Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-03-31

Irány a bölcsi! - Április végén lesz a felvételi

Irány a bölcsi! - Április végén lesz a felvételi

Szeretné, hogy a gyermeke önkormányzati fenntartású hegyvidéki bölcsődébe járjon? Akkor érdemes tudnia, hogy a szülők idén április 24-28. között kérhetik a kicsik felvételét. Az eljárás folyamata nem változott, azonban a Svábhegyi Bölcsőde tervezett bővítése befolyásolhatja a gyerekek elhelyezését. Lehetséges ugyanis, hogy a bővítés miatt a leendő bölcsisek egy részét csak januártól tudják fogadni a kerületi intézményekben. 

A bölcsődei ellátás nem jár alanyi jogon, a Hegyvidéki Önkormányzat viszont arra törekszik, hogy a kerületi fenntartású intézményekben a szociálisan rászorulók mellett a jó körülmények között élő gyerekek közül is minél több jelentkezőt elhelyezzen. Éppen ez az oka a bölcsődék fejlesztésének és bővítésének. Hála az utóbbi évek erőfeszítéseinek, a férőhelyek száma 180-ról 303-ra nőtt.

Legalább ennyire fontos, hogy a szolgáltatás színvonalát is folyamatosan növelik. Így újult meg a Krisztinavárosi Bölcsőde, a Zugligeti Bölcsődében pedig nagyszabású energetikai korszerűsítésre került sor. Az átgondolt fejlesztéseknek köszönhetően a rászorulók kivétel nélkül bejutnak valamelyik intézménybe. Általában a szerencsésebb helyzetű gyerekek közül is sokan felvételt nyernek az önkormányzati intézményekbe. Idén is a már megszokottak szerint zajlik az eljárás. A kérelmeket április utolsó hetében lehet leadni az Önkormányzat Népjóléti Irodáján.
 
Mire figyelnek az elbírálás során?
 
A kerületi Népjóléti Iroda felhívja a figyelmet arra, hogy az elbírálás során elsősorban a szociális rászorultságot vizsgálják. Előnyben részesülnek azok a gyerekek, akik:
- rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak
- egyedülálló neveli őket, vagy családjukban legalább három kiskorú gyermekről gondoskodnak
- a családjukban az egy főre jutó havi jövedelem kevesebb 85 500,- forintnál, egyedülálló szülő esetében pedig nem haladja meg a 99 750,- forintot. 
Mindezek azonban csak akkor jelenteknek előnyt, ha a gyermekkel otthon lévő szülő mellékeli munkáltatója szándéknyilatkozatát a tervezett munkába állásról. Erről semmiképpen ne feledkezzen meg!
 
A vagyoni helyzet felmérése
 
A rászorultság megállapítása érdekében vizsgálható a vagyoni helyzet, aminek keretében az önkormányzat környezettanulmányt is végezhet. Nem minősül vagyonnak a forgalomképtelen és a lakott ingatlan, illetve a család tulajdonában lévő autó, ha ennek egy főre jutó forgalmi értéke nem éri el az 570 000, összesen pedig a 1 995 000 forintot. A jövedelemvizsgálatnak az a célja, hogy valamennyi szociálisan rászoruló gyermek bejusson a bölcsődékbe, ugyanakkor a szabad helyek függvényében mindenkinek szeretnék biztosítani az elhelyezést.
 
A Svábhegyi Bölcsőde bővítése
 
Fontos tudnivaló, hogy tavaly - sok év után - ismét jelentős volt a bölcsődei túljelentkezés. Az önkormányzat ezért európai uniós pályázatot nyújtott be a Svábhegyi Bölcsőde bővítésére. A tervek szerint 100 százalékos támogatással két új bölcsődei egységet alakítanának ki az intézményben. Ez azt jelenti, hogy további negyvennyolc gyermeket tudnának ott elhelyezni. 
Várhatóan a pályázat eredménye csak május elején derül ki, ezért a felvételi eljárás során még nem számolhatunk a bővítéssel. Amennyiben sikerrel jár a pályázat, a munkálatok miatt a Svábhegyi Bölcsődét július és december között be kell zárni. Ez elkerülhetetlenül némi kényelmetlenséget okoz, hiszen a gyerekek átmenetileg a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsődébe kerülnek.
 
Jó hír viszont, hogy januári kezdéssel az új férőhelyek erejéig még többen mehetnek bölcsődébe. A pályázat elfogadása esetén az újonnan felvett bölcsődések negyven százalékát csak januártól tudják fogadni mindhárom intézményben, hiszen akkor az építkezés miatt zárva tart a Svábhegyi Bölcsőde. Ez remélhetőleg nem okoz majd nagyobb zavart, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a bölcsődei beszoktatás egyébként is folyamatosan zajlik, a gyerekek egy része csak a felvételt követő évben jár folyamatosan bölcsődébe.

Ajánló
Ajánló
Házasságkötés anno és ma

Házasságkötés anno és ma

Hazánkban sokáig csak egyházi házasságkötés volt lehetséges, de a „modernizáció”,...

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Nagyszerű művészek, lenyűgöző remekművek – a magyar festészet napja

Immár tizennyolc esztendeje október 18-án országszerte megünnepeljük a magyar festészet...

Az állatok világnapja és Assisi Szent Ferenc

Az állatok világnapja és Assisi Szent Ferenc

A katolikus egyház egyik legnépszerűbb középkori szentje, Assisi Ferenc már a 13. század...