belőni” az egyes betűk pontértékét a játékban. Butts New York Queens városrészében élt. A játék kitalálójának emlékét tábla őrzi azon a helyen. 
 
Nehéz kezdet

A játékgyártóknak először egyáltalán nem tetszett a Lexiko fantázianevet viselő újdonság. Végül James Brunot vállalkozó vásárolta meg a jogokat. Ő nevezte el Scrabble-nek. 

1948-ban már több játékboltban is meg lehetett venni a dobozt. Négy év kellett hozzá, hogy az emberek felfigyeljenek erre az izgalmas időtöltésre. Az ötvenes évek elején Brunot kis cége már nem tudott elég dobozt gyártani, ezért együttműködésbe kezdett egy nagy játékgyárral, és a Scrabble diadalútja azóta is tart. A világon már 150 millió dobozt értékesítettek belőle. Nemcsak otthon játszanak vele, de komoly Scrabble-bajnokságokat is szerveznek. A gyártók gondoltak a vakokra és a gyengén látókra is: több világnyelven elkészítették a játék olyan változatát, amivel ők is játszhatnak.
 
A társasjátékok előnyei

Az elmúlt egy évben a járvány miatt a gyerekek gyakran nem mehettek óvodába, iskolába, de az utcára, a játszótérre sem, ezért nagyon sok időt töltöttek otthon. Ilyenkor óriási előnyt jelent, ha izgalmas társasjátékokat tudunk a kezükbe adni, amelyekkel nemcsak önfeledten szórakozhatnak, de a jó játék leköti az idejüket és az energiáikat.

Érdemes olyan játékot választani, amivel mi is szívesen játszunk. Csodálatos élmény lehet, ha a gyerekek és a szülők vagy éppen a nagyszülők együtt játszanak. A tanárok és az óvodapedagógusok tudják, milyen sok előnye van a társasjátékoknak. A lényeg a közös időtöltés. A játék során együtt kacaghatunk vagy éppen együtt mérgelődhetünk. Közösen örülhetünk valamelyik játszótársunk győzelmének, de megvigasztalhatjuk a vesztest is, hogy a siker reményében újra szerencsét próbáljon.

A játék nagyszerű gyakorlóterep. Felkészíti a kicsiket az élet iskolájára. Előnye, hogy bátran kipróbálhatják magukat, nem jár semmilyen végzetes következménnyel, ha nem ők győznek. Olyan helyzetekbe kerülnek, amelyek révén izgalmas és újszerű problémamegoldó stratégiákat próbálhatnak ki. Rengeteget tanulnak, mégpedig úgy, hogy ezt nem is veszik észre.

A tanulás folyamata játék közben nem olyan, mint az iskolában. Nem tényanyagot sajátítanak el, hanem módszereket és a megfelelő hozzáállást. Megismerik a győzelem ízét, de azt is, hogy időnként mindenki veszít. Csakhogy az ilyen vereség nem okoz gondot. Egy-két jó szó elég ahhoz, hogy a kis játékos ne pityeregjen, hanem ismét próbára tegye az ügyességét. Hívjuk fel a figyelmét arra, hogy az előbb miért nem ő nyert, és utána meglepődve láthatjuk, mennyire gyorsan kijavítja az előző hibáját, hiszen legfőbb vágya, hogy jól szórakozva nyerhessen. 

Játsszunk együtt minél többet gyermekeinkkel, unokáinkkal. A táblás játékok, de a kártyázás is az észrevétlen tanulás eszköze lehet. A kicsiket közben több kreatív hatás éri, ami miatt fejlődhet a képzelőerejük, és még inkább alkalmassá válnak a világ feltérképezésére és megismerésére. Tanulni tudnak a hibáikból, megértik, miért fontos a sportszerűség, és oda sem figyelve elsajátítják a másokkal való együttműködés alapjait. 

Ha pedig olyan játékot teszünk le eléjük, mint a Scrabble, azzal nem csupán a kombinálási képességüket, de a szókincsüket és a műveltségüket is fejleszthetjük. A családi közös program, a játékkal töltött órák mindannyiunknak segítenek, hogy közelebb kerüljünk azokhoz, akiket a legjobban szeretünk.
 
Játsszunk egy jót!

Április 13-án mi is bekapcsolódhatunk az ünnepségbe. Ennek az a legegyszerűbb módja ha – az érvényben lévő egészségügyi előírások lelkiismeretes betartásával – családi körben vagy a barátainkkal elővesszük a saját dobozunkat és játszunk egy jót. A leghosszabb érvényes Scrabble-szó angol nyelvterületen így hangzik: Oxyphenbutazone. Összesen 1850 pontot érhet. 

Szeretnénk játékra hívni az olvasóinkat. Írják meg nekünk, mi volt a leghosszabb érvényes szó, amit sikerült kirakniuk egy magyar Scrabble-ben. Arra is kíváncsiak lennénk, hogy ez a szuperszó hány pontot ért.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...