Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-09-19

Legfőbb kincsünk az egészség – a szív világnapja

Legfőbb kincsünk az egészség – a szív világnapja

Napjainkban igazi népbetegségnek számítanak a koszorúér problémái, a szívroham és a különféle keringési rendellenességek. Ezek a bajok egyformán sújtják a férfiakat és a nőket, és komolyan megterhelik a legfejlettebb országok egészségügyi rendszerét is. Az idén szeptember 22-én ünnepeljük a szív világnapját. Érdemes elgondolkozni ennek kapcsán azon, hogy mi magunk mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Egy régi közmondás szerint minden embernek megvan a maga keresztje. Ez igaz az egyes korszakokra, a különféle évszázadokban élő emberekre is. Míg őseink a pestistől, a leprától vagy a kolerától rettegtek, addig a 21. század emberét mindenekelőtt az érrendszer és a szív megbetegedései fenyegetik.
 
A daganatos megbetegedések mellett ezeknek a legmagasabb a száma és az aránya. A legfejlettebb országok egészségügyi rendszere gondosan megvizsgálja, hogy milyen betegségek okozzák az állampolgárok halálát. A szív- és az érrendszer problémái sajnos világszerte vezető haláloknak számítanak. Rendkívül sokan halnak meg szívinfarktus, szívelégtelenség, koszorúér-betegség vagy éppen stroke miatt.

Az orvosok már régóta tisztában vannak azzal, hogy ezek a bajok mennyire veszélyesek, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy felhívják a szélesebb közvélemény figyelmét az egészségtelen életmóddal járó problémákra, valamint a szívbetegségek kiváltó okaira.
 
A szív világnapja

1978-ban Tokióban neves szakemberek, kardiológusok és földünk különféle szívalapítványainak képviselői hozták létre a Kardiológus Világszövetséget. Az volt a céljuk, hogy közös erővel lépjenek fel a szívbetegségek ellen.

Húsz évvel később, Rio de Janeiroban megváltozott a szervezet neve. Napjainkban Szív Világszövetség elnevezés alatt segítenek az emberiségnek a szívbetegségek és a stroke megelőzésének, illetve kezelésének területén. Számos kardiológiai világkongresszust szerveztek, és több mint száz ország szakemberei, valamint a munkájukat segítő nem szakmai szervezetek munkatársai próbálják meg világméretű összefogással elérni, hogy a szívbetegségeket és azok következményeit elkerülve minden földrészen hosszabb és jobb élet várjon az emberekre.

A Magyar Kardiológusok Társasága az első pillanattól kezdve aktívan részt vett a szervezet munkájában. A felvilágosító tevékenység fontos állomását jelentette a World Heart Day, vagyis a szív világnapja rendezvénysorozatának beindítása. Földünk számos térségében ugyanabban az időpontban, szeptember utolsó vasárnapján rendkívül komoly felvilágosító és ismeretterjesztő programok sorozatával próbálják meg felhívni az emberek figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek fontosságára. Magyarország is csatlakozott a közös erőfeszítésekhez, és évek óta mind nagyobb népszerűségnek örvendenek a felvilágosító programok.
 
Az okok és a baj megelőzése

A kutatók közel háromszáz olyan rizikófaktort állapítottak meg, amely közrejátszhat az ilyen problémák megjelenésében. A szakemberek közössége minden honfitársunk figyelmét felhívja arra, hogy Magyarországon az összes többi betegség, baleset és az egyéb halálokok együttesen sem követelnek olyan sok áldozatot, mint a szív- és az érrendszer betegségei. Komoly, közös erőfeszítésre és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy csökkenthessük az elhalálozások számát.

Bár az örökölt tényezőket csekély mértékben lehet ellensúlyozni, számos olyan rizikófaktor létezik, amely esetén önfegyelemmel, tudatos életmóddal mi magunk is tehetünk valamit. Ilyen a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a magas koleszterinszint vagy a túl sok munkahelyi stressz.
 
Nagyon fontos a megelőzés. Egészségesebben és tovább élhetünk, ha nem cigarettázunk vagy leszokunk a dohányzásról, kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, odafigyelünk arra, hogy optimális legyen a testsúlyunk, eleget mozgunk, sportolunk, és megpróbáljuk úgy kialakítani a hétköznapjainkat, hogy abból fokozatosan kiszoruljon a stressz.
 
Kardióösvény, a megelőzés eszköze

A korábban a Hárshegyen elkészült kardióösvény tapasztalatai alapján a Szent Ferenc Kórház munkatársai javasolták, hogy a város legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Normafán is hozzanak létre egy túraútvonalat. A Hegyvidéki Önkormányzat örömmel fogadta és támogatta az ötletet, és egy évvel ezelőtt meg is valósította az elképzelést. Ezek az információs táblákkal ellátott utak elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők számára, valamint cukorbetegeknek nyújtanak segítséget, de egészségeseknek is ajánlják betegségmegelőzés és állapotfelmérés céljából.
 
A 2018-ban átadott új kardióösvény egyénileg vagy vezetett túrán is használható. Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a rövid, 3,5 kilométeres, a közepes, 4 kilométeres, vagy a hosszabb, 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. A teljes útvonalon összesen négy pihenőhelyet alakítottak ki, ahol az információs táblák iránymutatásait követve megmérhetjük a pulzusunkat. A mérés történhet manuálisan, vagy pulzusmérő órával, amit a Normafa fogadóközpontjának elkészültéig a síház mögötti Rétes Büfénél lehet kölcsönözni.
 
A gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrákra a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu e-mail címen várják az érdeklődők jelentkezését.
 
Hogyan legyünk boldogabbak és egészségesebbek?
 
Figyeljünk oda az esetleges tünetek felbukkanására. Ilyen lehet mellkasunkban a visszatérő fájdalom, a légszomj, a megnehezülő légzés, a szívverés rendszertelenné válása vagy az alsó végtagok megduzzadása.

Idősebb korban érdemes rendszeresen elmenni szűrővizsgálatokra, mivel a szívbetegségek gyakran sokáig semmilyen érezhető tünetet nem produkálnak. Ha arra gyanakszunk, hogy ilyesfajta problémánk van, akkor forduljunk ezzel a háziorvosunkhoz. Ő valószínűleg elküld minket különféle alapvető vizsgálatok elvégzésére, és ha ezek eredményei szükségessé teszi, akkor azt javasolja, hogy forduljunk egy kardiológus szakemberhez.

A szív napján számos helyen tartanak ingyenes szűrővizsgálatokat. Megmérik a vércukorszintet, a koleszterint, a vérnyomást, a testzsírt vagy éppen az érszűkületet. A programokon az idén is felhívják a figyelmünket az életmódváltás fontosságára.

Jót teszünk önmagunkkal, ha többet mozgunk – amire a Hegyvidék parkjaiban, ingyenes szabadtéri fitneszközpontjaiban számos lehetőség nyílik – és egészségesen táplálkozunk. A gyermekeket is érdemes elvinni a nekik tartott izgalmas programokra. A rendezvényeken nagy hangsúlyt helyeznek az újjáélesztésre, és az érdeklődők megtanulhatják, hogyan kell ezt szakszerűen elvégezni.

A szív világnapja remek alkalom arra, hogy átgondoljuk az eddigi életünket, és eldöntsük, milyen kisebb vagy nagyobb változtatásokkal tehetjük még boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá és stresszmentesebbé a hétköznapjainkat. Így nemcsak önmagunkon segítünk, de egészségesebb viselkedésünkkel példát mutathatunk közvetlen környezetünk számára is.
 
Tegyünk többet az egészségünkért a Hegyvidéken!

Szeptember 28-án, szombaton a Hegyvidéki Egészségnap orvosok, védőnők és más egészségügyi szakemberek, valamint egészségügyi szolgáltatók részvételével kínál az érdeklődők számára ingyenesen látogatható, hasznos programokat. 

Tanácsadással, szűrővizsgálatokkal, kiállításokkal, kóstolókkal kíván segítséget adni a hegyvidékieknek egészségük megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében, az egészséges életmód kialakításához. Az Egészségnap a Gesztenye Napok rendezvény részeként lehetőséget nyújt mindenkinek, hogy a kikapcsolódás mellett figyeljen egészségügyi állapotára is.

A tervezett felnőtt szűrővizsgálatok közt szerepel többek közt általános diagnosztika, vérnyomás-, pulzus-, magasság-, testtömegmérés, vércukor-, vérzsírmérés, állapotfelmérés, valamint dietetikai tanácsadáson is részt lehet venni.

Ajánló
Ajánló
Egy csodálatos királyi hercegnő – Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk

Egy csodálatos királyi hercegnő – Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk

A magyar történelem egyik legvészterhesebb időszakában ragyogott fel hazánkban a tiszta hit...

Minden, amit a téli madáretetésről tudni kell

Minden, amit a téli madáretetésről tudni kell

Bár hazánk időjárása lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség...

Krisztus király ünnepe – az egyházi év vége

Krisztus király ünnepe – az egyházi év vége

A kereszténység több mint kétezer éves története során a hívők számos módon,...