Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-28

Karácsonyra készülve – programajánló decemberre

Karácsonyra készülve – programajánló decemberre

Az esztendő utolsó hónapjában egészen különleges programokkal kedveskednek látogatóiknak a hegyvidéki kulturális intézmények. Csodálatos, szívet melengető kiállítások, előadások, zenei és irodalmi programok várják advent idején is a színvonalas kikapcsolódásra vágyókat. 

A hónap első napján a MOM Kulturális Központban érdemes megtekinteni a Reich Károly Galéria kiállításán Csobai Zsolt képeit. A kalotaszegi karácsony címet viselő kiállítás megmutatja, mennyire szép az Isten és az ember által megalkotott környezetünk.
2-án lehetőségünk nyílik a kárpátaljai nehézsorsú családok megsegítésére. Beregszászi Olga és a barátai immár tizenötödik alkalommal tartanak jótékonysági koncertet, amelynek fővédnöke Schmitt Pál.
 
6-án Jamie-Robi és a String Quartet lép fel a Get Closer koncertsorozat keretében, ráadásul ezúttal egy vonósnégyes is színpadra áll Jamie Winchester és Hrutka Róbert oldalán.
Aznap este közelebbi kapcsolatba kerülhetünk a lelket a lélekkel összekapcsoló misztikus erővel. Tompos Kátya legkedvesebb, bensőséges dalai csendülnek fel az új, Holdjárat című lemezéről.
7-én Malek Andi Soulisticja várja a zenerajongókat. A neves énekesnő mellett Jáger Bandi mutatja meg az ünnepi hangulatú estén, milyen szoros kapcsolat van a zene és a lélek között.
 
Sztárok a MOMKult-ban

December 10-én és 11-én a hazai zenés színpadok egyik legnépszerűbb alakja, az énekes-színész, Bereczki Zoltán fogadja a vendégeket. A Csillagkép koncert vendége Palya Bea lesz.
11-én Csordás Klára és Harazdy Miklós ad elő híres operaáriákat. Meghallgathatjuk Vivaldi, Mozart, Verdi, Bizet, Bernstein és Wagner legszebb műveit.

12-én Szűcs Gabi tart karácsonyi koncertet. Az XMAS Swing előadáson fellép a Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar vonósnégyese. Felcsendülnek a múltszázad negyvenes és ötvenes éveinek karácsony dalai, klasszikus slágerei.

18-án a Montázs című előadáson kiváló művészek ötvözik a magyar néptánc elemeit ismert táncstílusokkal. A Varidance elénk tárja az élet és a hangulatok változó ritmusát.
19-én a világ legszebb körtáncaiból nyújt válogatást Istenes Emília. Aznap megismerhetjük egy új Csipkerózsika történetét a Coincidance Táncszínház műsorában. Csajkovszkij klasszikus zenéje segít megeleveníteni Aurora küzdelmeit és értelmezni az eredeti történet szimbólumrendszerét. Az előadásra nagyobb gyermekeket is örömmel várnak.

21-én Novák Péter rendezésében láthatunk koncertet és színházi estet. A nézők a MOMKult-ban tekinthetik meg először a Lóci Játszik zenekar új, Extravaganza című előadását.
22-én a Presto Kamaraegyüttes és az Ars Nova Sacra Énekegyüttes ad karácsonyi, barokk koncertet. 29-én a csodálatos Karácsonyi Keringő dallamai csendülnek fel a Budapesti Strauss Zenekar koncertjén. 30-án a Hot Jazz Band kedveskedik előszilveszteri koncerttel, míg másnap a Budapest Bár zenekar várja a vendégeket. Előadásuk címe: Szilveszter délután.
 
Gyermekprogramok

A MOM Kulturális Központban december 2-án Gryllus Vilmos és a Nótás Mikulás fogadja a gyerekeket. A színházteremben vidám zene és énekszó mellett készülhetnek fel a kicsik a barátságos, ősz szakállú Mikulás érkezésére.

5-én a Pódium Színház adja elő a Panka és a Mikulás című darabot. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen mókás feladatot ad a Mikulás legcsíntalanabb manójának, Pankának és az olvadozó hóembernek. Ők ketten egészen biztosan találnak majd sok jószívű gyereket a közönség soraiban.

Ugyanezen a napon délután a színházteremben az Arany Szamár Bábszínház előadásában megelevenednek egy Régi Karácsony csodái. Megtudhatjuk, miért annyira jó kicsit megpihenni a karácsonyi készülődés során, és mennyire fontos lélekben is felkészülni az ünnepre. Ebben segít a Csodakalács című népmese és Fekete István Éjféli látogatók című története.

8-án a Hot Jazz Band tagjai lepik meg minőségi muzsikával a legkisebbeket. A gyerekek találkozhatnak Bolba Évával, Bera Zsolttal és Szili Róberttel. A Jazzterlánc – gyerek a világ igazi ínyencség. 9-én két alkalommal is fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl együttes. Nem véletlen, hogy a vidám, karácsonyváró koncert középpontjában a család fontossága áll, hiszen Rékának idén születetett meg a harmadik gyermeke.

13-án gyerekekről gyerekeknek szólnak a művek. Széchenyi Ágnes irodalomtörténész és Bellák Gábor főmúzeológus a „Tarkalepke, kismese…” párbeszédes előadása a gyerekeknek a magyar és az egyetemes művészet nagy kérdéseiről szól. 23-án a Kaláka Együttes lepi meg a hallgatóságot. Szabad-e bejönni ide betlehemmel című műsorukban gyönyörű versek és karácsonyi népdalok hangzanak el. 28-án mutatják be a Masha és a Medve kalandjairól szóló zenés színpadi produkciót. Erről egy önálló cikkben külön is írunk ifjú olvasóinknak.

Barabás Villa

December 2-án az ünnepre való felkészülésben kapunk segítséget. Az Ünnepet az ajtóra! című program résztvevői téli ajtódíszt készíthetnek természetes anyagokból. 4-én a Puttonygyárba várják azokat a felnőtteket, akik textilfestékkel, krumplinyomdával, ecsettel különleges Mikulás-zsákot akarnak készíteni a gyerekeknek. Másnap Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész segít ráhangolódni az ünnepre.

9-én Dömök Edina mond karácsonyi meséket a Mesekuckó ifjú vendégeinek. Ugyanezen a napon Hillier-Szalay Enikő segít felkészülni otthonunk feldíszítésében. 

12-én három vidám és kreatív óra vár azokra, akik a Képfestők foglalkozásán szeretnék részletes magyarázatokat hallva elkészíteni saját, nagyszerű festményüket. Mintául ezúttal Alfons Mucha A Hold című alkotása szolgál, másnap pedig Gustav Klimt A csók című festménye.

16-án kicsiket és nagyokat egyaránt vár a Rutkai Bori Band. Téli estéken mesebeli alakokkal keringőzhetnek a vendégek, akárcsak Bori színpompás horgolt bábjai.

Jókai Klub

December 1-jén együtt készíthetünk adventi koszorút, mégpedig szakemberek irányításával.

8-án folytatódnak a Rituális transztánc élményestek.

7-étől egészen a hónap végéig tekinthetjük meg Molnár Jacqueline kiállítását. Finom, kedves grafikákat és absztrakt geometrikus formavilágot is elénk tárnak a gyönyörű képek.

28-án Mózes Tamara zongoraművész szólóestjén beléphetünk „egy lágy és ugyanakkor intenzív aurába”, ahol nagy érzéssel előadott, kristálytiszta jazz várja a hallgatókat. Másnap az ír zenét játszó Bran együttes koncertje és táncháza következik.
 
Ezentúl a Hegyvidéki Önkormányzat által üzemeltetett kulturális intézményekben szervezett programokból egy külön oldalon talál válogatást: www.12program.hu

Ajánló
Ajánló
Régi szép aratóünnep – Sarlós Boldogasszony napja

Régi szép aratóünnep – Sarlós Boldogasszony napja

A nagyvilág keresztényei július elején egy fontos bibliai eseményről emlékeznek meg. A...

Muzsikáljunk együtt! – a zene nyári ünnepe

Muzsikáljunk együtt! – a zene nyári ünnepe

Sokan a nyarat tartják az egész év legszebb évszakának. Június 21-e már az ősi időkben...

A lakáskultúra napja – korszerű és kellemes megoldások

A lakáskultúra napja – korszerű és kellemes megoldások

A lakáskultúra világnapját 1994 óta június első szombatján hazánkban is megünnepeljük....