Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-03-14

Egy zsenire emlékezünk – Bach Mindenkinek Fesztivál

Egy zsenire emlékezünk – Bach Mindenkinek Fesztivál

A barokk kor egyik legkiemelkedőbb zeneszerzője, Johann Sebastian Bach 1685. március 21-én született. Idén márciusban elmondhatjuk, hogy a klasszikus zene barátai a bőség zavarával fognak küzdeni, mert egy lenyűgöző programsorozat várja őket országszerte és itt nálunk, a Hegyvidéken is. Nagyszerű zenei élményekre számíthatunk a hangversenytermekben, a templomokban, az iskolákban, de meglepő módon egyes kórházakban, aluljárókban és tereken is.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2019-ben immár ötödik alkalommal örvendezteti meg a zeneszerető közönséget. Az idén minden korábbinál nagyobb léptékű programsorozattal, nem csupán a határainkon belül, de szerte a Kárpát-medencében is háromszáz helyszínen várják a rendezők a közönséget. Az idei programsorozat előkészítése során Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató örömmel számolhatott be arról, hogy tavaly tavasszal a több mint kétezer fellépő, köztük Kossuth- és Prima Primissima Díjas művész, neves zenekar önkéntes szerepvállalásának köszönhetően hazánk több mint harminc településén csendülhettek fel Bach lélekemelő dallamai, mégpedig mindenütt belépődíj nélkül, vagyis mindenki számára elérhető módon, ingyenesen.
 
Az idén március 16–25. között ötödik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, amelynek fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A nagy gonddal előkészített programsorozat egészen lenyűgöző, hiszen kétszázötven helyszínen háromezer művész lép fel.

Ugyanúgy találkozhatunk Liszt- és Kossuth-díjas mesterekkel, a legelismertebb zenekarok tagjaival, kiemelkedő karmesterekkel, mint nagyszerű templomi kórusokkal, tehetséges zeneiskolásokkal, színészekkel, népi és jazzmuzsikusokkal vagy éppen sportolókkal és akadémikusokkal. Hasonlóképpen a tavalyi hagyományokhoz, ők valamennyien önkéntes alapon, ingyenesen osztják meg művészetüket, tudásukat a muzsika varázsának hódoló nagyközönséggel. A zenebarátokra rengeteg felemelő, örömteli élmény vár.

Főbb dátumok

Március 16–17-én tart az előfesztivál. 

Március 18-án kerül sor a megnyitóra. 

Március 19–24-án zajlanak a Kárpát-medencei programok. 

Március 25-én mesterkurzus zárja a fesztivált.

Hegyvidéki rendezvények

E tíz nap alatt nálunk, a Hegyvidéken, Budapest többi kerületében, szerte az országban és a Kárpát-medencében tízezrekhez juthat el a kultúra Bach fenséges zenéjén keresztül.

Íme, a legizgalmasabb XII. kerületi programok listája:

Március 19-én, a Barabás Villában Még rendhagyóbBach címmel kerül sor a Flautett Fuvolakvartett koncertjére. Másnap a Hegyvidéki Kulturális Szalonban előadással egybekötött koncertet ad Jánosházi Péter csellóművész. A program regisztrációhoz kötött, regisztrációs jegy igényelhető a kulturalisszalon.jegy.hu weboldalon és személyesen a Kulturális Szalonban. Ugyanezen a napon kerül sor a Szamos-Szépkilátás cukrászdában egy beszélgetésre, amelynek vendége Ácsné Szily Éva hegedűművész, hazánk egyik legsikeresebb hegedűtanára, valamint jelenlegi és immár pályán lévő növendékei. A beszélgetést Becze Szilvia vezeti.

Március 21-én a Szamos budai kávézójában Keller András, Kossuth-díjas hegedűművész-karmesterrel, a Concerto Budapest zeneigazgatójával találkozhatunk, csellón közreműködik Karasszon Eszter. A Budahegyvidéki evangélikus templomban meghallgathatjuk a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium orgona tanszakát és tanárát, Finta Gergelyt. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban Bach szeretettel... címmel Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész játszik Bach-darabokat Hegedűs Katalin zongoraművész közreműködésével.

Március 22-én Hegyvidéki Kulturális Szalonban, a Zene Fere Klubban Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató vendége lesz Perényi Miklós Kossuth-díjas csellóművész. Ez a program is regisztrációhoz kötött.

Igazi ínyencségnek ígérkezik a Talamba Ütőegyüttes koncertje, a TalamBach, amelyhez Harcsa Veronika és Kovács Zalán László rézfúvósegyüttese működik közre. Március 23-án a Hegyvidéki Bevásárlóközpontban Lukácsházi Győző műsorvezető Bach in the Subways koncerttel várja a zenekedvelőket. A MOM Biopiacán a Budapest Helyőrség Zenekar lép fel, délután a Hegyvidéki Kulturális Szalonban a Kaláka Együttes koncertezik. A program regisztrációhoz kötött.

Március 24-én a MOM Kulturális Központ Kupolájában ifjú tehetségek adnak kamarakoncertet. A fellépők: Palojtai János – zongora, Kiss Enikő, Albert Julianna – hegedű, Pattantyús Balázs – brácsa, Kónya Attila – cselló.
 
Kiemelt programok országszerte

Medveczky Ádám Kossuth- és Prima Primissima Díjas karmester felhívja a figyelmünket arra, amit Beethoven mondott: „Bach mindannyiunk ősatyja. Ezzel mélységesen egyetértek, sőt hozzáteszem, a mai zenei kultúránk alapja Bach munkássága. Ezért örvendetes, hogy a világ legnagyobb zeneszerzőjét »mindenkihez« eljuttatja ez a csodálatos fesztivál.”

Egy kis ízelítő a rendezvénysorozat további nagyszabású programjaiból és koncertjeiből:

Március 16-án a Mátyás-templomban Somogyi Tóth Dániel orgonaművész és a Debreceni Kodály Kórus lép fel.

17-én a Zeneakadémián Miklósa Erika és Schöck Atala énekművész, Rohmann Ditta csellóművész, Drahos Béla fuvolaművész, Kelemen Barnabás hegedűművész, az Operaház művészei lépnek pódiumra.

18-án a Teve utcai Rendőrpalotában a Magyar Állami Operaház előadásában kerül sor a Fesztivál megnyitó koncertjére. 19-én a Budai Vigadóban a Fonó Zenekar és a Musica Profana Együttes lép fel.

21-én a Szent István-bazilikában a Magyar és a Müncheni Készenléti Rendőrség Zenekarainak koncertje következik. Március 23-án a Gödöllői Királyi Kastélyban a Tatai Helyőrségi Zenekar, Bábel Klára hárfaművész, Demeniv Mihály harmonikaművész, Harcsa Veronika énekes, Kovács Zalán László tubaművész, Medveczky Ádám karmester áll a közönség elé.

Minden hegylakónak nagyon jó szórakozást kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Emlékezik a nemzet – a magyar hősök emlékünnepe

Emlékezik a nemzet – a magyar hősök emlékünnepe

Az elmúlt évszázadok során gyakran zúdultak kegyetlen viharok hazánkra. Támadtak ránk...

Mindennapi csodák között – a távközlés világnapja

Mindennapi csodák között – a távközlés világnapja

A távközlés, a telekommunikáció az életünk fontos, szerves része lett. Nehezen tudnánk...

Védjük meg a kedvenceinket! – ideje beoltatni a háziállatainkat

Védjük meg a kedvenceinket! – ideje beoltatni a háziállatainkat

Itt a május, és az újjászülető természet minden korábbinál hangosabban csábítja...