Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-14

A derékfájás okai és kezelésük

A derékfájás okai és kezelésük

A derékfájdalmunktól való megszabadulásához szükségünk lesz némi önvizsgálatra is, mert több okból fájhat a derekunk – mondja Voltig Tamás gyógymasszőr. Minél több tényezőt ki tudunk zárni a lehetséges okok közül, annál könnyebb dolgunk lehet.

1. A derékfájásnak lehetnek genetikai okai. Az emberek kb. 10-20 százalékát érinti a nyitott gerinc problémája, csak a legtöbben nem tudnak róla, hogy ez a derékfájásuk oka. Ebben az esetben jobban kell vigyáznunk, mert az ilyen problémával küzdőknek az átlagnál jóval érzékenyebb a dereka. Enyhébb esetekben gerinctorna-gyakorlatokkal tünetmentessé lehet tenni ezt a bajt.
 
2. A derékfájást sok esetben okozhatja hirtelen terhelés vagy egy rossz mozdulat miatt bekövetkező csigolyaelmozdulás. 

Helytelen emeléskor messze van tőlünk az emelendő tárgy, és a derekunkat 
hajlítva és/vagy csavarva emelünk. Az emelés helyes kivitelezésének lényege, hogy a derék, illetve a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest. 

Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítsük kezünket az emelendő tárgyhoz, és ügyeljünk arra, hogy az minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid, a szükséges erőkifejtés pedig kisebb. Kisebb súlyú dolog felemelését egyenesen, vízszintesen tartott törzzsel is végezhetjük. A derék és törzs elcsavarodását úgy kerülhetjük el, ha teljesen szembefordulunk az emelendő tárggyal.
 
3. Arra talán sokan nem is gondolnak, hogy a dehidratáltság is lehet a derékfájás oka. A kor előrehaladtával ugyanis csökken a porckorong víztartalma, rugalmatlanabbá válik, ezért érdemes több tiszta vizet innunk vagy lédús nyers gyümölcsöket, zöldségeket ennünk. Ugyanakkor csökkentsük az alkohol- és a sófogyasztásunkat, mert ezek kiszárítják a szervezetünket.
 
4. A mozgáshiány, illetve az egyoldalú terhelés is jelentős szerepet foglal el a derékfájás okai között. Az egész napos rendszeres ülés vagy állás egyoldalúan terheli a derekunkat. A porckorongjaink számára az a megfelelő, ha a terhelés változatos rajtuk. Az irodai munka elég egyoldalú, ezért ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról. Emellett érdemes arra figyelnünk, hogy változatos testtartásokban üljünk, a nap folyamán többször is változtassunk ülőhelyzetünkön! Sose feledkezzünk meg arról, hogy óránként álljunk fel az íróasztal mellől, és végezzünk pár egyszerű, nyújtó gyakorlatot.

A porckorongoknak nincs önálló anyagcseréjük, hanem mint egy szivacs, a környezetükből szívják magukba a tápanyagot. A porckorongunk anyagcseréjét elősegíti a mozgás, a nyújtó és erősítő gyakorlatok. A mozgáshiány ebben a sajnálatos járványidőszakban különösen jellemző.

Több időt töltünk a négy fal között, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a napi megfelelő mozgás meglegyen, akár a lakáson belüli tornával, nyújtással is.
 
5. Tartáshibák, a fenék túlzott előre- vagy hátrabillentése is oka lehet a derékfájásnak. A derékrészen a vízszintes medencesíktól való tartós eltérés (a fenék kitolása vagy a görnyedt ülés) egyoldalúan terheli és eltolja a porckorongot a helyéről. Főleg az utóbbi a veszélyes, mert éppen az idegek felé nyomja azt.

Helyes tartásnál a bokánk, a térdünk, a csípőízületünk, a derekunk, a vállízületünk és a hallójáratunk egy függőleges vonalba esik. Érdemes otthon, a tükör előtt állva megnézni a tartásunkat, hogy a medencénk síkja vízszintes-e. Ülés közben pedig tartsuk magunkat egyenesen, ne hagyjuk begörbülni a derekunkat. Ha a rossz tartás kialakult, a görcsös, merev izomcsomókra mindenképpen a javasolt a gyógymasszázs és a kineso/acu tapekezelés. A rendszeres kezelés segíthet a tartáshiba helyreállításában, valamint az új, helyes testtartás megőrzésében is.
 
6. A mindennapi stressz, a civilizációs életmód és a nyújtás hiánya feszes, görcsös izmokat eredményez. Ezek aztán egymás felé húzzák a csigolyákat. A csigolyák közötti erős nyomás miatt a porckorong – mint egy összenyomott labda – nyomni kezdi az idegeket. A megoldás a sok lógás, függeszkedés és célirányos nyújtógyakorlatok, a stresszoldás, a lazítás és a masszázskezelés.
 
7. A fizikai mellett lelki okokkal is számolni kell. A lelki okok egyénenként változók, de alapvetően igaz, hogy az anyagiak miatti szorongás, a megélhetés miatti aggodalom is okozhat derékfájást. Ilyen esetekben is beválhat a relaxáció, a lazítás és a masszázs.
 
8. Szervi eredetű okok szintén közrejátszhatnak a derékfájásban. Például a nemi szervek, a méh, a húgyhólyag problémája az L3-as deréktáji csigolyába sugározhat fájdalmat. Fordítva is igaz, az L3-as csigolya problémája is okozhatja az említett szervek panaszát. Masszázzsal az adott szervekre is jótékonyan tudnak hatni a reflexzónákon keresztül.
 
9. Végül, de nem utolsósorban a környezetünkben lévő tárgyak, a túl puha, süppedős ágy, az alacsony szék vagy asztal, illetve a túl magas sarkú cipő viselése is okozhatja a problémát. Figyeljük meg, mi lehet a kiváltó ok, és változtassunk rajta, így a derékfájásunk is mérséklődik vagy teljesen elmúlik majd.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...