Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-09-03

A krimi királynője - Agatha Christie fesztivál

A krimi királynője - Agatha Christie fesztivál

A ma már klasszikusnak számító angol írónő, Agatha Christie művei világszerte ott sorakoznak a könyvesboltok és a könyvtárak polcain. Japánban ugyanúgy rajonganak érte, mint Kanadában vagy Brazíliában. Izgalmas és fordulatos történeteivel pedig már rég meghódította a magyar olvasókat is. Szeptember 15-én nagyszabású rendezvénysorozattal emlékeznek meg róla a MOM Kulturális Központban. Ide nem csak a krimirajongóknak érdemes ellátogatniuk! 

A krimi koronázatlan királynője 1890-ben szeptember 15-én született. Nem csupán izgalmas detektívtörténeteket írt, hanem színdarabokat és romantikus regényeket is. A születésnapjáról egészen különleges módon akarnak megemlékezni itt nálunk, a Hegyvidéken. A Csörsz utcában, vagyis a MOM Kulturális Központban két teljes napon át minden Agatha Christie-ről szól majd. A színes programkínálat lehetővé teszi, hogy jókedvűen válogassunk a nagyszerű alkotó különféle művei, és az ezeket feldolgozó mozi filmek, színdarabok vagy épp filmsorozatok közül. 
 
Titokzatos élet

Annak ellenére, hogy a világban William Shakespeare művei és a Biblia után Agatha Christie krimijei szerepelnek a legnagyobb példányszámban kiadott könyvek dicsőséglistáján, a népszerű írónő életének számos pontjára borul homály. Kevesen tudják róla, hogy álnevet is használt. Romantikus regényeit Mary Westmacott néven adta ki. A britek arra büszkék, hogy Angliában látta meg a napvilágot, míg az amerikaiak örömmel emlegetik, hogy az apja révén amerikai származású.

Nem volt könnyű a gyerekkora, mert az apja sokat betegeskedett, és emiatt a szegénység réme fenyegette a családot. Franciaországba költöztek, ahol a kis Agatha nemcsak környezete nyelvét sajátította el, de zongorázni is megtanult. Életének egyik legnagyobb titka az volt, hogy operaénekes szeretett volna lenni. 
 
Boldogtalan házasság

Az első világháború árnyékában ment férjhez, vőlegénye a légierő pilótája volt. A nehéz háborús évek során nem élhetett előkelő úriasszony módjára, hanem dolgoznia kellett. Egészen különös helyen kapott ihletett. Egy gyógyszer-laboratóriumban dolgozott, amikor felmerült benne, hogyan lehetne kideríteni egy mérgezéssel elkövetett gyilkosságot. Nem volt könnyű dolga, mert a kiadók sorra elutasították első kéziratát. Nevetségesen olcsón kellett odaadni a könyvét, ám ennek dacára is örült, mert végre megjelent a műve.

Végül az 1926-ban megjelent Az Ackroyd-gyilkosság hozta meg a nagy áttörést. Hamarosan már az egész világ megismerte a nevét. Ekkor azonban szörnyű és titokzatos dolog történt. A férje bevallotta, hogy el akar válni tőle. Agatha nyomtalanul eltűnt, és majdnem két héten át hiába keresték. A krimirajongók körében valóságos pánik tört ki. Világszerte kutatás indult, hogy megtalálják, és végül egy hotelben bukkantak rá.

Szinte semmire sem emlékezett, talán idegösszeroppanást kapott. A különös kalanddal kapcsolatban a legkülönfélébb szóbeszédek terjedtek el. Felmerült az is, hogy titokzatos összeesküvők rabolták el, mert az új regényének elkészítése során félelmetes, ősi titkokra bukkant. 

A válás után az új férje a Közel-Keleten folytatott régészeti ásatásokat. Agatha elkísérte a   romok közé. Számos új könyv ötlete született a forró sivatagban vagy a Nílus partján. Munkásságának elismeréseképpen 1971-ben magasrangú brit kitüntetést kapott.
 
Kétnapos fesztivál

Szeptember közepén kétnapos, színes programkínálatú fesztivállal várják Agatha Christie rajongóit a MOM Kulturális Központba. Igencsak érdekes vendégekkel találkozhatnak, például Sztanyó István alezredessel, a 12.kerület rendőrkapitányság-vezetőjével és Iain Lindsay brit nagykövettel, valamint Takács Ferenc gyógynövény-szakértővel, illetve olyan híres magyar színészekkel, akik részt vettek a regényekből készült filmek szinkronizálásában.

A program szeptember 15-én délelőtt kezdődik. A megnyitó és a kerekasztal-beszélgetés után benézhetünk a Scrapbook alkotóműhelybe, a Barabás-teremben megkezdődnek a filmvetítések. Három órakor Takács Ferenc mérnök-tanár a különféle mérgekről tart előadást. Délután viszont nyugodtan kipróbálhatjuk a hagyományos brit ötórai teát, abban egészen biztos nem lesz méreg. 
Este hétkor a Játékszín adja elő a Tíz kicsi néger történetét feldolgozó És már senki sem című darabot. 

Ha valaki lemaradt volna ezekről a programokról, akkor másnap újra találkozhat a Scrapbook alkotóműhellyel, Takács Ferenccel, és az ötórai tea sem marad el. 11 órától három újabb Christie-filmet mutatnak be a Barabás teremben. A rendezvénysorozatot a belső kertben és a teraszon gardenparti zárja. A vendégek megkóstolhatják Agatha Christie kedvenc ételeit. A hangulatos szórakozásról a Studio 11 Ensemble és Bolba Éva énekesnő gondoskodik. 
 
A fesztivál pontos programját a képre kattintva olvashatják el!

Ajánló
Ajánló
Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

A mai fiatalok nehezen hiszik el, de annak idején – harminc-negyven évvel ezelőtt – nem...

Ezer év hűség – a magyar–lengyel barátság napja

Ezer év hűség – a magyar–lengyel barátság napja

Nagyszerű érzés magyarként Varsóban leszállni a repülőről vagy egy lengyel városban a...

Csodálatos, tiszta fény – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Csodálatos, tiszta fény – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

A február egyik fontos, nagy népszerűségnek örvendő egyházi ünnepe a Gyertyaszentelő...