Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-12

Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

Vigyázzunk a jegyüzérekkel!

A mai fiatalok nehezen hiszik el, de annak idején – harminc-negyven évvel ezelőtt – nem volt könnyű Budapesten moziba menni. A legjobb filmekre pillanatok alatt elfogyott a jegy, és a szüleink, nagyszüleink néha kénytelenek voltak egy sötét kapualjban egy jegyüzértől megvenni a mozijegyet. Egy ideig úgy tűnt, hogy a mai világban ismeretlen ez a jelenség, ám az interneten csapdák várják az óvatlan vásárlókat. Sajnos megtörtént, hogy olyan „hegylakókat” is becsaptak, akik valamelyik neves kerületi intézmény programjára szerettek volna jegyet venni maguknak.

A régi világban már az is különleges alkalomnak számított, ha egy budapesti moziban bemutattak egy nyugati, amerikai filmet. Csak a külföldön járt ismerősöktől meg az itthon tiltott gyümölcsnek számító Szabad Európa rádió adásából értesülhettünk a legújabb kasszasikerekről. Néha hosszú éveken át kellett várnunk, hogy egy-egy szuperprodukciót itthon is megtekinthessük.

Az embereket persze éppen az ilyen filmek érdekelték a legjobban. Szombat esténként rengetegen indultak el a mozikba, hogy valahogy megpróbáljanak bejutni. Akkoriban nem létezett internet és nem volt online jegyvásárlási lehetőség, de okostelefonok sem, így oda kellett menni a moziba és sorban állni, miközben abban reménykedtünk, hogy nagy szerencsével bejutunk.
A jegyek azonban pillanatok alatt elfogytak. Némelyik igen gyanús alakok, a gátlástalan jegyüzérek zsebében kötött ki.
 
Régi visszaélések, új trükkök

A jegyüzérek gyakran visszaéltek a moziba indulók naivitásával. A jó filmekre az eredeti jegyárnál ötször-hatszor, néha tízszer több pénzt is elkértek. Ráadásul így nemcsak sokkal több pénzt kellett fizetni a jegyért, de megtörtént, hogy csúnyán becsapták a jóhiszemű vásárlót. 

A lelkes vevő boldogan kifizette a magas vételárat egy sötét körúti kapualjban, és nem is nézte meg a jegyét, mert fel sem merült benne a csalás gondolata. A moziban aztán hideg zuhanyként érték a jegyszedő néni szavai. A jegyüzér ugyanis egy másik film jegyét nyomta a kezébe. A csalódott vevő kénytelen volt megszégyenülve elkullogni a vetítőterem bejáratától.

Az elmúlt évtizedekben minden megváltozott. Hatalmas filmszínházak épültek, és a legújabb amerikai filmeket is hamar meg tudjuk nézni. Azt gondolná az ember, hogy a mai világból teljesen eltűntek a jegyüzérek. Sajnos ez nem így van. Az internet, a modern fénymásolók, a PDF-formátumú dokumentumok és a QR-kód alkalmazása számos visszaélésre ad lehetőséget, ha valaki nem elég óvatos. 

Csábító drága jegyek

A jegyüzérek napjainkban nem a mozik körül őgyelegnek, hanem inkább a színházak és a koncertek környékén bukkannak fel. Itt a jegyek jóval többe kerülnek, mint egy átlagos filmszínházban.

A módszerek egy része nem ütközik törvénybe, de mély sebet ejthet a pénztárcánkon. A jegyüzér jó korán megvásárol egy csomó jegyet valamilyen sikeres bemutatóra vagy koncertre. Amikor a hivatalos eladóhelyeken elfogynak a belépők, színre lép, és a csalódott rajongóktól annyi pénzt kér el a jegyekért, amennyit nem szégyell. Az ilyen tikett érvényes, beülhetünk vele, nem fognak kizavarni minket a nézőtérről, csak pofátlanul sokba kerül. Az igazi gond nem is az ilyen fajta visszaélések jelentik, hanem az, amikor semmit sem érő hamisítványokat akarnak ránk sózni.

Az internet kiváló terep a visszaélésekre. A csalókat csak nagyon nehezen lehet beazonosítani, és a semmit sem érő jegyekért kiadott pénzünket szinte lehetetlen visszaszerezni.
 
Arcátlan és arctalan csalók

Az igazán nagy veszélyeket az úgynevezett másodlagos jegypiac rejti. Arról van szó, hogy a csaló úgy tesz, mintha hajlandó volna eladni nekünk tisztességesen megvásárolt jegyét, mégpedig egy közösségi portálon vagy egy olyan honlapon keresztül, amelyik éppen a másodkézből való jegyek értékesítésére szakosodott.

Az elmúlt színházi évadban komoly felháborodást váltott ki a csalók működése. Előfordult, hogy ugyanazt a jegyet többtucatnyi embernek is eladták. A szépen felöltözött vevők jókedvűen beállítottak a színházba, ahonnan aztán csalódotton kellett távozniuk.

Ma már népszerűek a digitális jegyek, amelyeket e-mailben küldenek el a vevőnek. Ezeket vagy kinyomtatjuk, vagy az okostelefonunk képernyőjén mutatjuk meg belépéskor. Az ilyen formátumok is lehetővé teszik a csalást. Természetesen szó sincs arról, hogy mindenki jegyüzér volna, aki az interneten árulja a jegyét. A kedvezőtlen tendencia azonban egyre erősebb, mert a világhálón az arcátlan csalók könnyedén akár több százezer forintot is tudnak keresni jóhiszemű vásárlóik megkárosításával.

A kerületi polgárok is kockázatot vállalnak, ha bizonytalan forrásból vesznek belépőt. Ma már teljesen természetes, hogy a hegyvidéki kulturális intézményekben a leghíresebb előadók koncerteznek, és igazi sztárok állnak a színpadra. Rengetegen szeretnének jegyet venni a fellépéseikre. Elkerülhetjük a csalódást, ha például a MOM Kulturális Központ rendezvényeire, vagy a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásaira kizárólag a hivatalos honlapon megjelölt helyeken vesszük meg a belépőnket. Így ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy valódi a jegyünk, amelynek a megvásárlása után önfeledten élvezhetjük a Budapestre látogató világsztárok előadásait.
 
Az pedig külön jó, hogy egyes rendezvényekre gyakorlatilag ingyen, egy 200 Ft-os regisztrációs jegy megváltásával mehetünk be. A regisztráció gyors és egyszerű, így egészen biztosan lesz helyünk az előadáson.
A fentieket összefoglalva elmondhatjuk, hogy kellő megfontoltsággal még ma, a digitális jegyek korszakában is elkerülhetjük a csapdákat. Ha így teszünk, akkor a pénzünkért cserébe csodálatos színházi vagy zenei élményekkel leszünk gazdagabbak és a jegyünk ára nem egy internetes csalót gazdagít majd.

 

Ajánló
Ajánló
A gyermekkönyvek napján Csukás Istvánra és Andersenre emlékezünk

A gyermekkönyvek napján Csukás Istvánra és Andersenre emlékezünk

Az olvasás azon szabadidős tevékenységek közé tartozik, amelyek során szórakozva...

A nemzet büszkesége – Puskás Ferenc, az egész világ kedvence

A nemzet büszkesége – Puskás Ferenc, az egész világ kedvence

Április első napjához sok érdekes hagyomány fűződik itthon és külföldön is. A...

Bolygónk kék kincse – a víz

Bolygónk kék kincse – a víz

A víz azon természeti kincseink közé tartozik, amely akkor is gondot okoz, ha túl sok, de...