Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-10-01

A múlt emlékeinek őrzői tiszteletére – az idősek világnapja

A múlt emlékeinek őrzői tiszteletére – az idősek világnapja

Gyakran halljuk azt, hogy a legfejlettebb országok rohamosan elöregednek. Ez azonban nem feltétlenül baj, mert a velünk élő idősebbek tapasztalatai, bölcsessége és érett tudása az új nemzedékeknek is nagy hasznára válhat.

Közös erővel egyszerűbb lesz megoldást találni mindazokra a nehézségekre, amiket a gyorsan változó világ zúdít az emberiség nyakába. Idős embertársainkról minden évben október 1-jén emlékezünk meg itthon és külföldön egyaránt.

Az ENSZ közgyűlése 1990 decemberében úgy döntött, hogy október 1-je világszerte az idős embertársaink világemléknapja legyen. Ezen a napon számos helyen kerül sor nagyszabású kulturális rendezvényre és bensőséges hangulatú megemlékezésre. Ezek során remek lehetőségünk nyílik annak átgondolására, miért is jó minden generáció számára, ha az idősebbek együtt élnek a náluk fiatalabbakkal. Erre szép példa az, amire két évtizeddel ezelőtt Amerikában, Seattle városában szánták el magukat az ottani idősek otthona üzemeltetői. Gyerekeket hívtak meg, akik egyre több időt töltöttek az intézmény öreg és sajnos gyakran magányos bentlakóinak társaságában.

Az ötlet olyan fényesen bevált, hogy hamarosan már egy óvoda is működött az otthonban. A kicsik és az idősek egyaránt imádják ezt a mind a mai napig sikeresen működő lehetőséget.

A gyerekek soha egy pillanatig nincsenek egyedül, szeretet és odafigyelés veszi őket körül, csodálatos meséket, történeteket hallhatnak, az otthon lakói pedig azóta hírből sem ismerik a magányt és az unalmat. A seattle-i példa világszerte követőkre talált, és ma már számos idősek otthona működik együtt a közeli óvodákkal.
 
Tapasztalat és bölcsesség

Az elmúlt tízezer esztendő alatt az emberiség lélegzetelállító fejlődésen ment keresztül. Meghódítottuk valamennyi földrészt, és néhányan még a Holdon is jártak. Az iszonyatos megpróbáltatások, betegségek, háborúk, természeti csapások dacára is megnőtt fajunk lélekszáma. Ebben szerepet játszik az is, hogy a világ legfejlettebb országaiban ma már sokkal magasabb a várható átlagos életkor. 

Míg az őskori emberre alig három évtized küzdelmes és sok megpróbáltatással teli élet várt, addig ma Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában, Ázsia egyes országaiban az emberek többsége hetven-nyolcvan, sőt akár több mint kilencven évig is elélhet. Az október 1-jei ünnep megmutatja, mit köszönhetünk az előttünk járó nemzedékeknek, de felhívja a figyelmünket a „szépkorúak” életére hatást gyakorló legfontosabb dolgokra is.
 
Boldogabb élet és szebb jövő

A történelem legerősebb birodalmai, legfejlettebb kultúrái kivétel nélkül tisztelték az időseket. Tudták, hogy élettapasztalatukkal az utánuk következő nemzedékek javát szolgálják. A világhírű bölcs filozófus, Konfuciusz Kínában ugyanarra tanította környezetét, mint a bibliai próféták, az ősi indaiak szent írásaiból pedig kiderül, hogy a káosz és az összeomlás korszakának eljövetelét éppen az hirdeti, ha egy birodalomban a fiatalok már nem tisztelik anyáik és atyáik nemzedékét. Az októberi világnapon szerte a nagyvilágban igen komoly hangsúlyt helyeznek a nemzedékek összefogására. Közös erőfeszítéssel ugyanis jobbá tehetjük a jelent, ezáltal sokkal jobb lesz gyermekeink és unokáink világa. 

A rendezvények minden évben egy-egy központi témára összpontosítanak, például arra, hogy mivel jár megöregedni a 21. században. Megvizsgálták az öregedéssel járó kihívásokat és lehetőségeket, valamint szemügyre vették, hogy a meghosszabbodó átlagos életkor miatt hogyan változnak meg a hétköznapjaink.

Az öregeket, időseket ugyanúgy izgatja a jövő, mint a fiatalokat. Szeretnének beleszólni az eljövendő korszak kialakításába, és igyekeznek a tudásukat az egész társadalom rendelkezésére bocsátani. Az idén a szervezők izgalmas utazásra hívnak mindenkit. Megmutatják, hogy milyen lehet az a világ, amikor az életkora miatt senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Nyitott szemmel járva a mai világban jól láthatjuk, hogy az élet minden területén nyitva állnak az új lehetőségek. A mai hatvan-hetven évesek sokkal jobb körülmények között élhetnek, mint akik mondjuk a múlt század nyolcvanas éveiben élték meg ezt a szép kort.

Ősz hajú embertársaink közül is sokan tele vannak életerővel és tenni akarással. Október 1-je remek lehetőség arra, hogy meghallgassuk őket, jókat beszélgessünk, és megtudjuk, hogy milyennek látják gyorsan átalakuló világunkat. Egy ilyen társalgás után valószínűleg minden résztvevő sokkal jobban érzi majd magát.
 
Hegyvidéki Művészeti Napok az Idősek Világnapja alkalmából
 
Az Idősek Világnapjának alkalmából a Hegyvidéki Kulturális Szalonban találkozhatunk irodalommal, tánccal, zenével, és különböző képzőművészeti alkotásokat csodálhatunk meg.
 
Október 3-án 10 órától, és október 4-én pénteken 13 órától kezdődően várják különböző programokkal a kerületi szépkorúakat. Pénteken 14 órakor a hegyvidéki idősek alkotásaiból rendezett kiállítást Dr. Schmidt-Szilágyi Piroska művésztanár, festő nyitja meg, közreműködik a Szupernagyi népdalkör és Müller Csaba hegedűn.
 
18 órától az ünnepi program zárásaként zenés- táncos mulatság kezdődik, hastánc bemutatóval, Szenior Örömtánccal és az OldFoxMusic együttessel.
 
A belépés kerületi lakosoknak ingyenes. A Fesztivál záró ünnepi programja regisztrációhoz kötött!

Ajánló
Ajánló
Európa védőszentje – Nursiai Szent Benedek

Európa védőszentje – Nursiai Szent Benedek

Szent Benedek neve immár ezerötszáz éve egyet jelent az elmélkedéssel, az erős hittel, a...

A béke és a törvények őre – Szent László király emléknapja

A béke és a törvények őre – Szent László király emléknapja

Ezer évvel ezelőtt, nagy királyainknak hála, Európa szívében megerősödött a magyarok...

Halmos Béla hagyatéka a Hagyományok Házában

Halmos Béla hagyatéka a Hagyományok Házában

Halmos Béla, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása 2013...