Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-06-06

Hegyvidéki Napok – két nap jókedv

Hegyvidéki Napok – két nap jókedv

Kerületünkben idén immár tizedik alkalommal rendezzük meg az itt élők nagyszabású közösségi összejövetelét, az elmúlt évtized során szép hagyománnyá vált Hegyvidéki Napokat. A bőséges kínálatban ugyanúgy találunk az egészséggel, a szabadidővel, a környezetvédelemmel kapcsolatos programpontokat, mint olyan rendezvényeket, amelyek a fiatalok és az idősebbek szórakoztatását szolgálják.

A 2017-es Hegyvidéki Napokra június 10-én és 11-én kerül sor. Remélhetőleg az időjárás is kegyes lesz a „hegylakókhoz”, és a rendezvényre látogatók kellemes időben válogathatnak a különféle lehetőségek között. Lesznek olyan programok, amelyeken mind a két napon részt vehetünk. Ilyenek a családi rendezvények, vagy éppen a Borbazár is. Szombaton és vasárnap egyformán vár minket a Gesztenyés kertben a napközben a Nagyszínpad, este pedig a Kisszínpad. 
 
Rengeteg remek program
 
A változatos programkínálatban a látogatók minden korosztálya bizton talál kedvére valót a a kulturális,  családi és egyéb színes programok között. Az idei rendezvénysorozat egyik újdonsága, hogy nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem. Az önkormányzat rendkívül fontosnak tartja a természet védelmét, a kerületben található gyönyörű erdők, fasorok, a változatos élővilág, a a köztéri zöldfelületek megóvását. A Hegyvidéki Napokon a szélesebb közönségnek is bemutatkozik az önkormányzat féléve megalakult Zöld Irodája. A Duna-Ipoly Nemzeti Park játékos módon mutatja be a természet titkait. A Normafa Park intézmény sátrában tájékoztatást kaphatunk a Normafa karbantartásáról, rehabilitációjáról, láthatjuk, hogy miként működik a hegyi kistraktor vagy éppen a bivalyerős, négykerekű terepmotor. Érdekesség: ezt arra használják, hogy egy különleges hordágyutánfutó szállítóval megmentsék a bajba jutottakat. 

A fesztiválon nagy hangsúlyt kap az egészség is. A bajok megelőzésére helyezve a hangsúlyt, a MOM Kulturális Központban szombaton hagyományosan megrendezzük a Hegyvidéki Egészségnapot, ahol ingyenes szűrésekkel, tanácsadással várják a szakemberek az érdeklődőket. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás, sportolás. A MOM Sport és a Szabadidősport Központ standjainál vasárnap a kerületi sportolási lehetőségekkel ismerkedhetünk, és ügyességi játékokban is részt vehetünk.

A rendezvényen a Hegyvidék kártyával kapcsolatos újdonságokról is részletes tájékoztatást kaphat! Sőt, a rendezvényen szeretnénk bemutatni néhány elfogadóhely partnerünket is, amelyek szolgáltatásait a kártya felmutatásával kedvezményesen tudja igénybe venni.

Szánjon egy kis időt önmagára, látogasson el az Információs pult közelében található Hegyvidék kártya standhoz, mutassa fel Hegyvidék kártyáját, és jelentkezzen be egy 10 perces ingyenes helyszíni hátmasszázsra, a Vitality Wellness jóvoltából!
 
Kutyák, lovak és malactető
 
A gyerekek egy percig sem fognak unatkozni ezen a hétvégén. A Gesztenyés kertben arcfestés, ugrálóvár, kézműves és népi játszóház várja őket. A Fabatka Portán kipróbálhatják, hogy milyen a hordólovaglás, a patkódobás és a malactető. 
 
Vasárnap játékosan foglalkozhatnak a tudománnyal, a Noé Állatotthon önkéntesei pedig elhozzák megmutatni kis védenceiket. Az állatokat meg is lehet simogatni. Igazi különlegesség lesz a Mesesátor, ahol a kicsik és a nagyobbak is varázsos utazásokra indulhatnak a mesék világában.
 
A szombati közrendvédelmi program keretében rendőrkutyás bemutató, önvédelmi bemutató, és számos izgalmas rendészeti és katasztrófavédelmi program várja az az érdeklődőket. Láthatjuk a Hagyományőrző Rendőrszázad csodálatos, korhű egyenruháit, megismerhetjük a dunai vízi rendészet munkáját, a gyerekek felülhetnek a rendőrmotorokra, bekukkanthatnak a rendőrautóba, tűzoltókocsiba, de játékos formában nyomozhatnak is a gyerekek, és megismerkedhetünk a bűnmegelőzés titkaival is. Egy baleseti helyszín szimulációjával pedig a rendőrség, a tűzoltók, a katasztrófavédelem, illetve a polgári védelem összehangolt munkával mutatnak be egy mentési gyakorlatot.
 
Igazi zenei fesztivál
 
A Gesztenyés kertben a Nagyszínpadon szombaton fellép a Búgócsiga Zenede, a Készenléti Rendőrség Zenekara, az 1967-ben megalakult, a hagyományokat ápoló Soroksári Német Nemzetiségi Táncegyüttes is. 
Számos más nagyszerű előadó mellett láthatjuk még a Musique du Soleilt, és Freddiet, este pedig fellép a sztárokat felvonultató Random Trip. A A koncertek után a Kisszínpadon szombaton Kárász Eszter énekel francia sanzonokat. 
 
A Nagyszínpadon vasárnap délelőtt lép fel a gyerekek nagy kedvence, Halász Judit, majd a Csillagok Háborúja filmek jól ismert jelmezeibe öltözött szereplőivel találkozhatunk. Érdemes elmenni az aradi Csiky Gergely Főgimnázium néptánccsoportjának bemutatójára, és az igazi hawaii táncukat bemutató Aloha Társulat és Tánccsoport produkciójára.
 
A szervezők olyan sok nagyszerű előadót hívtak meg erre a két napra, hogy a neves vendégek és az összes program bemutatásához egy kisebb könyvre volna szükség. Éppen ezért most – a teljesség igénye nélkül – még megemlítjük, hogy itt lesz velünk a Hegyvidéken a Fülöp Szabolcs és Nyakas Péter duó, Szirtes Edina Mókus és a vonósnégyes, a világzenét játszó Napra együttes, a Creme de la Pop és a Zrínyi Pop is.
 
Evés, ivás, kirándulás
 
Ha pedig valakinek annyira megtetszettek kerületünk a Hegylakó Magazinban bemutatott természeti szépségei, nevezetességei, hogy szeretné bejárni azokat, akkor erre vasárnap délelőtt nyílik lehetőség. 

Tapasztalt vezetők segítségével tekinthetik meg, például a Normafát, a Szent Anna kápolnát vagy éppen a Budaszentlőrinci pálos kolostor romjait. Annak sem kell lemondani a Hegyvidék megismeréséről, aki nem akar gyalogolni. Számukra buszos városnézést szervez a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény.
 
Idén a hegyvidéki főzőverseny a „bort a bográcsba” tematika körül körül forog. Aki a csapatok által főzött ínyenc bográcsos falatok látványától megéhezik, a rendezvény területén számos street-food vendéglátó konyháját látogathatja meg. A finom ételek mellett a Gesztenyés-kertben neves hazai pincészetek borait kóstolhatjuk meg a Borbazárban. És, hogy ne menjünk haza üres kézzel, a kézműves kirakodóvásárból vásárfiát is választhatunk magunknak vagy a családnak.

Fontos tudnivalók
 
A rendezvények ideje alatt folyamatos orvosi ügyelet működik, és az sem okoz gondot, ha valakinek tisztába kell tennie vagy meg kell etetnie kisgyermekét. A babás anyukákat ugyanis külön jurtasátor várja a Gesztenyés kertben.
 
További információkat az interneten, a www.hegyvidek.hu oldalon, itt, a Hegylakó Magazinban, valamint  a Hegyvidék újságban talál.

Ajánló
Ajánló
Házasságkötés anno és ma

Házasságkötés anno és ma

Hazánkban sokáig csak egyházi házasságkötés volt lehetséges, de a „modernizáció”,...

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Immár tizennyolc esztendeje október 18-án országszerte megünnepeljük a magyar festészet...

Az állatok világnapja és Assisi Szent Ferenc

Az állatok világnapja és Assisi Szent Ferenc

A katolikus egyház egyik legnépszerűbb középkori szentje, Assisi Ferenc már a 13. század...