Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-03

Gyönyörű versek és nagyszerű könyvek – kétéves a Pocket Zsebkönyvek

Gyönyörű versek és nagyszerű könyvek – kétéves a Pocket Zsebkönyvek

A hazai nagyvárosok utcáin ma már elegáns automatákból is vehetünk izgalmas és igényes olvasnivalót, hála a Pocket Zsebkönyveket kiadó lelkes csapatnak. A most második születésnapját ünneplő sorozat munkatársai azzal kedveskednek a szép verseket kedvelő olvasóknak, hogy erre az alkalomra jelentetik meg kedvenc hazai költeményeik összeállítását. Áprilisban ráadásul bekerül az automatákba és persze az internetes könyvesboltba a zsebkönyvsorozat három legújabb kiadványa.

2018 áprilisában különös automaták tűntek fel a főváros hét frekventált pontján. A munkába vagy iskolába tartók csodálkozva látták, hogy a Széll Kálmán téri, a Déli pályaudvari vagy a Puskás Ferenc Standion közelében a metrónál álló, csillogó szekrényekben nem üdítőital, nem is édesség, hanem igényes kivitelű könyvek sorakoznak. A Sztalker Csoport ugyanis a magyar költészet napján azzal lepte meg honfitársainkat, hogy itthon igencsak szokatlan módon, automatákban tette lehetővé elérhető árú, a tömegközlekedési eszközökön is könnyedén olvasható formátumú, minőségi irodalom megvásárlását.
 
Hazánkban sikeres a jó könyv

A kezdeményezés óriási sikert aratott. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyarok imádnak olvasni, és örömmel vásárolnak igényes prózát vagy éppen lírai műveket. Az új vállalkozás beindulásakor a szervezők arra számítottak, hogy az első öt kiadvány fél év alatt fog elfogyni. A könyvbarátok azonban valósággal megrohanták az automatákat, és két hét alatt megvásárolták az összes zsebkönyvet.

Nem csoda, hiszen olyan remekművek között válogathattak, mint Szerb Antal, Molnár Ferenc vagy éppen Csáth Géza munkái. 2019 januárjától kezdve az olcsó és praktikus zsebkönyvek már a vidéki nagyvárosokba is eljutottak. Közösségi finanszírozás is hozzájárult ahhoz, hogy Debrecenben, Egerben, Tatabányán, Székesfehérvárott és Veszprémben is ilyen egyszerű módon vásárolhassuk meg a magyar és a világirodalom gyöngyszemeit.
 
Nagyszerű művek

Az olcsó és igényes zsebkönyvekkel ma már az ország számos pontján találkozhatunk. Nemcsak az automatákból vásárolhatjuk meg a kiadványokat, de az interneten is meg lehet rendelni őket. Előfordulhat, hogy egy nyári fesztiválon megáll mellettünk a kiadó mikrobusza, és abból kínálják az irodalom legjavát.

A Pocket munkatársai nagyon fontosnak tartják, hogy a diákokhoz, a fiatalokhoz is eljusson a jó könyv. Tisztában vannak azzal, hogy nagyon sok ifjú kortársunkat már majdnem elnyelte a digitális világ. Az internet, a különféle divatos kütyük csábítását azzal ellensúlyozzák, hogy nagyszerű műveket nyújtanak át nekik. Ezek a könyvek annyira olcsók, hogy egy jobb hamburgermenü árából akár kettőt is lehet venni.

 
A kultúra nagykövetei

A művek népszerűsége jól bizonyítja, hogy a szerkesztők helyesen ítélték meg a helyzetet. További különlegesség, hogy a sorozatban szereplő minden egyes kötet egy hazai híresség ajánlásával kerül az olvasók kezébe. Ezeket a népszerű és elismert támogatókat az irodalom és az adott kiadvány nagykövetének tekintik.

Szerb Antal Utas és holdvilágát Rudolf Péter, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúkját Geszti Péter, Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegét pedig Rubik Ernő ajánlotta. A nagykövetek között találjuk többek között Dés Lászlót, Zacher Gábort, Tőröcsik Marit, Till Attilát, Gryllus Dorkát, Beck Zolit, Mácsai Pált, Bálint Györgyöt és Keleti Évát.

A mai világban természetesen a jó bornak is kell a cégér. Éppen ezért gyakran kerül sor valamilyen kulturális rendezvényre egy-egy új kötet bemutatójakor. Érdekesség, hogy amikor megjelent Murakami Haruki Miről beszélek, amikor futásról beszélek című műve, akkor ezt egy nagyszabású futóverseny megszervezésével ünnepelték meg.

Dicséretre méltó vállalkozás ily módon tovább vinni a hagyományos, papíralapú irodalom jelképes lángját. Remélhetőleg az erőfeszítéseiket a jövőben is ugyanolyan siker koronázza, mint eddig, és még több magyar fiatalnak tudják megmutatni, milyen nagyszerű élményt jelent egy jól megírt regény, néhány szép novella vagy a lelkünket magasabb szintre emelő, fennkölt szépséggel eltöltő vers.

Ajánló
Ajánló
Európa védőszentje – Nursiai Szent Benedek

Európa védőszentje – Nursiai Szent Benedek

Szent Benedek neve immár ezerötszáz éve egyet jelent az elmélkedéssel, az erős hittel, a...

A béke és a törvények őre – Szent László király emléknapja

A béke és a törvények őre – Szent László király emléknapja

Ezer évvel ezelőtt, nagy királyainknak hála, Európa szívében megerősödött a magyarok...

Halmos Béla hagyatéka a Hagyományok Házában

Halmos Béla hagyatéka a Hagyományok Házában

Halmos Béla, a magyarországi táncházmozgalom egyik elindítója és első prímása 2013...