Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-30

Kiapadhatatlan energiaforrás – május 3. a Nap világnapja

Kiapadhatatlan energiaforrás – május 3. a Nap világnapja

1978 óta egyre többen ünneplik a Nap, vagyis az életet adó központi csillagunk világnapját. Az ilyenkor tartott rendezvények, összejövetelek, előadások és akciók lehetőséget adnak arra, hogy átgondoljuk: a tiszta napfényt felhasználva miként szoríthatjuk vissza a modern civilizációra jellemző környezetszennyezést. 


Bár az elmúlt másfél évben a járvány miatt átalakultak a hétköznapjaink, mégis úgy tűnik, nem váltak be azok a remények, amelyek szerint ezt az időszakot kihasználva begyógyulhatnak a természeten ejtett sebhelyek. Voltak ugyan olyan hatalmas ipari központok, ahol minden üzemet leállítottak, megszűnt a termelés, és néhány nappal később az emberek döbbenten tapasztalták, hogy kitisztult a fejük fölött az ég. Az iskolába siető gyerekeket nem kínozta köhögés, nem tette tönkre zsíros, ipari pernye a nők haját és arcbőrét, sőt a szél sem hozott magával olyan szennyeződéseket, amitől mindenkinek vörössé vált és könnyezett a szeme. Tízmilliók lélegezhettek fel a mindaddig füstben fuldokoló nagyvárosokban. A váratlan fordulat mindenekelőtt azokat a gyerekeket lepte meg, akik még sosem gyönyörködhettek a napnyugta látványában. 

Korai lenne megvonni a járványt kísérő környezetvédelmi intézkedések és jelenségek mérlegét. A teljes kép ugyanis nem állt össze, bár bizonyos részterületek változásaival tisztában vagyunk. A légi forgalom jelentős visszaesésével a repülőgépek sokkal kevésbé szennyezik a környezetet, ám a mérleg másik serpenyőjében ott van a karantén idjén keletkezett megdöbbentő nagyságú szemét és hulladék.

Az idén épp a járvány miatt nem kerülhet sor nagyszabású nyilvános megmozdulásokra, tömegrendezvényekre. Ugyanakkor, ha május 3-án alkalmunk nyílik – az érvényes egészségvédelemi előírások betartásával – sétálni menni, azt láthatjuk, hogy egyre több ház tetejét díszítik napelemek. Ez jó jel, mert az mutatja, hogy mind többen tisztában vannak a környezetvédelem fontosságával és a nap energiájában rejlő lehetőségekkel. 
 
Nem csak egy egyszerű földműves

A múlt század ötvenes éveiben Jimmy, egy fiatal georgiai földbirtokos is mind gyakrabban nézett fel az égre. Korán kelt, hogy napkeltekor már kint legyen a földimogyoró-ültetvényeken, és gyakran előfordult, hogy napnyugtakor még kint dolgozott. Tisztában volt azzal, hogy a mezőgazdasági termelők számára a nap energiájamennyire fontos.

Az amerikai haditengerészetből frissen leszerelt fiatalembert James Earl Carternek hívták. Komoly erőfeszítéssel felvirágoztatta a családja birtokait, majd egyetemi diplomát szerzett természettudományokból. A termőföldeken dolgozva volt ideje elgondolkozni az egyszerű embereket leginkább érintő környezetvédelmi problémákról. Ezekről az elvekről akkor sem feledkezett meg, amikor 1977 januárjában megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Az ország első embereként sokat tett azért, hogy az amerikaiak és a világ népessége ráébredjen a környezetvédelem jelentőségére
 
Közös emlékezés

Az új elnököt mindenki Jimmy Carter néven emlegette. Egy évvel a beiktatása után úgy döntött, hogy egy jelképes döntéssel is támogatja a természet megóvását. A tanácsadója a neves környezetvédelmi aktivista, Denis Hayes volt. Mind a ketten egyetértettek abban, hogy a súlyosan környezetszennyező fosszilis energiahordozók: a feketeszén vagy a kőolaj helyett a napenergia felhasználását kellene előremozdítani. Hayes nevét akkor ismerte meg a nagyvilág, amikor 1970-ben megszervezte a föld világnapját.

Az első ünnepségen Carter elnök egy új napkutató intézetben intézett beszédet az emberekhez. Jelentős összejövetelre került sor az Acadia Nemzeti Parkban, a Cadillac-hegységben. A néphagyomány szerint ez az a hely, ahol a felkelő nap sugarai hajnalban a legkorábban érintik meg Amerika földjét. Sikerült több hírességet, világsztárt meggyőzni arról, hogy támogassák a környezetvédelmet. New Yorkban Robert Redford arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy a napenergiát egyetlen külföldi nemzet sem tudja elzárni az amerikaiak elől.

Ma már nem sokan emlékeznek rá, de 1973-ban komoly válság rázta meg a nyugati világot. Akkor is leálltak a gyárak, mint tavaly, az autópályákról eltűntek a kocsik, és kilométeres sorok alakultak ki az órák alatt kiürülő benzinkutak előtt.

1973-as olajválság során ugyanis az arab nemzetek embargót hirdettek a Nyugat ellen, és nem voltak hajlandók kőolajat eladni a külföldi országoknak. A válságnak súlyos következményei voltak. A nyugati emberek rádöbbentek arra, mennyire kiszolgáltatottak, és hogy a jólétük a kőolajtól függ.
 
Zöld holnap

Sokan kezdték el keresni a lehetséges kiútat. Volt, aki a környezetszennyező amerikai kőolaj-kitermelés felfuttatását javasolta, míg mások a természetet védő módszerek használata mellett kardoskodtak. Közéjük tartozott Barry Commoner professzor, környezetvédő aktivista, aki Washingtonban arról beszélt, hogy a napenergia alkalmazása olyan fontos a mai nemzedékek számára, mint őseiknek a rabszolgaság eltörlése. 

A hetvenes évek vége óta minden évben megismételték a rendezvényeket. Ma már nemcsak az USA-ban tartanak előadásokat, programokat és összejöveteleket, de több mint húsz országban szerte a világon. Ezek során mind több emberhez jut el az üzenet arról, hogy miért érdemes a hagyományos energiahordozókat a nap fényével felváltani.

Az emberiség ősidők óta felhasználja a fény- és a hőenergiát. A legkorszerűbb fotovoltaikus rendszerek, valamint a naperőművek mind több energiát bocsátanak a rendelkezésünkre, és egyre jobban hozzájárulnak az enegiaéhségünk csökkentéséhez. A napelemek nagy előnye, hogy a telepítésüket követően ingyenes az energia. Felhasználásukkal csökkenteni lehet az ország energiafüggését más államoktól, ráadásul a napfény a legtisztább energiafélék közé tartozik.

Hazánkban is egyre több naperőmű működik, és sokan szívesen szerelnek napelemeket az otthonaik tetejére. Így, apró lépésekkel haladva is komoly eredményeket érhetünk el. Hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyermekeinket már ne kínozza a szmog és a füst, hanem ragyogó kék ég alatt, a napfényben fürdőzve, egészségesebben élhessenek.
 
Hegyvidéki hasznosítás

Itt nálunk a XII. kerületben több, az Önkormányzat által létrehozott, a nap energiáját hasznosító beruházás is megvalósult. Így kerültek napelemek a Normafa és a Kimbi óvódákra, a Svábhegyi bölcsődére és a Polgármesteri Hivatal tetejére.
 
Ezek mellett, a kisgyerekes családok számára egyik fontos területen, a játszóterek felújításánál szintén figyelembe vették a megújuló energiaforrások használatát, ezért a MOM Kulturális Központ melletti és a Pethényi utcai játszótereken is napelemes lámpák biztosítják a sötétedés utáni világítást.

Ajánló
Ajánló
Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...