Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-31

A lakáskultúra napja – korszerű és kellemes megoldások

A lakáskultúra napja – korszerű és kellemes megoldások

A lakáskultúra világnapját 1994 óta június első szombatján hazánkban is megünnepeljük. Remek alkalom ez arra, hogy a nyár kapujában kicsit körülnézzünk közvetlen környezetünkben, és elgondolkodjunk azon, miként tehetnénk még szebbé, kényelmesebbé vagy éppen korszerűbbé az otthonunkat.

„Mutasd meg a lakásod, és megmondom, hogy ki vagy!” A közmondás mai változata sok bölcsességet rejt magában. Az otthonunk – legyen szó akár kertes családi házról vagy éppen egy kellemes és kényelmes lakásról – egészen pontosan visszatükrözi a személyiségünket.
Ez nyilvánvaló akkor is, ha első alkalommal lépünk át egy új ismerősünk lakásának küszöbén.

Elég egy pillantást vetni a lakására, és máris sokkal többet tudunk róla, mint néhány pillanattal korábban. Kiderül, hogy rendszerető-e, avagy éppenséggel a káosz kellős közepén érzi jól magát. A nagy, szabad felületeket kedveli, vagy inkább minden talpalatnyi helyet kihasznál arra, hogy ott értékes képeket, szobrokat, mütyürkéket helyezzen el? A televízió áll a lakása középpontjában, vagy ellenkezőleg, a legkényelmesebb fotelek egy hatalmas könyvespolc tövében várják a házigazdát és a vendégeit?

Mint ahogy nincs két tökéletesen egyforma ember, ugyanúgy nincs két teljesen egyforma lakás, még ma, a szabványosított tervrajzok korában sem. Akinek lehetősége nyílik rá, az igyekszik a saját képmására formálni az otthonát. Ez nem feltétlenül tudatos döntés; előfordulhat, hogy az új tulajdonos egyszerűen csak arra vágyik, hogy a lehető legkellemesebben érezze magát saját „négy fala” között. Olyan bútorokat, berendezési tárgyakat választ ki, amelyek a lehető legjobban tetszenek neki, és ezzel öntudatlanul is rányomja bélyegét közvetlen környezetére.
 
Fontos a kulturált környezet

Mindenki arra törekszik, hogy a lehetőségeihez mérten a lehető legtöbbet hozza ki az otthonából. Fiatalok és idősek egyaránt arról ábrándoznak, hogy szép, tágas, szellős, világos – szívet és lelket gyönyörködtető – lakásban, házban éljenek. Ez a törekvés egyformán tetten érhető azok között, akik most vásárolják meg életük első saját, újonnan épített otthonát, de azok közt is, akik egy patinás régi épületben alakítják ki a maguk elvárásainak, álmainak leginkább megfelelő lakást.
Talán nem is tudnak róla, de a lakáskultúrának is megvan a maga ünnepe. 

A FENA, vagyis a Bútorkereskedők Európai Szövetsége a múlt század derekán jött létre. A tevékenységének egy része szigorúan szakmai: a bútorkereskedők és a társszakmák érdekeit védi, mégpedig európai szinten. A nemzeti tagszervezetek szövetsége arra törekszik, hogy kontinensünk bútorgyártói és a szakkereskedők kedvező üzleti és jogi környezetben tevékenykedhessenek. Igen jelentős a tagsága, az ágazaton belül több mint 100 000 céget képvisel. A FENA tevékenysége azonban nem merül ki ennyiben.

A bútorkészítés ugyanis egy olyan jellegzetes szakma, amelynek képviselői egyformán fontosnak tartják a hagyományok ápolását, a múlt tiszteletét és az újítást, az innovációt, az emberek életét kényelmesebbé tévő fejlesztéseket. A szervezet vezetősége éppen ezért döntött úgy, hogy június első szombatja legyen a lakáskultúra világnapja. A Bútorkereskedők Európai Szövetsége azóta is ezen a napon ünnepli mindazokat a trendeket és hagyományokat, amelyek révén egyre többen élhetünk meghitt otthonokban.
 
Kényelem és korszerűség

Napjainkban az egyik legizgalmasabb változást az úgynevezett okosotthonok megjelenése és elterjedése jelenti. Egy ilyen korszerű lakásban vagy házban olyan technikai megoldások vannak, amelyek egymással együttműködve a ház szinte valamennyi rendszerét egyszerűen irányíthatóvá teszik.

Semmi okunk sincs arra, hogy megrémüljünk egy-egy ilyen futurisztikusnak tűnő otthontól! Ha ugyanis megbízható szakemberek elvégezték a rendszer kialakítását és beállítását, akkor nekünk csak annyi a dolgunk, hogy használjuk.
Ez pedig cseppet sem nehéz.

Aki kezelni tudja a televíziója távkapcsolóját, annak az okosotthon irányítása sem fog fejtörést okozni. Az külön jó, hogy ehhez még csak otthon sem kell lennünk. Hála az internetnek, akár a munkahelyünkről vagy éppen a nyaralónkból is utasításokat adhatunk a számítógépünk vagy az okostelefonunk segítségével.

De miért is jó egy ilyen „szuperotthon”?
 
Minden téren takarékos

Elsősorban azért, mert megkönnyíti a hétköznapjainkat. Ma már nem ritka, hogy egy megbízható számítógépes rendszer fogja össze a lakásunkban a különféle rendszereket, berendezéseket és „kütyüket”.

Érzékeli a környezetet, látja, hallja és méri a belső állapotokat, hőmérsékletet, fényviszonyokat, páratartalmat, és beavatkozik, ha kell. Mi magunk választjuk ki, hogy milyen rendszereket csatlakoztatunk rá, ettől kezdve pedig a ház a lehető leghatékonyabban és költséghatékonyan működik.

Egyre kevesebb apróságra kell odafigyelnünk, mert amit csak lehet, automatizáltunk. Eldönthetjük, hogy reggel mikor húzódjanak fel a redőnyök, milyen zenére ébredjünk, de a kávéfőzőt is utasíthatjuk arra, hogy felkelés után frissen lefőtt kávéval várjon minket.

Amikor hazaérünk, már égnek a lámpák és kellemesen meleg van, mert az okosotthon az óhajunknak megfelelően mindent előkészített.

Lehetőség nyílik a fejlesztésekre is, hiszen a rendszer könnyen bővíthető, ezenfelül pedig kényelmes, biztonságos és takarékos, legyen szó akár pénzről, akár energiáról.

Ráadásul pedig ezek az otthonok kímélik a környezetet, így nem csupán kényelmesebben élhetünk, de bolygónkat is megóvhatjuk, miközben a korábbiaknál kevesebbet költünk például vízre, villanyra vagy gázra.

Ajánló
Ajánló
Megmentő angyalok – Az ápolók nemzetközi napja

Megmentő angyalok – Az ápolók nemzetközi napja

Május 12-én azokat a lelkiismeretes segítőket ünnepeljük, akik a legnehezebb helyzetekben...

Méhes - mézes otthoni foglalkoztató gyerekeknek

Méhes - mézes otthoni foglalkoztató gyerekeknek

Sok gyerekeknek szóló mesében felbukkannak a minket még itt a városban is körülvevő...

Ünnepeljük együtt a természetet! – április 22., a Föld Napja

Ünnepeljük együtt a természetet! – április 22., a Föld Napja

Körülöttünk rohamosan megváltozik a világ. Szó szerint új szelek fújnak, és már az...