Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-03-31

A nemzet büszkesége – Puskás Ferenc, az egész világ kedvence

A nemzet büszkesége – Puskás Ferenc, az egész világ kedvence

Április első napjához sok érdekes hagyomány fűződik itthon és külföldön is. A labdarúgás igazi rajongói azonban ezen a napon nem csupán szellemes tréfákkal lepik meg ismerőseiket, barátaikat, hanem megemlékeznek a 20. század egyik legkiemelkedőbb sportolójáról, egy nagyszerű labdarúgóról, az egész világon óriási népszerűségnek örvendő Puskás Ferencről. Az 1953-as Anglia elleni 6:3-as győzelem kivívásában oly nagy szerepet játszó sportember ugyanis ezen a napon született.

Puskás Ferenccel, vagy ahogy annak idején a stadionok közönsége ismerte, Puskás Öcsivel kapcsolatban nagyon nehéz lenne elkerülni a szuperlatívuszokat. A Nemzet Sportolója segített a magyar labdarúgócsapatnak megszerezni az olimpiai aranyérmet és a világbajnoki ezüstérmet. Világhírű klubcsapatokban játszott, és a szurkolók ugyanúgy a szívükbe zárták Magyarországon, mint spanyol földön.
 
A minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának tartott Aranycsapat kapitányaként örökre beírta a nevét a sporttörténelem krónikáiba. Hihetetlen tehetségével, elszántságával, sportszerűségével, emberi tartásával évtizedeken keresztül példát mutatott a fiatal labdarúgók, szurkolók és sportrajongók egymást követő nemzedékeinek. Kimagasló teljesítményéért elhalmozták kitüntetésekkel és elismerésekkel. Magyarország ugyanúgy nagyra tartotta és nagyra tartja e nem mindennapi labdarúgót, mint a FIFA, az UEFA, és azoknak az egyesületeknek a falán is ott van az arcképe, ahol edzőként kimagasló eredményeket ért el. 2016-ban, tíz évvel az elhunyta után a Legendák világbajnoksága szavazáson Puskás Ferencet választották a valaha volt legjobb labdarúgónak.
 
Szereti az egész világ

Nem túlzás azt állítani, hogy Puskás Öcsit jól ismeri és szereti az emberek jelentős része. Egy magyar utazóval történt meg, hogy Indiában eljutott a Himalája hófödte hegyei közt megbúvó Dardzsiling városába, abba a kis településbe, ahol a híres keletkutató, Kőrösi Csoma Sándor alussza örök álmát. A hazai látogatók rendbe tették és megkoszorúzták Kőrösi sírját, majd körülnéztek a környéken. A meredek hegyoldalt gondosan megművelt teaültetvények borították.

Ahogy ott álltak, és a teát szüretelő élénk színű ruhát viselő asszonyokat bámulták, egyszer csak odasétált hozzájuk egy alacsony, napbarnított bőrű, rövidnadrágos, elképesztően izmos vádlijú hegyi ember. A serpák törzsébe tartozó úr megkérdezte, hogy honnan jöttek a külföldi látogatók. Amikor meghallotta, hogy Hungary, vagyis Magyarországról, egyből felcsillant a tekintete.
– Puszkasz! Ferenc Puszkasz! – kiáltotta óriási lelkesedéssel. A hét-nyolcezer méteres hegyek hágóin, a világ tetején otthonosan mozgó férfi ugyanis pontosan tudta, hogy kicsoda a távoli Magyarország egyik leghíresebb gyermeke.
 
Nagyszerű pályafutás

Puskás Ferenc szegény családban született Budapesten. Édesapja maga is a Kispest AC játékosa, majd pedig a Budapesti Honvéd edzője volt. Bár a kis Feri április elsején született, a születésnapját többnyire egy nappal később, másodikán ünnepelte, mert a haverjai a bolondok napjára való tekintettel gyakran megpróbálták megtréfálni.

A szegénység nem akadályozta meg, hogy elinduljon a dicsőség és az elismertség felé vezető pályán. Már kiskorában kiderült róla, hogy milyen tehetséges. A szegény gyerekek ekkoriban még csak nem is álmodozhattak színes gumi- vagy méregdrága bőrlabdáról. Ma már szinte hihetetlennek tűnik, de a gondos családanyák akkor rongyból készítettek labdát a gyerekeknek. Feri imádott focizni. A haverjaival minden nap nyolc-tíz órát is rohangált a grundon. Ekkor ismerte meg legjobb barátját, a szomszédban lakó Bozsik Józsefet. A híres középpályás szintén az Aranycsapat tagja lett.

Puskás még csak tizenhat éves volt, amikor már számítottak rá a Kispesti AC felnőttcsapatában. Tétmérkőzésen a felnőttek között először a Nagyvárad ellen játszva, 1943-ban léphetett pályára. Annyira fiatalnak tűnt, hogy a játékos társai elkezdték Öcsinek szólítani. Ez a név mindörökre rajta maradt.

1945 nyarán a magyar válogatott tagjaként sikerült legyőznie Ausztriát. Ismerősei, edzői ekkor már biztosra vették, hogy Öcsi a világ egyik legjobb labdarúgója. 1949 után a Budapesti Honvéd állandó játékosait bevették a Honvédség állományába. Puskás ekkoriban kapott egy új becenevet is: Száguldó Őrnagynak hívták. Hamarosan megnősült, feleségül vette Hunyadvári Erzsébetet, és 1952-ben megszületett gyermekük, Anikó.

Sportpályafutása legsikeresebb időszakában az Aranycsapat élén állva, nagyszerű sportemberekre támaszkodva elérte, hogy harminckét meccsen keresztül senki se tudja legyőzni a labdarúgás nagyágyúinak tartott magyarokat. A csapat útja igazi diadalmenet volt. Megnyerték az olimpiát, aztán az Európa-kupát. Puskás volt a torna legjobb góllövője. 1953-ban térdre kényszerítették a hazai pályán addig veretlen angol válogatottat is. Az „évszázad mérkőzésén” Puskás Öcsi két gólt is rúgott. Az angolok a visszavágót sem úszták meg. Budapesten ismét vereséget szenvedtek el.
 
Segítség Madridban

1956-ban, a forradalom leverését követően Puskás Bécsben maradt. Nem lehetett tudni, mi vár Magyarországra. Mindenki kegyetlen megtorlástól tartott.

Számos nagyszerű játékos gondolta azt, hogy a könyörtelen szovjet megszállás alá visszakerülő országban nem várhat rá jövő. Itthonról csúnyán utánanyúltak: a FIFA tizennyolc hónapra eltiltotta a játéktól. Kénytelen volt Olaszországba, majd Spanyolországba menni.

A világhírű Real Madrid a mai napig büszke, hogy Puskás náluk játszott, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy a Real Madrid az egyik legjobb európai klubbá válhasson. Négyszer lett spanyol gólkirály és 1962-ben már a spanyol válogatott színeiben játszhatott. Sportpályafutását 1966-ban fejezte be.

Az emigráció évei alatt végig odafigyelt arra, hogy mi történik a hazájában. Igyekezte támogatni a külföldre került magyar sportolókat. Jó barátja volt kerületünk leghíresebb sportolójának, Papp Laci háromszoros magyar ökölvívó olimpiai bajnoknak, akinek 1963-ban Madridban a legnépszerűbb spanyol ökölvívóval kellett megküzdenie.

Papp Laci döbbenten hallotta, hogy sok százan biztatják, harsogják a nevét. A győzelme után kiderült, hogy Puskás Öcsi és a barátja, Kubala László felfogadott több száz spanyol munkanélkülit azért, hogy a magyar bajnoknak szurkoljon!

Emléke mind a mai napig elevenen él. 2009 óta a legszebb gólt rúgó játékos a Puskás Ferenc-díjat kapja meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől. 2019 óta pedig bárki ellátogathat Budapest legújabb nevezetességébe, a Puskás Arénába.

Ajánló
Ajánló
Emlékezés, gyász és remény – Trianon és a magyar nemzet

Emlékezés, gyász és remény – Trianon és a magyar nemzet

Száz évvel ezelőtt megrázó csapást kapott a magyar nemzet, amihez fogható a több mint...

Ezer esztendő magyar csodája – a Szent Jobb megtalálása

Ezer esztendő magyar csodája – a Szent Jobb megtalálása

A budapesti Szent István-bazilikában őrzött Szent Jobb a legfontosabb magyar nemzeti...

Csodálatosabb örökségünk – Európa nemzeti parkjai

Csodálatosabb örökségünk – Európa nemzeti parkjai

Május 24-én minden évben ünnepségeket és programokat rendeznek földrészünk nagy gonddal...