Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-02

Védjük meg a kedvenceinket! – ideje beoltatni a háziállatainkat

Védjük meg a kedvenceinket! – ideje beoltatni a háziállatainkat

Itt a május, és az újjászülető természet minden korábbinál hangosabban csábítja magához négylábú kedvenceinket. Remek dolog a kellemes napsütésben sétára indulni, például a kutyánkkal, ám odakint számos veszély leselkedik rá, akárcsak a többi kisállatra, a macskára, a hörcsögre, a tengerimalacra vagy éppen a mostanában egyre divatosabbá váló vadászgörényre. A megfelelő védőoltás beadása nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kedvencünk sokáig boldogan és egészségesen élhessen.

Tavasszal nehéz ellenállni a „vadon szavának”. Szélesre tárjuk az ablakot, hogy befújjon rajta az ezernyi virág illatát magával hordozó szellő, és azok is örömmel indulnak sétálni, kirándulni, akik az esős és borongós hónapok során az orruk hegyét sem akarták kidugni a lakásukból. Gyakran halljuk azt, hogy a modern ember eltávolodott a természettől, és ez rossz hatással van a testünkre és a lelkünkre. Az állattartás egy fontos „eszköz” a nagyvárosi emberek számára arra, hogy felélesszék az ősi kapcsolatot, és ne nyelje el őket a lélektelen beton és műanyag tengere.

Boldogabban élhetünk, ha az otthonunkat megoszthatjuk egy házi kedvenccel. Van, aki cicát, míg mások halakat vagy éppen madarakat tartanak. Nem ritka, hogy egy ismerősünk lakásában terráriumban tartott kisemlősökkel vagy hüllőkkel találkozhatunk. A legszembetűnőbbek persze mégiscsak a töretlen népszerűségnek örvendő kutyák. A XII. kerület utcáin sétálva kora reggel rengeteg jókedvű gazdát láthatunk az ember legjobb barátjának társaságában. Jó hangulatukra mindaddig nem is borul az aggodalom árnyéka, amíg a házi kedvencünk egészséges. A felelős állattartásnak persze az is fontos része, hogy odafigyeljünk kis barátaink megfelelő egészségügyi ellátására.
 
Az oltás nagyon fontos!

Az állatokra is igaz az a mondás, hogy a legfőbb kincsük az egészség. Tavasszal könnyű megbetegedni, ennek pedig rendkívül kellemetlen következményei lehetnek. Kedvencünk számára komoly sokkot jelent a megbetegedés, illetve annak elhárítása, az állatorvosi, állatkórházi kezelés. Ez komoly fájdalmakkal is járhat, a feszültség pedig a gazdát és annak családját sem kíméli. Mindenki idegesen várja, hogy mikor gyógyul meg végre a család kedvence.  A betegségeket és a kellemetlen következményeiket azonban el lehet kerülni.

Olvasóink is tudják, mennyire fontosak a higiénikus tartási körülmények és az egészséges táplálkozás. Mindezek mellett ilyenkor tavasszal érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy a megfelelő védőoltások beadásával számos későbbi problémát el lehet kerülni.

Vannak kötelező és javasolt oltások, amelyek számos veszélyt és bajt elhárítanak. Amikor egy kisállatot vásárolunk, vagy ha szerencsés szaporulat áll be otthon, például cicáink, kutyusaink születnek, akkor az oltások fajtáját és időpontját érdemes szakemberrel megbeszélni.
 
Az oltások fajtái
 
Vannak olyan beavatkozások, amelyekre nem sokkal a kisállat születése után kerül sor. Kutyák esetén – többek között – ilyen a szopornyica, a fertőző májgyulladás és a parvovírusos bélgyulladás elleni oltás. Sok állatorvos a kennelköhögés elleni oltást is javasolja. A kicsit idősebb állatokat veszettség ellen is meg kell védeni.

Fontos tudni, hogy a kombinált és a veszettség elleni oltást minden évben meg kell ismételni. Az alapvető oltások elvégzése idején kapják meg a kiskutyák a mikrocsipjüket. Ügyeljünk arra, hogy valamennyi oltás bekerüljön az oltási igazolványba. Ez akkor lehet nagyon fontos, ha a kedvencünk esetleg megharap valakit, és emiatt meg kell mutatnunk az illetékes hatóságnak, hogy ez nem járhat veszélyes szövődményekkel.

Az oltások elvégzése előtt mindenképpen kérjük ki egy szakember tanácsát. Oltást kizárólag egészséges, panaszmentes állat kaphat. Nagyon ritka, hogy az oltások után valamilyen kellemetlen reakció alakul ki, ezek többségét az orvos gyors beavatkozással el tudja hárítani. Többnyire az oltások beadásával egy időben kerül sor a féregtelenítésre és a bolhairtásra is.
Tavasszal megnő a kullancscsípés veszélye. Ez a rovar az emberre is veszélyes Lyme-kórt terjeszti, így érdemes odafigyelni az elkerülésére. Ehhez használhatunk speciális nyakörvet vagy rágótablettát.
 
Mire számíthatunk?

Felelős állattartóként lépjünk kapcsolatba állatorvosunkkal, vagy keressünk egy olyan szakrendelőt, ahol a házikedvenceink a legjobb minőségű ellátásban részesülnek.

Beszéljük meg egy orvossal, hogy miként védekezzünk a külső élősködők ellen, illetve hogy mikor esedékes a következő védőoltás beadása. 

Ha egy cicában vagy kiskutyában még nincs mikrocsip, akkor ez is a helyére kerülhet. A csip az állat egész életére védelmet nyújt. Ha esetleg elvész a kedvencünk, akkor aranyat ér a rajta lévő információ. A megtaláló egyszerűen kapcsolatba tud lépni velünk, a kedvencünk pedig gyorsan, a lehető legkevesebb megrázkódtatás árán visszakerül hozzánk. A jó állatorvosi rendelőkben fogászati kezelést, időskori szűrővizsgálatot, szemészeti alapvizsgálatokat, tartási és táplálkozási szaktanácsadást is igénybe vehetünk kedvenceink számára.

Külföldi utazás előtt itt ki tudják állítani az állatútlevelet. Fontos elvárás a magas színvonalú ambuláns betegellátás, például belgyógyászati és sebészeti panaszok esetén. Sokszor nagy segítséget jelent, ha a szakember házhoz is kijön.

A jól felkészült orvosok még akár az egzotikus fajták ellátásához is értenek, de ugyanolyan magabiztossággal tudják kezelni a tengerimalacokat, a nyulakat és az egyéb kisállatokat, mint a kutyákat és a macskákat. Előnyt jelent a jó megközelítés, hogy gyorsan és kényelmesen eljuthassunk a kezelésre.

A megfelelő védőoltások beadatása után nyugodtan engedhetünk a budai erdők csábításának, és a jó időt kihasználva nagyokat sétálhatunk házi kedvencünkkel. Ez az egészséges testmozgás jót tesz mind a kettőnknek, ráadásul erősíti a gazda és kedvence közötti meghitt kapcsolatot.

Ajánló
Ajánló
A múlt emlékeinek őrzői tiszteletére – az idősek világnapja

A múlt emlékeinek őrzői tiszteletére – az idősek világnapja

Gyakran halljuk azt, hogy a legfejlettebb országok rohamosan elöregednek. Ez azonban nem...

Legfőbb kincsünk az egészség – a szív világnapja

Legfőbb kincsünk az egészség – a szív világnapja

Napjainkban igazi népbetegségnek számítanak a koszorúér problémái, a szívroham és a...

Fejlődés, megújulás, aktivitás – itt van a Hegylakó Magazin őszi nyomtatott különszáma!

Fejlődés, megújulás, aktivitás – itt van a Hegylakó Magazin őszi nyomtatott különszáma!

Szeptemberben ön is kézbe veheti internetes magazinunk papíron megjelenő különszámát. A...