Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-28

Advent a Hegyvidéken – a 2018-as Karácsonyi Vásár

Advent a Hegyvidéken – a 2018-as Karácsonyi Vásár

Decemberben ünnepeljük a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepét, a karácsonyt. A hónap során itt, a kerületben is ismét megtelik fénnyel és ragyogással a Városháza tér, ahol adventi ünnepségsorozat és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket. A részletes programban ön is egészen biztos megtalálhatja a legérdekesebb eseményeket, előadásokat, koncerteket. 

A karácsonnyal kapcsolatos ünnepségek advent első vasárnapján kezdődnek, és a keresztény kultúrkörben általában január 6-áig, vagyis Vízkereszt napjáig tartanak. A görög katolikusok a karácsony előtti hatodik vasárnaptól kezdik a felkészülést, míg más felekezetek a negyedik vasárnapot tekintik kiindulópontnak. A keresztény egyházi naptárban állandó ünnepeket és mozgó ünnepeket is találunk. Ez utóbbiakat évről-évre más-más napokon ünnepeljük meg. Közéjük tartozik többek között hamvazószerda, virágvasárnap, a húsvét és a pünkösd is. Advent első vasárnapja hagyományosan a Szent András apostol napjához eső legközelebbi vasárnap. 
 
Az Úr eljövetele

A keresztény egyházi év egyszerre kezdődik a karácsonyi ünnepkörrel. Az adventi időszak hossza évenként változhat attól függően, hogy az első vasárnap november 27. és december 3. között pontosan melyik napra esett. Elnevezése a latin „adventus Domini” kifejezésre vezethető vissza, melynek jelentése magyarul az, hogy „az Úr eljövetele”.

Az ünnepi időszak gyökerei egészen az V. századik nyúlnak vissza. Később VII. Gergely pápa döntött úgy, hogy az advent négy hetes legyen. Olyan szokások kapcsolódnak hozzá, mint a böjtölés, a Szent család-járás, az adventi naptár, és a mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő adventi koszorú elkészítése. 

Ez utóbbi gyertyáinak megvan a maguk ősi, szimbolikus jelentése. Az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik a szeretetet jelképezi. A négy gyertya a Városháza téren is fel fog ragyogni. Az alábbiakban látható részletes programból kiderül, hogy mikor gyújtják meg azokat, és milyen programok várják az ünnepelni vágyókat.
 
A Hegyvidéki Karácsonyi Vásár bőséges kínálatában a kicsik és nagyok is találhatnak sok érdekességet. A Hegylakó Magazin munkatársainak nevében minden kedves olvasónknak boldog adventet kívánunk, és reméljük, hogy minél többször találkozhatunk velük a Városháza előtti tér vidám forgatagában.
 

Ajánló
Ajánló
Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

A mai fiatalok nehezen hiszik el, de annak idején – harminc-negyven évvel ezelőtt – nem...

Ezer év hűség – a magyar–lengyel barátság napja

Ezer év hűség – a magyar–lengyel barátság napja

Nagyszerű érzés magyarként Varsóban leszállni a repülőről vagy egy lengyel városban a...

Csodálatos, tiszta fény – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Csodálatos, tiszta fény – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

A február egyik fontos, nagy népszerűségnek örvendő egyházi ünnepe a Gyertyaszentelő...