Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-01

Menjünk játszóházba!

Menjünk játszóházba!

Nyáron is előfordulhat, hogy rossz az idő, vagy megunjuk a mindennapos játszótérre járást. Akkor sem kell otthon gubbasztani a gyerekkel, hiszen szerencsére manapság már van élet a „játszóterezésen” túl is. Ha jó mókára vágyunk, irány a játszóház! 

Amikor eljön az a pillanat, hogy a szülő észreveszi, gyermeke szeretne kiszakadni az otthoni és a lakáshoz közeli, unásig ismert játékkörnyezetből, ideje új terepet felfedezni. Ilyenkor kifejezetten jó választás lehet a játszóház, ami ráadásul a szigorú biztonsági szabályoknak köszönhetően kevésbé balesetveszélyes, mint egy játszótér. Mivel ma már e téren is széles palettáról lehet választani, nem árt szem előtt tartani néhány szempontot, hogy a legmegfelelőbbet sikerüljön megtalálni. 

Milyen a jó játszóház?

A játszóházak talán legnagyobb előnye, hogy biztonságos helyen, vidám környezetben nyújtanak lehetőséget olyan új játékok kipróbálására, amelyeket vagy senkinek nem jutna eszébe otthonra megvásárolni, vagy teljesen feleslegesen tenné ezt. Ráadásul, míg a csemete felfedezi a játékokat, addig a felnőtt kísérőnek lehetősége van arra, hogy felmérje, tud-e már játszani egyes elemekkel a gyermek, illetve megfigyelheti azt is, hogy mely játékok kötik le valóban a figyelmét, érdeklődését. 

A széles kínálat miatt azonban nem árt, ha az egyik legfőbb szempont mellett - hogy minél közelebb legyen az otthonhoz, így ne kelljen az odajutással bajlódni - más dolgokra is figyel a szülő. Célszerű olyan helyet kinézni, ahol lehetőség szerint ötvöződik a modern, nagy légterű, nagy mozgásos játékeszköz a kisebb, kuckósabb, sok játékos megoldással. Így ugyanis minden gyerek, a visszahúzódóbb is, megtalálhatja a számára megfelelő elfoglaltságot.

Amennyiben több gyermek is van a családban, az is mérvadó, hogy több korosztály számára is alkalmas legyen szórakozásra a kiválasztott hely. A nagyobb a játékparkot élvezheti felhőtlenül, de a totyogó is biztonságban lehet kúszás-mászás közben. Ráadásul egyre elterjedtebb, hogy ma már a játszóházak szülinapi zsúrjaikkal például egyéb extra, családbarát szolgáltatásokat is nyújtanak alaptevékenységük mellé. Szerencsére tényleg nem kell messzire utazni, ha valaki a legjobbat akarja megtalálni.   

Magyarország legnagyobb és sokak szerint legmenőbb beltéri játszótere az Elevenpark
Az Elevenpark egy hatalmas, mégis kedves és napsütéses játszóház, a vidámpark és a klasszikus játszótér elemeivel. Az óriási játszótér egy nagy, világos és barátságos, fedett térben van, ahol minden hónapban egy-egy rendezvény, valamint gyerekprogramok, szülinapi bulik várják az egész családot. Van itt minden, ami beindíthatja a gyermekfantáziát, hatalmas, minden igényt kielégítő játszóházi játékok, trambulin, kalandpálya, Forma1-es autók, krokodil, buborékhegy, bumpercar, csocsó és léghoki, babasarok és pelenkázó a legkisebbek kényelméért, csúszdák, tekerős járgányok és mászófal.

Ráadásul ezen a helyen még a kísérő is jól érezheti magát, hiszen a játékelemek a felnőtteknek is egyedülálló élvezetet nyújtanak amellett, hogy a biztonság is megfelelő. A terület ugyanis önmagában zárt, a bejáratnál kapus beléptetőrendszer működik, így a ki- és bejutás is mindig ellenőrzött. Azoknak, akik közös, aktív családi programra vágynak, minden szempontból jó választás lehet ez a hely. Az Elevenpark a nyári szünetben minden nap várja az egész családot egy jó kis közös zoknis játékra.

Biztonság, hang-, fény- és videóeffektek, különleges dekoráció, ez a Laserpark
 
Azoknak a nagyobb gyerekeknek (vagy fiatal felnőtteknek laugh ), akik már unják a játszóteres és játékházi programokat, de szeretik a kalandokat, a kihívást, vagy egész egyszerűen csak valami újdonságra vágynak, ideális választás lehet a Laserpark. Aki ezt választja, nem fog csalódni, újszerű tematikájú, pozitív meglepetésekkel és élményelemekkel megspékelt pályákat próbálhat ki a hét bármely napján. A kínált lehetőségek és a helyiség kialakítása miatt a játékban résztvevők valóban teljesen úgy érezhetik, mintha egy számítógépes játékba csöppennének. Ezt az életérzést hivatott fokozni a futurisztikus kialakítású, Halo és Mad Max témára épülő óriási terület, ahol a mintegy 2000 négyzetméteren a legkorszerűbb technikai felszereltség, fény- és hangeffekt nyűgöz le minket.

Ezen a varázslatos helyen ennek az Európában már régóta ismert és kedvelt stratégiai játéknak több fajtáját is - egyéni és csapat - kínálják, hogy garantált legyen a legtöbb pont megszerzéséért vívott küzdelem során a szórakozás és az izgalom. A játék remek kikapcsolódást jelenthet nemcsak a nagyobb gyerekek, de felnőttek, sőt cégek, baráti társaságok számára is amellett, hogy kiváló programeleme lehet egy születésnapi partinak is.

Játszóházi illemtan

Ismert, hogy minden közösségi tér használatának megvannak a maga szabályai. Nincs ez másként a játszóházak esetében sem. A maradéktalan szórakozás érdekében be kell tartani és tartatni bizonyos illemszabályokat, hogy többen szórakozhassanak nyugodtan egyszerre egy helyen, elkerülve és megelőzve a kínos pillanatokat. Ezek közül a legfőbbek:

- Betegen ne menjen játszóházba, mert senkinek nem hiányzik, hogy ott szedjen össze valami vírust a többi egészséges gyerek.

- Ha belép a játéktérbe a gyerek, köszönjön, távozáskor pedig búcsúzzon el az ott maradóktól. Ez az apróság segíthet a csemetének abban, hogy az új terepen már rögtön jó benyomást tudjon kelteni a környezetében, míg egy elmaradt köszönés néha szándékos udvariatlanságnak tűnhet.

- Ha a gyermek véletlenül belebotlik valakibe vagy balesetet okoz, azonnal kérjen bocsánatot, hiszen egy ilyen helyen az átlagosnál gyakrabban fordulhatnak elő véletlen ütközések, de nem maradhat el a bocsánatkérés.

- Ne csúfolódjon, illetve másokra gúnynevet ne aggasson a gyermek, hiszen szülőként magunk sem szeretnénk, ha más ugyanezt tenné a mienkkel.

- Kerüljük a csúnya szavak használatát és a trágár beszédet. Így nem hozza sem magát, sem másokat kellemetlen helyzetbe.

- A szülő és a gyerek is tartsa be a játszóházi szabályokat, hiszen ezek követése biztosítja mindenki számára a felhőtlen, biztonságos szórakozást.

Ajánló
Ajánló
Házi feladat - családi gond?

Házi feladat - családi gond?

Már megint a házi feladat a családi probléma forrása? Hogyan töltsük el iskola után a...

Elvan a gyerek, ha játszik?

Elvan a gyerek, ha játszik?

Szívesen játszik egyedül a gyermek? Hogyan dönthetjük el, hogy mikor hasznos, és mikortól...

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Óvodából iskolába - Könnyítsük meg az első lépéseket!

Hatalmas változás egy kisgyerek számára, amikor óvodából iskolába kerül. Mivel...